Witam , czy ktos może wie co steruje pracą nawiewów w Alfie 164 , co bym nie naciskal to i tak powietrze idzie tylko na nogi a szyby mi paruja , czy jest za to podpowiedzialny jakis przekaznik , jesli tak to jaki .
Printable View
Witam , czy ktos może wie co steruje pracą nawiewów w Alfie 164 , co bym nie naciskal to i tak powietrze idzie tylko na nogi a szyby mi paruja , czy jest za to podpowiedzialny jakis przekaznik , jesli tak to jaki .
wiem!
centralina unita di controllo comando automatico.
to jest komputer sterujacy nawiewami klima czyli klimatronikiem!
jezeli ci niedziałaja kierunki nawiewów sprawdz wtyczke" zielona w centrali sterowania pod przyciskami"- zdejmujesz maskownice - od licznika do konsoli srodkowej wzdłóz sterowania na wiew ów tam sa 2 śruby - po odkreceniu odchylasz w prawo z pozycji kierowcy! i widzisz jak cos to pisz na pwto pogadamy!
wielkie dzięki , dzisiaj sie do tego dobiore
kurde lipa , rozebrałem wszystko , wyjełem cała konsole z przyciskami na zewnątrz , przeczyściłem wszystko , podociskałem i nic , jest jak było , górny rząd przycisków chodzi , temp. siła wentylatora , auto , econ i to co jest wyżej też , ale te nawiewy lipa , niby sie kontrolki na nich zapalają na wyświetlaczu też jest ok , a wieje ciągle na nogi , gdzie szukać dalej ? :(
jesli jet tak to padł siłownik nawiewów to taki silniczek ale trz targac całą deske zeby tam sie dostac ! powiedz mi jeszzce czy dziala klapka nawiewu powietrza z zewnątrz i wewnątrz zasysanie powietrza - sprawdzic to mozna wł zasys z zewnatrz i pod maska pod plastikiem na podszybiu jest filtr przeciwpyłkowy i przed nim takie otwory na wlot powierza sprawdz organoleptycznie czy zasysa , a pote naciskasz przycisk pow z wewnatzr i tak samo sprawdz!
drógie ciegno jest z lewej strony wentylatora . stojac przed maska to po lewej stronie plastikowej obudowy wentylatora w głab wystaje z grodzi takie małe ciegienko i to moze niepracowac!
jest tak , włączając obieg zewnętrzy i wewnętrzny w aucie nie ma różnicy , z zewnątrz też nie czuje zmiany , rezebrałem te wszystkie osłony plastikowe na podszybiu ale za cholere nie mogłem znaleź żadnego cięgna , może u mnie jest inaczej - Rafał - a nie dałbyś rady zrobić fotki gdzie to jest i mi podesłać , byłbym wdzięczny :D
Jako ze odbywa sie reaktywacja mojego ts i mam w nim ten sam problem moze bede mogl ci pomoc
na pierwszym zdjeciu od dolu pokazane jest gdzie masz szukac ciegna
na drugim jak wyglada ciegno
na trzecim i czwartym jak wygladaja silniczki od sterowania ceplo-zimno, od klap gdzie ma leciec powietrze(sa identyczne) oraz kostka
na piatym pokazane jest co trzeba zrobic aby wydostac te silniczki
oraz zaznaczone strzalka gdzie jest kostka(wraz z calym uchwytem) od silniczkow
wielkie dzięki , nie wygląda to zbyt optymistycznie . :(
Supcio pokazane- jesli chodzi o zasys powietrza to od czerwonej strzałki na ostatnim zdjeciu idziesz w lewo i w samym rogu pod podszybiem zobaczysz silniczek - on steruje powietrzem wew. zew.
wszystko pięknie , znalazłem te cięgno ale ono jest od temp.powietrza i chodzi , więc musi być posadzony silnik od sterowania klapami gdzie ma lecieć powietrze , a może tylko wtyczki są zaśniedziałe , autko stało sobie i czekało na mnie ponad 14 miesięcy , ale jak widze co trzeba zrobić żeby sie do tego dobrać to włos mi sie jeży na głowie , na tym sterowaniu powietrzem zew.-wew. to mi tak bardzo nie zalezy ale ten nawiew na szyby to by sie przydał.
Rozumiem cie doskonale!
kurde blaszka , a nie dało by rady przełączyć tych klap od nawiewów ręcznie lub mechanicznie z pominięciem tych sliników sterujących , ma ktoś na to jakiś patent ?
w miejscu gdzie jest czerwona strzałka na ostatnim zdj. po lewej stronie bebna wentylatora wystaje 3 cm, ciegna - odczep z klapy i na opace el. zaszpanuj to bedziesz miał tylko na szybe- - prosciej juz sie nie da!
dzięki jutro to sprawdze , ale czy te cięgno to nie jest tylko ciepło-zimno ? nie steruje ono temperaturą powietrza ?
miedzy jednym połozenie a drugim - musisz wyczuc - najlepiwj jak na rozgrzanym silniku puscisz nawiew to sobie ustaw - a zimne i ciepłe regulujesz przez zawór i otwierasz dopływ do nagrzewnicy ciepłego płynu chłodzacego- jest taki silniczek krokowy przepływu w zaleznosci od nastawionej temp wew, tak sie otwiera ten zawór - i on jest niezalezny od klap nawiewowych i predkosci wentylatora
ok , właśnie sie dowiedziałem że w srode musze być w bielsku i cieszynie , więc raczej nie zdąże przed wyjazdem nic zrobić , podaj jakiś namiar na siebie , to podjade i mi to pokażesz tak by było najlepiej , jeśli to nie problem .
i jeszcze skan!
oki , wiem jak to działa , może coś tam zmotam
a z czego są te skany , da sie to od Ciebie jakoś przekopiować ?
jasne nr do mnie to 0512046746 jak bedziesz to sie odezwij do 17 pracuje ale jak co to wyskocze a po 17 wal do mnie - kukne na te klapki i pogadamy!
sorry , nie dojechałem , poległem w korku pod Legnicą , koszmar .
oki co sie odwlecze hehe too...
no i problem z nawiewami sam sie rozwiązał , pewien gość skasował mi Alfe , autko nadaje sie tylko do kasacji , ale trzeba przyznać uratowała życie mi i mojej rodzinie , już wiem jakie bedzię nastepne , tylko trzeba dobrze poszukać , bo chce taką samą .
Kurde, wspolczuje... :(
Ale to przez to parowanie szyby przedniej?
To mialo jakis zwiazek, czy to nie z Twojej winy?
Naprawde wyrazy wspolczucia... :(
nie miało to nic wspólnego z nawiewami , wszystko powoli zaczeło już działać , było sucho i czysto , jakis pajac wyjechał nagle z cpn i wziełem go czołowo .
współczucie ale umarł król niech żyje król bedzie lepsza!
Kolego jesli szukasz 164 3,0V6, umiescilem na GFAR grzecznosciowo ogloszenie kolegi ze Szwajcarii, zobacz:
http://www.alfaglogow.fora.pl/viewtopic.php?t=114
Jeszcze raz wyrazy wspolczucia!! :cry:
90 r . oj ale lampy to ma juz po liftinguCytat:
Napisał areks
w morde taka wielka fura i jej matol nie zauwazyl? co oni poluja na nas .! dobrze ,ze nikomu sie nic nie stalo.pozdrowienia
dzieki ale szukam dokładnie takiej samej jak miałem , chodzi tu zarówno o silnik jak i o wyposażenie , pozdrawiam .