tam jak w temacie. Chodzi mi o koszt samej robocizny.
Printable View
tam jak w temacie. Chodzi mi o koszt samej robocizny.
max 300 bym dał
Tanio nie będzie..... Za 300 tu usłyszałem szyderczy rechot :D tyle to chyba w punto. Jest od groma rozkręcania. Trzeba wybebeszyć wszystko "z nad skrzyni", cały dolot, abs, kable itd. Wytargać cały lewy zawias i nawet przewody od chłodnicy wspomagania (chyba że w jtd inaczej lecą) dopiero wtedy wyciągasz skrzynię przez nadkole. Ale za to zrobiłem to bez kanału. Z lewarka na trawniku. Samemu można to wytargać. W JTD będzie łatwiej z rozrusznikiem. Nie spróbujesz sam? Sporo kasiorki zaoszczędzisz.
Sam nie chcę nie mam do tego smykałki...
Mój mechanior powiedział 500 zł ale wydaje mi się to trochę za dużo!
Za dużo??? Oczywiście możesz szukać maciaszczyka który nie wie co go czeka i coś Ci spieprzy. Otwórz sobie maskę i zobacz o co kaman. Napisałem Ci co jest do zrobienia. Mi wołali od 700 w górę.
Aha, wolałbym aby to on mi zrobił bo jest kumaty i robił to już wielokrotnie...
Moim zdaniem to baaardzo malo. 300 to ja kiedys w temprze za wymiane zaplacilem. A tam roboty bylo tyle co w 166 przy zmianie klockow... :) ale tak jak pisalem. Mozesz szukac nieswiadomego :)
Patrząc w drugą stronę jakbym ja miał coś takiego zrobić to 500 musi być. Tego kto uważa , że drogo proszę o samodzielne wykonanie takiej operacji a wtedy zobaczy, że roboty jest sporo.
coś za coś:) bede sie targował i już. Ale auta nikomu innemu nie dam:D
500 jest ok nie za duzo nie za mało
ja dawałem 300 1,5roku temu wiec mysle ze teraz tez by krzyknął minimum 400
roboty moze az tyle nie ma co w v6 ale tez duzo rzeczy trzeba porozkrecac
koło dwumasowe tez nowe dajesz??
Udało się zejść na 450 zł.
Dwumasa po oględzinach.
Można wiedzieć ile masz przejechane ?
U mnie jest 182tyś i pedał sprzęgła chodzi miękko ale lekko czasami mi haczy przy wciskaniu,
sprawdzali mi to i podobno narazie mam się tym nie przejmować.
---------- Post added at 14:34 ---------- Previous post was at 14:27 ----------
Myślę, że cena 450pln jest jak najbardziej do przyjęcia.
---------- Post added at 14:35 ---------- Previous post was at 14:34 ----------
A tak na marginesie czemu należy je wymienić ? Jakie masz objawy ?
Przebieg ok 215 tys. Od około 25 tys. pedał sprzęgła chodził twardo a przedwczoraj miałem pierwsze ślizgnięcie powyżej 3800 tys.
Sprzęgło Valeo mam za 588 zł to chyba dobra cena...
nawet bardzo dobra :)
ja musialem dać 700 bo mi sie bardzo spieszyło a to byl okres przedświateczny/snieg i byly opoznienia przesyłek :(
W przyszłym tygodniu auto idzie na wymianę sprzęgła i oby na tym się zakończyło bo jak dwumasa też będzie do wymiany to mnie trafi:/
No to jak już wymienisz to Ci lewa noga odpocznie :)
Zadowolenia z nowego sprzęgiełka życzę :) i oby dwumas nadawał się jeszcze.
Dzięki:)
na dwumasie napewno masz juz luzy i nie ma sensu kłasć nowego sprzegła bo ją zupełnie rozszarpie... poszukaj jakies dobrej uzywki czasem mozna wyrwac bez luzów
Mówisz o dwumasie, że można kupić używkę bez luzów? A może regeneracja?
Nie ma to jak zrobić raz, a porządnie - http://motoallegro.pl/sprzeglo-kolo-...229527226.html
Masakra!!!!!!
Tanio nie jest ale raz zrobisz i masz spokój.
Sprzedajesz Alfę ??? :)
No właśnie miałem za jakiś czas sprzedać gdzieś pod koniec roku ale w takim przypadku chyba jednak zostanie u mnie dłużej...
Chyba, że znajdzie się kupiec, który mi w jakimś stopniu poniesione koszty zrekompensuje:)
Jak bedzie potrzeba wymiany dwumasy to wymienię.
