Siedze w Szwajcarii, mamy naprawiać Lancie Lybre 2,4 JTD 150 KM, a moje pytanie brzmi, jaka jest różnica pomiędzy silnikami JTD 136KM a 150KM?
Printable View
Siedze w Szwajcarii, mamy naprawiać Lancie Lybre 2,4 JTD 150 KM, a moje pytanie brzmi, jaka jest różnica pomiędzy silnikami JTD 136KM a 150KM?
różnica w turbinie i jej sterowaniu ,konsktrukcji egr-u na przykład,ale to nie wszystko ,napisz czego bezdzie dotyczyła naprawa i dlaczego pytasz o te wie wersje
Znaczy nie bedziemy przekladać mocniejszego do słabszego ani odwrotnie, ale chce znac tylko roznice miedzy tymi silnikami. Czy jest roznica w rozrzadzie, termostacie, wtryskami, kolektorami itp?
kolektor ssący -inny
kolektor wydechowy -inny
wtryskiwacze nie takie same,pompa cr za to identyczna,tak samo rozrząd
termostat też inny
136 KM --> 2.4 JTD 10V
150 KM --> 2.4 JTD 20V
To najprostsza różnica ;)
wlasnie nie wiem czy sie zgodzic z tym, bo ten co mamy 150KM tez jest 10V.
tak brawo malin cenne spostrzeżenie:confused:
załamka...
maciek trzymając się faktów to 20v zaczyna się od 163 km:)
a może od 162,5 KM? :D no ale przydał by się post ze wszystkimi wersjami silnikowymi i odpowiednio mocami wszystkich silników montowanych w Alfach. Może ktoś się podejmie? :)
---------- Post added at 21:42 ---------- Previous post was at 21:40 ----------
Okazało się teraz,że silnik który znajduje się w Lancii Lybrze ma 140KM. Czyli ten silnik czym się różni od 136 i 150 KM? :)
No nie do końca :
2,4 JTD 10V w Lanica Lybra były w werskach 136, 140 i 150 KM.
2,4 JTD 20V nie był nigdy stosowany w tym aucie.
Ogólnie mogę Ci polecić ten silnik. Jest to ostatnia edycja 10 zaworowego diesla. Moim zdaniem jest to silnik o najlepszym stosunku osiągi/trwałość i koszty eksploatacji.
Tak BTW jaka wersja Lyberki ?
Dlaczego nie pytasz na lanciaklub.pl ?
pawellike jeśli jest to silnik 2.4 140km to niczym nie różni się od wersji 150 km,a czym różnią się wersje 140/150 od 136 pisałem:)
Witam! na tym forum jestem pierwszy raz a jestem z tego względu bo mam problem z Alfą 166. A dokładnie chodzi mi o to że w czasie jazdy zapaliła mi się czerwona kontrolka wtrysku i nie zgasła, zgasiłem samochód i ponownie zapaliłem i nie zgasła, jechałem 70km i nic się zmieniło, w samochodzie nic się nie zmieniło moc i zapala tak samo jak wcześniej. W listopadzie jechałem do Polski i padła mi turbina także myślę że z turbiną nie ma to nic wspólnego a może się mylę nie mam za wiele w tym doświadczenia i wiedzy, Moja alfa teraz ma jakieś 350tyś km, jak kupiłem to miała 140 ustawione a w książce serwis był robiony do 327. Dodam też że olej mam na filtrze powietrza, nie wiem dlaczego. Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!
Temat rzeka kolego poczytaj o tym na forum jest max tematów.
a nic na razie nie będzie się działo jak tak będę jeździł?
Kolego - masz ewidentną usterkę w aucie. System autodiagnozy jasno Cię o tym informuje. Byc może jest do błahy problem ale może też być poważny. Auto powinno trafić do mechanika chyba, że należysz do tych kierowców którzy czekają aż coś się nie urwie albo auto stanie.
Pytasz czy jak będziesz jezdził z usterką to nic się nie stanie? Nikt nie zdiagnozuje Ci samochodu drogą korespondencyjną. Sprawdz sam ale wykup sobie assistance.
No więc wrzucamy dzisiaj do Lancii Lybry 2,4jtd 140KM silnik od 156 2,4jtd 150KM. Większość jest identycznych rzeczy, skrzynia biegów także. Pare drobiazgów aby jest innych jak. np. dolot powietrza do silnika i parę kabli z instalacji elektrycznej. Nie kupię nigdy Lybry z takim silnikiem, bo tam żeby coś zrobić to masakra
pojechałbym od razu na kompa ale w tym problem ze jestem za granicą i nie wiem za bardzo się udać i ile może kosztować sama diagnoza??? Ale na następny dzień zgasła kontrolka...
odświeżę temat bo mam pytanko na temat silnika 2,4 136 km , montowanego w 156 w 2000 roku, czy jest jakaś znaczna różnica w stosunku do 140 konnej jednostki produkowanej w tym samym czasie, chodzi o przekładkę
edit:
sorki ale nie zauważyłem że to dział 166 a nie 156