Jak w temacie.
Interesuje mnie czy warto zakupić za 1/3 ceny zamiennik i czy będzie on działał tak samo jak oryginał. Proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
Printable View
Jak w temacie.
Interesuje mnie czy warto zakupić za 1/3 ceny zamiennik i czy będzie on działał tak samo jak oryginał. Proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
nie warto. Oryginal nie jest taki drogi. Lepiej zainwestowac bo przeplywki lubia sie psuc, szczegolnie te zamienniki
tylko oryginalny Bosch. Do póki nie zobaczyłem na komputerze jakie są wartości zadane a te podawane przez zamiennik do kompa podczas jazdy bym nie uwierzył. Po założeniu oryginału te wartości pokrywają sie. Ale szczrze powiem że jeżeli chodzi o jazde to nie odczułem żadnej różnicy, ale dla własnego spokoju założyłem oryginal. Zreszta różnica w cenie jest nie duża żeby kombinować z zamiennikiem jakimś no name.
Ja polecam oryginał Bosch wymieniałem jakiś miesiąc temu i kosztowało mnie to 270zł więc nie dużo a nie pytałem nawet ile jakiś zamiennik kosztuje i teraz smiga dużo lepiej i pali też mało.
Słuchajcie, a wystarczy że podam rocznik i silnik, czy muszę podać jeszcze numer seryjny z przepływomierza?
A gdzie kupujecie przepływki Boscha?Ze strony producenta czy może można gdzieś taniej wychaczyć także oryginał? :)
ja kupowałem w sobotę do ts w intercarsie bez rabatu 360zł z rabatem zapłaciłem 251 zł.Podałem im nr nadwozia i rocznik a gosc próbował mi wepchnąc za 850 zł ale dobrze ze znałem nr jaki potrzebuję takze kupiłem za 251zł
http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/index.asp
tutaj mozna wszystko znależć
Na allegro można kupić boscha spokojnie za 250 zł
na allegro trzeba tez uważać na numery bo sprzedawcy wypisują głupoty
Jak kupuje wszystko u brata w hurtownii. Jeżeli chcesz to podaj nr. boscha jaki potrzebujesz mi na prv. a ja Ci napisze za ile moge Ci wysłać.
Pozdrawiam
Wy co tak chwalicie Boscha moze zapytajcie w serwisach ASO jakie przeplywomierze zakładają :)
Co do kupowania na allegro to odradzam bo w obudowy boschowskie montowane są wklady z chin
fred
Nie kupuj żadnych zamienników ja miałem taki założony za 120zł przez poprzedniego właściciela, z początku było ok ale po 2tyg Alfa zaczęła dymić jak traktor i nie ciągnęła wcale powyżej 3tyś obrotów, nie rozpędzała się także więcej niż 160km/h, kupiłem BOSHA za 269zł w sklepie www.autosklep24.pl o numerze 0 280 218 019, wszystkie problemy znikły :) jeżdżę już na nim 3 miesiące i jest super.
to w takim razie jakie montują w serwisach???
Raz kupiłem na allegro , potwierdzam , odradzam.Cytat:
Napisał Fred
W oryginalnej obudowie z prawidłowym numerem był zły wkład (czyli de facto czujnik) zupełnie inny nr. niż w oryginalnym , samochód prykał , dyszał i jechać nie chciał.
A Magneti MarelliCytat:
Napisał jesse_w
fred
W serwisach montują BoschaCytat:
Napisał jesse_w
UFF... dobrze ze nie znam TYCH serwisow :DDDCytat:
Napisał Maciek-156
fred
Pierwsze slysze W IC tez takich nie majaCytat:
Napisał Fred
W IC sie nie dziwie skoro lepiej im jest sprzedawac Boscha 019 po blisko 400 zl lub jego odpowiednik z drozszych modeli po blisko 800 :D
A MM wygląda
TAK
fred
Mam w swojej alfie MM i jest O.K. :lol:
Jakoś nie wydaje mi się aby przepływomierz Magneti Marelli pracował prawidłowo z układem wtryskowym Boscha, a taki mają Alfy. To że silnik pracuje wcale nie świadczy o prawidłowej pracy przepływomierza - hamownia prawdę wam powie...
A co to za dziwne zalozenie ze skoro MM to nie zagra z Boschem? W koncu to Alfa zlecała produkcje MAFa Boschowi wiec jak moze nie znac jego parametrow i charakterystyki?
Wszystkie parametry tego MAFa są identyczne z Boschowskim - to raz.
A dwa to sprawdzilem prace obu MAFów i smiem twierdzic ze ten z MM ma lepszy "czas dostępu" :D
fred
pytanie trochę poza tematem, czy przy całkowicie padniętym przepływomierzu istnieje możliwość zapalania się kontrolki wtryskiwaczy po nagrzaniu silnika i przechodzenia w tryb awaryjny?
Z tego co wiem to TAK (ale ręki obciąć nie dam :mrgreen: )
fred
hmm to bardzo możliwe że po ostatnim czyszczeniu dokonał żywota...
