Jak najlepiej dostać się do rozrządu przy silniku Boxer 1.6 .Oczywiście nie posiadam kanału i podnośnika .Proszę o propozycje
Printable View
Jak najlepiej dostać się do rozrządu przy silniku Boxer 1.6 .Oczywiście nie posiadam kanału i podnośnika .Proszę o propozycje
Żeby było ci łatwiej to: zlej płyn chłodniczy, wyciągnij chłodnice, zdejmij alternator wraz z paskiem, a potem osłony rozrządu (są dwie).
Powodzenia
trochę do kitu bo od góry . A ja pierwszy raz biorę się za rozrząd ,i myślałem żeby ściągnąć zderzak bo wszystko ładnie widać jak się ustawia ?
Od góry nie dasz rady. Musisz zdjąć zderzak, chłodnicę, oczywiście wypuścić płyn, alternator może zostać. W dziale "zrób to sam" jest manual z ustawieniem rozrządu boxera 8v.
a ty "saroo" robiłeś/aś samodzielnie rozrząd bo widzę, że też masz BOXERA tylko 16V ?
Tak, dwa lata temu zmieniałem sam rozrząd, pod blokiem, na trawce :D W boxerze rozrząd to prościzna a w 8v jest jeszcze łatwiej :)
lepiej jest patrzeć na znaki czy zrobić sobie znaczniki ? i jak mocno naciągnąć paski bo nowe po czasie delikatnie się poluzują pewnie .
Ustawiaj na znaki. A pasków nie naciągaj! Zrobią to napinacze. Całą procedurę masz opisaną tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._8v_boxer.html
Wymiana to pikuś najwięcej zajmuje demontaż przodu. zdjęcie chlodnicy itd.
Co do napinacza, przykrecasz go momentem, on sam sie napnie
asystowałem przy tym jak mi mechanik w garażu zmieniał rozrząd. korek z głowicy i płyn spuszczasz. odkręcasz chłodnicę, alternator i wiatrak na chłodnicy i wyciągasz. możesz zderzak ale to dużo więcej roboty jest. wrzucasz najmocniejszy bieg czyli 4 i jedziesz. osłony rozrządu potem napinacze. możesz sobie zrobić znacznik bo np. u mnie ciężko było znaleźć pkt. odniesienia na kole pasowym (na jednym był widoczny a na drugim nie bardzo), co do napinania pasków to napinacze same świetnie to robią tylko sprężynki muszą być sprawne. jak masz nowe to dobrze, jeżeli kupisz a w zestawie nie będzie to weź stare. od razu zmień pompę wody i termostat (jak nie zmieniałeś bo dostęp prosty i płyn spuszczony) wrzucasz luz i kręcisz sprawdzając czy nic Ci nie stuka potem składasz i jeśli złapałeś stary płyn to wlewasz jak nie to nowy i odpowietrzasz układ czyli zapalasz auto i czekasz aż do włączenia wiatraka. podczas pod żadnym pozorem nie odkręcasz korka od zbiornika wyrównawczego płynu- on sam się odpowietrza nawet jeśli jest zakręcony. Możesz jedynie pomiętosić węże by powietrze szybciej się przemieszczało w górę.
jeżeli zapomniałem o czymś bądź coś namieszałem to proszę o korektę :)
będę musiał się zaopatrzyć w klucz dynamometryczny.
Ja tam dwa razy obróciłem ręką głównym kołem pasowym i dokręciłem napinacz momentem - pasek po sporym przebiegu chodzi idealnie,
Pytanie - po co wbijać 4 ? bo nie rozumie tego ?
Pytam na poważnie,
Bo mając wbitą 4 na moją logike nie sposób jest zakręcić kołem pasowym, żeby ustawić znacznik na kole zamachowym.
chyba wole ściągnąć przedni zderzak żeby mieć wszystko widoczne bo przecież robię to pierwszy raz , a jesli na starym silniku rozrząd chodził idealnie to żadna róznica czy bedę się sugerował oryginalnymi znakami czy sam je stworze byle się potem zgrywały prawda!
znaki masz jak jub jego mać ...
Nic nie musisz robić, bo więcej zajmie ci znaczenie jak to wszystko warte ...
