Witam. Po włączeniu klimatyzacji wyświetlił sie taki komunikat;
Air conditioner faulty. Please contact workshop!
O czym to do mnie rozmawia?!?!?! :cool:
Printable View
Witam. Po włączeniu klimatyzacji wyświetlił sie taki komunikat;
Air conditioner faulty. Please contact workshop!
O czym to do mnie rozmawia?!?!?! :cool:
Niestety musisz nabić odczynnik i pewnie olej do Klimatyzacji. Tłumaczenie"Klimatyzator uszkodzony. Prosimy o kontakt z warsztatem"
zerknij w przyklejone wątki, temat 3 od góry...
przyłącze się do tematu, u mnie jak zrobie 16 stopni to przez kilka sekund temperatura na kompie miga. Czy to może oznaczać ,że klima jest pusta???
a co to może być chyba , że chodzi o to że w samochodzie jeszcze niema takiej temp. bo mi zawsze miga jak temp. jest niższa niż na zewnątrz. Czy to to??
Ja miałem rozpinaną klimę przy wymianie nagrzewnicy, wypuszczony czynnik z układu. Zauważyłem, że temperatura "migała" jak ustawiałem niższą niż na zewnątrz - wydaje mi się że miga gdy nie może ruszyć sprężarki i nie jest w stanie obniżyć temperatury (czyli klima nie działa). Dzisiaj nabiłem klimę i już nic nie miga, no i oczywiście chłodzi.
Witam u mnie tez sie to dzis pojawiło ;/ wrr a mialem przed zimna ten sam problem i mialem to zrobione. Tez bylo cos z klapka która sie zacineła ! I teraz juz sam nie wiem co teraz i znowu bedzie trzeba dochodzic ;/ Wiec teraz nie wiem jaki to moze byc problem !
ma ciśnieniomierz tuż przy miejscach do nabijania pod osłonami prawego amortyzatora taka bulwa z elektryką ; +-50g czynnika i klima wariuje -za dużo czynnika klima odpali a po wzroście ciśnienia kompresor się zatrzymuje a jak jest za mało czynnika wtedy chłodzi nie wydajnie; miałem problemy z klimą i objaśnił mi to właściciel ASO Nagórscy znawca i pasjonat Belli. Ile ma być czynnika jest na nalepce z przodu plastikowej osłony chłodnicy miejsce jest wydziurkowan, należy siędo tego stosować co do grama.
Ja miałem identyczny problem. Po nabiciu klimy nie ustąpił. Kontrolka zgasła po wymianie osuszacza.
500g Przed liftem 750g
Według moich info 550g po FL :P
Różnie podają, przed liftem były dwie opcje, chyba: 650g i 700g. Nigdy nie doszedłem do tego, skąd ta różnica. Ale zdaje się że przy CF3 już było mniej czyli 650, a 700 było dla CF2.
Do tego gościa co ja jeżdżę ma książeczkę z danymi samochodów i sam wiedział ile nabić. W żadnym aucie jeszcze sie nie pomylił a sprawdza nwet jak jest nalepka. Więc może warto znaleźć fachowca :sarcastic:
Dzisiaj łatwiej zadbany samochód znaleźć niż fachowca :D
U mnie jest czynnik dokladnie w takiej ilosci jak na nalepce, temperatura po ustawieniu nie miga a klima i tak nie zaskakuje... Malo tego, nawet jesli jest na zewnatrz 15 stopni to i tak po odpaleniu auta pierwsze 15-20 minut leci cieple powietrze pomimo ze ustawione jest na LOW, pozniej dopiero chlodne takie jak na zewnatrz...
U mnie kuwal jest podobnie, dmucha sporo cieplejszym powietrzem niż jest na zewnątrz gdy włączę ECO i też nie wiem o co chodzi. Póki co auto w warsztacie.
Miganie tem to informacja ze komp nie moze schlodnic ponizej tem zew. W trybie eco nie zalacza sprezarki i nie ma mozliwosci schlodzenia. Jesli klima jest sprawna nabita i sprezarka startuje to moze sie przycinac klapka od cieplego zimnego powietrza. Wtedy nie poleci zimne. Na stronie kierowcy obok prawego kolana jest czujnik tem wew.
Kanały mogą być nagrzane.
Kanaly moga sie nagrzewac ale jak zgasze auto i po pieciu minutach odpale spowrotem okolo 15 minut bedzie lecialo cieple powietrze. A klima nie startuje, czynnik jest. Nie wiem dlaczego jeszcze nie sprawdzalem poniewaz mam te auto prawie dwa m-ce i do zrobienia jest prawie wszystko.... Wiec klima czeka na swoja kolej i czas poniewaz jeszcze do pracy trzeba jezdzic ;)
A kompresor załączony na krótko działa?
Te auto stalo nie uzywane przez okolo 5 lat... A wczesniej mialo wlasciciela ktory tylko nim jezdzil i dlatego jest w takim stanie. Nie sprawdzalem czy odpali na krotko ;) Bedac na bazie u siebie w pracy mialem chwile to sposcilismy ,sprawdzilismy szczelnosc i od nowa nabilismy czynnik. Nadal nie startuje a ja narazie nie mam czasu poniewaz mam specyficzna prace i w domu bywam rzadko...
Jak jest gaz to do sprawdzenia bezpiecznik, przekaźnik, sprężarka na krótko i na końcu presostat jak wszystko sprawne musi ruszyć :) a ja mam za to inny problem z tego co kiedyś wyczytałem to po włączeniu klimatyzacji/sprężarki obroty samochodu powinny wzrosnąć ? u mnie niestety tak się nie dzieje i po włączeniu klimatyzacji plus jak załączy się wentylator na chłodnicy to mam ładowanie na poziomie 12V ;/ po dodaniu lekko gazu aby obroty oscylowały w granicach 1000 obr/min ładowanie wraca do swojego prawidłowego stanu czyli gdzieś 13,5V
Podłącz się kablem i zobacz dwa parametry: oczekiwane obroty biegu jałowego (czyli zadane przez ECU) i bieżące obroty. Może masz tam rozjazd? Wtedy bym się przyjrzał przepustnicy - może adaptację zrobić? Jeżeli nie ma rozjazdu tzn że jest OK, czyli altek już nie wydala na wolnych?
To że obroty nie wzrastają to nie oznacza że jest źle. Po prostu ecu ma za zadanie utrzymać obroty przy zwiększonym obciążeniu. Jeżeli robi to płynni to ok. A napięcie ładowania to osobna sprawa i winny jest alternator.
Komputerem sprawdzę po pracy, normalnie na wolnych obrotach bez włączonej klimatyzacji też jest ładowanie ponad 13V.
Na mojej nalepce 99' jest 700gr.
Czy normalne jest to, że w czasie gorących dni podczas pracy klimatyzacji przewody metalowe od klimy pod maską są całe mokre jakby zaparowane?
Tak.