Sprawdziłes na hamowni czy na "sucho"?Cytat:
Napisał Fred
Jak na razie na postoju i na drodze. Program diagnostyczny nie wykazal znaczących róznic ale same testy były szybkie bo nie zalezalo mi na szczegolowych danych a raczej na sprawdzeniu czy MM spisuje sie poprawnie.Cytat:
Napisał Maciek-156
Auto wyhamuje jak juz bedzie w 100% sprawne czyli zapewne na sierpniowym zlocie :)
fred
Pytam, bo jeden z kolegów robił kiedyś test (poparty pomiarami na hamowni) różnych przepływomierzy (między innymi Pierburga i Magneti Marelli) - wyszło że nie umywają się do Boscha
Chyba aż tak daleko nie będe sie zagłębiac jesli chodzi o sprawnosc różnych MAFów bo nie jest mi to potrzebne do niczego :)
Hamownie oczywiscie zrobie ale raczej pod kątem ogólnej sprawnosci auta a nie testow przepływomierzy. Spotkalem sie niestety z opiniami iż MAFy Boscha robione w Ameryce Płd (nie przypomne sobie dokladnie gdzie) - a teraz głownie tam sie je wytwarza, są po prostu duzo gorsze niz te od MM. Tak pod wzgledem pracy jak i żywotnosci.
Oczywiscie są to tylko opinie nie poparte faktami.
Dla mnie liczy sie to ze zaplacilem mniej a mam rownie sprawny i bądz co bądz oryginalny przeplywomierz :idea:
fred
Fred - czy możesz podać numery przepływki MM jaką testujesz ? A najlepiej link do jakiejś karty katalogowej.
A z innej beczki
Czy ty masz w swoim aucie Motronic'a M2.10.4 - ja do diagnostyki mam euroscana + Visa 1.83 - ale jeszcze nie przetestowałem (brak czasu). Z tego co czytałem - to program ten powinien się dobrze komunikować z M2.10.4.
Przepływka to 213719616010. Na poprzedniej strone tego wątku wkleilem przykladowy link do jakiego sklepu ktory je sprzedaje.Cytat:
Napisał wal_kon
W Gtv z 1996r jest Motronic 2.10.4 i wlasnie euroscan + unidiag (Alfadiag) nie potrafią sie dogadac z tym ECU. Do unidiaga potrzeba pliku definicji ktorego po prostu jeszcze nikt nie napisał :(((
O Visa slyszalem ale nie mam go wiec i nie mam jak sprawdzic. Jesli wiesz gdzie go zdobyc w dzialającej na 100% wersji to bede wdzieczny za pomoc :) . Co prawda obilo mi sie o uszy ze Visa jest pod DOSa a jesli tak to nie zobaczy kabla na USB ;//
U Ciebie w Alfie prawdopodobnie siedzi motronic 1.5.5 wiec nie powinienes miec problemu by podpiąc sie unidiagiem.
fred
Niestety w mojej Alfie mam M2.10.4 (taki krótki wypust był z tymi Motronicami).Cytat:
Napisał Fred
Właśnie dlatego kupiłem euroscana z dwoma COM'ami.
No i musiałem też kupić kartę PCMCIa z dwoma COM'ami
Niestety Visa faktycznie działa tylko pod DOS'em.
Nowe notebooki widzą pendrive USB jako wymienne dyski nawet w dosie. Potrafią też z niego wystartować.
Mam przygotowanego już pendriv'a z dosem jako dysk startowy.
Sprawdziłem - dos ładnie startuje z pena. Ale nie miałem jeszcze czasu przetestować działanie euroscana.
odświeżę temat, co sądzicie o używanej przepływce? warto się w to bawić? pytam bo namierzyłem jedną, koleś pisze że wymienił przepływkę w ASO w Mławie, zrobił na niej 300km i zatarł silnik... Faktury z datą wymiany raczej nie znajdzie ale ma za to pudełko i starą przepływkę...
Jak Ci sprzeda za symboliczną kwote to zaryzykowac mozesz ale pamietac trzeba ze nie dowiesz sie czy ma przejechane 300 czy 30000 i czy jest sprawna w 100%
fred
no jednak odłożę zakup o jakieś 2 tyg i kupię oryginał bo przecież 270zł w sklepie to nie majątek:)
no i prośba o sprecyzowanie danych techniczych sprawnej przepłwki, bo jedni piszą że powinna mieć 408kg a inni 480? wiec ile w końcu, moja ma 360-370 i chyba podlega wymianie:P ( do tego dziura między 4 a 5 tys obr i ogólnie tak sobie się wkręca na obroty)
pytam bo nie wiem co pierwsze wymieniać, świeczki czy przepływkę
Dokladnie to 480 kg/h przy 4,45 V. Tyle powinna miec w granicach odcięcia.
fred
to chyba przyznasz że przepustowość mojego jest conajmniej śmieszna:P do tego strasznie niestabilne daje te parametry, tzn za każdym razem znacznie się różnią dla każdego zakresu obrotów
provokator nad czym się zastanawiasz - jeśli silnik na tej przepływce przejechał 60-80 tys. km to podlega ona wymianie ze względu na zużycie eksploatacyjne. Podobnie w przypadku świec jak mają więcej niż 100tys km przelotu to trzeba je wymienić, a i przewodami wysokiego napięcia się zainteresuj
o przewodach pamiętam tymbardziej że kiedyś zalały mi się olejem, tak jak i świece - ostatnio czyściłem i po czyszczeniu nie widać na nich aż takiego zużycia...
Ogólnie auto chodzi bez zarzutów, wymieniłem przepływkę - brak falujących obrotów, brak dziury powyżej 4 tys... jednak powiedzcie mi panowie jak wy mierzycie ten przepłwomierz... bo mi zawsze wychodzi 408kg/h a nie 480... jak to możliwe? bo już nie wiem co jest grane, przepływka Bosha