Ano tak to jest jak się trochę włoży to potem szkoda sprzedać bo się wie co się ma :)
Marek mi zaimponował tym , że wymienił sprzęgło bez kanału... Tez kiedys w moim JTD będe wymieniał sprzęgło i dmumasę i to , że koledze się udało dało mi do myślenia czy aby nie spróbowac samemu tego zrobić u siebie...Nie da się ukryc , że oszczędnośc jest olbrzymia...I juz kilkukrotnie czytałem , że w JTD w porównaniu do v6 roboty przy wymianie jest o wiele mniej tylko odwagi brak...
Dwumasa będzie sprawdzana i dopiero wtedy zapadnie decyzja:)
Poki co sprzęgło w poniedziałek odbieram razem z uszczelniaczem wału tak na wszelki wypadek.
Ja też mogę sie pochwalić że sam wyjąłem skrzynie wymieniłem sprzęgło i dwumas w 2.4 bez kanału :) mechanik zaśpiewał 350zł za robotę więc postanowiłem sam to zrobić jest sporo roboty i nie jedna k... poleciała ale myślę że warto. Nawiasem pękniętą miskę też się udało samemu zrobić heheh
W zależności od mechaniora ceny powinny oscylować w granicach 350-450 zł.
Pomyśl też żeby profilaktycznie zmienić uszczelniacz wału od strony skrzyni.
A czy pamiętacie o jakichś dziwnych narzędziach , w które musieliście sie zaopatrzyć?
na pewno musisz mieć porządny klucz żeby odkręcić półoś od piasty nie pamiętam rozmiaru ale to ta duża nakrętka którą widać po środku koła od zewnątrz, pamiętam że zwykły klucz nasadowy mi nie pasował miał za grube ścianki musiałem pożyczyć taki stoczony...imbusy do odkręcenia półosi, i jakieś standardowe klucze trzeba rozebrać sporo rzeczy z góry pod maską, wyjąć amortyzator, nie demontowałem ABS-u jak wcześniej ktoś pisał i w JTD nie trzeba rozpinać przewodów od wspomagania, ogólnie jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o mechanice to nie jest to jakaś filozofia jak masz jeszcze jakieś pytania to sie nie krępuj od tego tu jesteśmy żeby pomagać :)
Nie.
Odkręcasz zaciski hamulcowe, dolny wahacz, górne mocowanie wahacza i amora do karoserii, sześć śrub od przegubu wew i wyciągasz cały lewy zawias. Nie ruszasz piasty. To jest prostsze i szybsze. Nie wiem jak w JTD ale u mnie przewody od pompy ABSu i przewody do wspomagania wystawały "w świetle otworu nadkola" więc wolałem je unieść\usunąć żeby nie zahaczyć skrzynią. Pod maską wybebeszasz wszystko co Ci zasłania skrzynię. Nie wiem gdzie jest rozrusznik w JTD ale u mnie jest przy ścianie grodziowej i to jest przekleństwo. Klucz oczkowy 13 banan i pół godziny kur....ania :\
Potem do przykręcenia sprzęgła przyda się klucz dynamometryczny (100zł na allegro) ale jak ma się czuja w ręce to może się bez tego obejść.
Dzięki panowie za porady ,czytam wszystko dokładnie i chyba jeżeli bedę to musiał zrobić , to się odważe, bo mam ojczulka złotą rączkę który 20 lat naprawiał koparki więc napewno pomoże... A sama skrzynia biegów jest ciężka? Czy trzeba ją wyjąć całkowicie z auta czy jakoś odchylić itp?
Jest lekka. Z 30kg. Sam wyciągniesz bez problemu. Wyciągasz całkiem.
Dzięki raz jeszcze. Napewno powróce do tego tematu jak będę sie za to zabierał.
nie wiem jak w 166 ale w 156 nie obejdzie się bez odkręcenia poduszki lewej od silnika i belki pod silnikiem, no i później trzeba silnik z lewej strony trochę opuścić aby ładnie dało się skrzynie wysunąć(też robiłem na trawniku ;D);), no do robienia jest sporo, aczkolwiek już mam to za sobą i powiem szczerze ze jeśli bym drugi raz miał to zrobić to bym tez się podjął znowu :). z resztą ostatnio jak kupiłem ten samochód to pół autka rozkręciłem i sobie na spokojnie konserwuję więc miałem dużo miejsca przy nadkolu bo wszystko tam wykręciłem;D. Jak na razie mam czym jeździć...;D. sprzęgło do mojego 2,4 JTD valeo znalazłem w cenie 530 złotych więc w sumie spoko:). teraz jestem na etapie skrecania i nie moge się już doczekać kiedy wyjadę moją diablicą na ulicę :D ;D
Pogratulować koledze. kolejny dowód że się da:)
a dwumase tez da rade odkrecic na trawniku?? tam sa dosc konkretne sruby