ktoś z Was stosuje sportowy filtr?
jakieś wnioski? jest odczuwalny wzrost mocy?
czy to bardziej placebo...?
na alle znalazłem tylko ten:
http://moto.allegro.pl/filtr-powietr...214525800.html
Printable View
ktoś z Was stosuje sportowy filtr?
jakieś wnioski? jest odczuwalny wzrost mocy?
czy to bardziej placebo...?
na alle znalazłem tylko ten:
http://moto.allegro.pl/filtr-powietr...214525800.html
Ciekawy taki filterek ale gdzieś mi się o uszy obiło iż zastosoawnie takiego filtra zabija przepływomierz ale czy to prawda nie wiem.
ja mialem, ale stozkowy - pozostalosc po porzednim wlascielu, oprocz ladniejszego dzwieku spod maski innych roznic nie zauwazylem
Przepływomierz to może raczej ucierpieć po zamontowaniu stożka. Przy wkładce nie powinien tego odczuć.
Ten filtr do Alfy, to beznadziejny pomysł.
A co sądzicie o stozkach w obudowie ? Wydaje mi sie ze to lepsze rozwiązanie, nie zasyfi się tak szybko, do tego seryjnie montowana pucha prawie wogole nie wciaga powietrza, a stozek na krotkiej rurze zasili duzo bardziej w powietrze nasze belle, przynajmniej tak mi sie wydaje... Zastanawiam sie nad zakupem, jak juz zamontuje to podziele sie wrazeniami, 200zl to nie duzo a poeksperymentowac mozna :)
Dla tych co nie widzieli podaje test sportowych filtrów powietrza na przykładzie alfy romeo 156 1.9 JTD i 2.0 TS: http://www.alfaclub.pl/test-filtrow-powietrza.html
A teraz zadajmy sobie pytanie.. czy w drodze do pracy, na działkę, po dziecko do szkoły.. te ułamki sekund są tak ważne... Jeżdżąc po cywilnych drogach, cywilnym autem z takim filtrem, silnik jest nadwyrężany... Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to głupota.
Pozdrawiam
....
Przecież to nie jest stożek. Chyba się na lekcjach z geometrii nie uważało ;)
czytając te wszystkie wypowiedzi rozumiem, że nikt nie ma doświadczeń z takimi sportowymi wkładkami...
Ja mam w moim TSie doświadczenie z takimi wkładkami.. Od samego początku jak zakupiłem auto przy wymianie zakupiłem wkładkę filtra BMC (odpowiednik K&N) i w porównaniu do zwykłej wydaję się że jest jakaś lekka różnica w przepływie.. jakby bardziej ochoczo się wkręcał co by się równało że pewnie ciągnie więcej powietrza.. W międzyczasie zrobiłem też paru dniowy eksperyment, kiedy czyściłem filtr BMC.. i naolejałem .. to na tydzień zakupiłem wkładkę firmy Pipercross który jest jakby z takiej pianki z dziurami zrobiona.. to ten wynalazek uważam za dno.. tutaj ewidentnie odczuwało się zmiane pracy silnika.. na niskich i jałowych obrotach chodził dość nierówno.. i miał spadek mocy.. na dużo wyższych obrotach czuć było że ciągnie lepiej niż z wkładką BMC.. ale więcej było wad niż zalet.. więc szybko wyleciał i wyczyszczony i naolejony BMC wrócił do auta.. i śmigam sobie dalej na nim..
W między czasie jak zastanawiałem się nad zakupem takiej wkładki gdzieś oglądałem test z którego wynikało.. że podobno pomiar na hamowni wykazał przyrost 4-5 koni.. jednak czy to nie jest na granicy błędu pomiarowego to niewiem.. może te 4-5 koni wpływa poprostu na lepszą kulturę pracy silnika co ja odczułem po zamianie z fabrycznego..
Ogółem ja jeśli zmienie (a mam nadzieję że to niedługo nastąpi) to na dolot z kwasówki ze stożkiem a obudowie carbonowej ;) ale jeśli dolot niedojdzie do skutku to to rozwiązanie idealne.. zużycie następuje bardzo powoli.. a zestaw do czyszczenia jest tani i wystarcza również na wiele razy.. jeśli ktoś kupował oryginalny (nie zamiennik) wkład filtra to z pewnością BMC lub K&N zwróci mu się po paru terminach wymian..
Ja u siebie mam dolot z kwsowki z puszka karbonowa oraz eleastyczna ryra doprowadzajaca zimne powietrze spod lampy.
Załącznik 51133
Wewnatrz jest stozek K&N
Z moich obserwacji autko zdecydowanie lepiej sie zbiera z "dolu" No i ten dzwiek jak wcisniesz pedal nie do opisania ;)
wystarczy, że przesączycie filtr i od razu macie problemy z przepłwyką która dostanie oleju i będzie zaniżać albo zawyżać odczyty..
po za tym nawet takie modyfikacje należy zakończyć remapem wtedy widać efekty a nie założyć i czekać aż same przyjdą.