Kiedyś gdzieś w internecie na jakiejś fotce widziałem, jak jeden gostek miał zamontowane Radio z mp3 w Alfie 166 na górze, zamiast schowka. Czy jest sens i ewentualnie możliwość wsadzenia takiego radia?
Printable View
Kiedyś gdzieś w internecie na jakiejś fotce widziałem, jak jeden gostek miał zamontowane Radio z mp3 w Alfie 166 na górze, zamiast schowka. Czy jest sens i ewentualnie możliwość wsadzenia takiego radia?
Po co psuć kokpit. Można wlutować mp3 aux, albo podlaczyc zmieniarke mp3. O tym mp3 aux masz w przyklejonych tematach. Ja osobiście jestem za zmieniarką mp3.
czy ja wiem czy tak bardzo psuć... ja mam tak zrobione i bardziej mi sie podoba jak nie ma tego schowka. a jakośc dzwieku jest NIEBO lepsza jak przez ics :]
Załącznik 52288Załącznik 52289
półeczke zrobił moj brat na próbe, ale wyszła ładnie więc juz tak zostało :D
Polecam tego typu rozwiązanie, jest dużo lepsze niż przerabianie ics czy kupowanie zmieniarek mp3, bo za tą cene moglibyscie sobie kupic juz niezle radio i jakośc dzwięku jest zupełnie inna.
Mi też się nie podoba wystające. Dlatego zrobiłem sobie zamykane. Masz mój temat w dziale.
Nie kupuj zmieniarki tylko wlutuj AUX. Wtedy zabuduj sobie gdzieś mp3 i po temacie. Po co tyle rzeźbić? Tyle klamocenia tylko dla mp3? Jak już trochę pracy włożyć to wstaw tam otwieraną navi. Przynajmniej zyskasz jeszcze inne funkcje, Nie oszpecisz kokpitu (zamykane) i nie stracisz schowka. Ale to trzeba trochę pracy włożyć. Jak jesteś leniwy to mp3 w popielniczkę.
A czy jak podepnę radio z kostką ISO pod oryginalne kable z ICS to radio sie uruchomi i bedzie grało?
kto wie czy kiedyś nie czeka apgrejd radyjka i zrobi sie nową półeczke do tego :P schowków mam wystarczającą ilośc i tego nie potrzebuje, nie wiem co w tym szpecącego, wszystko jak widać nie odcina sie, ładnie obite skórą, jedynie troche jest niedorobione przy podszybiu, ale mówiłem ze to prowizorka. A jak porównać jakośc miedzy auxem z icsa czy nawet zmieniarką mps w ics z DSP to do pięt nie dorasta dobremu radiu, takie jest moje zdanie. Mam pod to podłączonego jeszcze wzmaka i skrzynie basową, głośniki w drzwach oryginalne i dźwięk jest bardzo dobry.
co do:
nie wiem bo mam wszystko osobno ale wydaje mi sie że bedzie. Jak sie myle to niech ktoś poprawi :)
Ja mam zamontowane radio w miejscu navi w bagażniku, pasuje bez żadnego problemu. dźwięk z radia idzie bezpośrednio na głośniki. Obsługa radia pilotem, przez tzw przedłużacz pilota.*
Ja mam zamykane navi 5". Nie podoba mi się nic co wystaje z deski. Poza tym widzę że większość jest tego zdania. A jeżeli chodzi o dźwięk z wlutowanym AUX jest identyczna jakość jak z CD. Z tego co wiem to ICS nie chce współpracować z niczym. Aczkolwiek znam wyjątek ale nie zrobiony w polsce.
no tak, ale ja mając wzmaka i skrzynie moge sobie dokładnie z radia ustawić co i jak chce a w ics bym tego sobie nie ustawił, więc po co montować car audio pod ics.. jak ktoś chce tylko żeby grało to może sobie zrobić aux :)
Oczywiście każdy robi jak lubi. Wiem że jak nie ma dsp to jest totalna lipa. Ja mam i to gra super. Do tego telefon z którego korzystam. Więc nic innego mi nie trzeba było jak źródła mp3. Więc zrobiłem przy okazji otwieraną navi z mp3 i dvd. Jednak z tego co na forum piszą to ics od tak nie współpracuje z niczym zewnętrznym. Tak więc trzeba obejść ics`a i zrobić autonomiczny układ. Jednak jak ktoś chce wgryźć się w temat i jednak podłączyć wzmaka i porządne audio pod ics`a to jest jedna osoba na forum co ma taki sprzęt.