Ja miałem najwiecej zabawy z ustawieniem koła zamachowego .. bo miałem zdjętą głowice no i sie chwile męczyłem,
ale jak nic więcej nie zdejmujesz to składaj na oryginalnych znakach
---------- Post added at 20:26 ---------- Previous post was at 20:24 ----------
2 śruby na pasie czołowym, 2 do podłużnic przy nadkolach a reszta to są wciski - ja poluzowałem je troche i zderzak ładnie zeskoczył.
Do tego jeszcze 4 sruby po 2 w kazdym nadkolu
mam nadzieje ,że znaki będą widoczne bo z obrazka na forum to można się domyślać jak one wyglądają w rzeczywistości .
Tak to wygląda i zderzaka nie trzeba ściągać
mattom, wrzucona 4 bo najsilniejszy bieg gdyż mechanik kluczem śrubę odkręcał, potem luz by można było ustawiać ;) moim zdaniem maźnięcie nawet lakierem do paznokci 4 kresek to nie jest wyczyn :P a prościej ;) i jak 75andrew155 prezentuje na zdjęciach można się obyć bez zdejmowania zderzaka, miejsca jest naprawdę dużo :) zdjęcia mi przypomniały w jaki sposób napinacze robią swoją robotę: wkładamy je, dokręcamy na max by nie drgnęły i nie napinały nic potem nowe paski i delikatnie odkręcamy śrubę napinacza a te same się układają i napinają pasek. Potem wystarczy je dokręcić znów na max i sprawdzenie na sucho czy nic nie puka ;) em aj rajt? :)
na kole na korbowodzie jest to śrubą zakręcone ;)
To ja mam chyba jakiś wybrakowany silnik ...
Odkręciłem napinacze i pasek zdjąłem z kół najpierw tych na wałkach przy głowicach później z kół pasowych przy korbowodzie,
W odwrotnej kolejności założyłem i po dzień dzisiejszy jeździ ...
Nic więcej z rozrządu poza 2 napinaczami i paskami nie zdejmowalem
a może wie ktoś czy da radę wymienić tylne sprężyny bez ściągacza?
a co do znaków przy rozrzadzie jak tylnia oslona bedzie troche wygieta to znaki sie nie pokryja i co w tedy lepiej zrobic swoje tak awaryjnie.
tak zwlekam i jutro biore sie za wymiane rozrzadu i mam jeszcze jedno pytanie jak poluzowac pasek alternatora i ten drugi chyba od wspomagania
tylko ze jak zdejme pasek klinowy razem z kolem to moge miec problem pozniej z zalozeniem , a jak sie uciaga pasek od wspomagania ?
no ale jak by przyszlo zmienic pasek to trzeba go troche uciagnac samo sie nie zrobi
Wtedy luzujesz pompę wspomagania i go uciągasz... cokolwiek to znaczy.
a jeszcze ma taka usterke chodzi o szybe el. od pasazera cos jest cyba z prowadnica bo przy opuszczaniu dobrze schodzi a jak podnosze to wyjdzie tak 1/3 szyby i musze ja troche odepchnac do tylu czy jest dobre dojscie do prowadnic w 146 ?
nie moge odkrecic tej nakretki od kola pasowego na wale na klucz 36 macie jakies rady i w ktora strone
chce wymienic rozrzad wiec musze sciaganac n kola pasowe jedno jest na wale od wspomagania
Wymieniając napęd rozrządu nie trzeba ściągać koła pasowego na wale, bo i po co?
a ja juz skrecilem trudno zabiore sie za to za tydzien a dobrze widac znaki na wale korbowym bo te kolo pasowe przed paskiem jest dosc duze i jak myslicie bo mam paski Gates i napinacze, ale bez sprezyn czy lepiej bedzie wymienic je na nowe czy zostawic stare
Znaki masz na kole zamachowym.
gdzie ja tam z tylu silnika zobacze znaki nie mam nawet kanalu
Od góry, na środku, między silnikiem a skrzynią, przed cewkami chyba, jest otwór w którym obserwuje się położenie koła zamachowego i ustawia znaki.
Tu masz instrukcję wymiany rozrządu:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._8v_boxer.html
ze zdjecia nie wiele wiem gdzie tego szukac