Ja sie zapytałem o dodatkowe radiio, poniewaz mam w swoim zablokowany ICS i nie mam kodu. Elektronik probowal odkodowac, mowil ze robil to juz w wielu takich ICS-ach ale z moim jest problem, bo ktos wczesniej wsadzal tam lapy i pomieszal cos z kosciami pamieci. Wiec tak zapytalem czy mozna by wsadzic gdzies i podpiac zewnetrzne radyjko i chociaz muzyki posluchac ....
mozesz zamontować radio tak jak ja mam albo kupić ics który pewnie Ci sie przyda choćby do ustawienia nawiewu i wtedy dorobic wejscie audio
Witam.
Zajęło mi to z jakieś 12 godzin, ale zamontowałem swoje radio.
Radio jest pod kierownicą, przytwierdzone do klapy od bezpieczników.
Najwięcej pracy było z 11-oma kablami, które musiałem przedłużyć, żeby
dotrzeć do komory gdzie jest ICS.
No i warte uwagi jest to, że kabel ze stałym akumulatorowym 12V był przy kostce
zasilającej oryginalne radio - ktoś tam pisał że nie jest tak, ale u mnie było właśnie tak.
Załączam kiepskie, bo kiepskie ale zdjęcia.
Załącznik 110804Załącznik 110805Załącznik 110806Załącznik 110807Załącznik 110808Załącznik 110809
To Twoja Alfa kolego, ale nieźle wnętrze oszpeciłeś. Nie obraź się, ale dla mnie to "druciarstwo".
Pomijając wygląd wnętrza, nie chciałbym abyś się przekonał jakim złym pomysłem był montaż radia w tym miejscu, podczas stłuczki/wypadku.
Pomysł dobry, trochę roboty, ale umiejscowienie:stop:
wszystko pod kontrolą, nogi nie dotykają radia po bokach, oczywiście manetki również są odsłonięte na tyle, że naciska się je komfortowo ... przełączanie stacji itd. nie jest super wygodne, ale zachowana jest ergonomia czyli nic się nie niszczy, oprócz kilku dziór w tapicerce, oczywiście na zdjęciach wygląda to dramatycznie - tragiczny aparat + lampa ... w rzeczywistości wygląda normalnie i w końcu te głośniki zaczęły grać jak powinny - już nie ma miękkiego głosiku z Beckera tylko mocny dźwięk ... a głośniki bardzo dobrze sobie z nim radzą ... tym sposobem również radio ma więcej powietrza, więc nie ma prawa się mocno nagrzewać, a lubi gdy jest w kieszeni bo to Alpine w teorii 4x60 Watt
ten samochód jest taki jaki jest i nic więcej wymyśleć bez niszczenia schowków nie można .. jeżeli chodzi o przód .. to nie moja wina, że ktoś bez sensu myślał, że nie można normalnie własnego radia podpiąć, wina producenta i się trudno mówi : >
Rany boskie.........
Nasuwa się tylko jedno powiedzenie. "maszyna aż gwizda, tylko operator piz...da" :)
Widziałem dużo ciekawych pomysłów na radio albo rozbudowę audio w 166. A Ty zamiast do nich dotrzeć zrobiłeś totalną masakrę. Widocznie nie potrafiłeś się zdobyć na nic innego jak zdrutowanie starego grata pod kolumną. Cóż jednemu nie można zaprzeczyć. Faktycznie to było najszybciej i najłatwiej.
Jak by nie patrzeć, wygląda to okropnie
Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2
Są różne ramy estetyki jednak maryś tutaj troszeczke dałes czadu. Szacunek za mase pracy jaką w to włozyłeś , ale dlaczego nie schowek pasażera??? To miejsce jest tragiczne, pal licho , że dla Ciebie wygodne , ale co będzie jak zobaczy to policjant podczas kontroli... Wg mnie trzeba było przenieść to radio do schowka przed pasażerem a pilota dać ( o ile taki jest) gdzies w rejonach kierowcy i by to jako tako wyglądało. Ja osobiście uznaje tylko DSP i jestem miłośnikiem "fabryki" a te wszelakie radyjka pochowane w tunelach , schowkach, w podłokietnikach i pod kierownica mi sie "zbytno" nie podobaja mówiąc delikatnie, ale to Twoje autko i robisz z nim co chcesz.
najważniejszego nie napisałem: jak ktoś będzie w radiu mnie denerwował, to z kolanka w radio (bez odrywania ręki z kierownicy) i już dużo lepiej się człowiek poczuje - z buta i tyle : >
nawet nie wiecie i ja jeszcze nie wiem, jakie są jeszcze zalety radia w tym pozornie niefortunnym miejscu :>
a tak ogólnie, to osoba która nie podłączała nigdy własnego wyższej klasy radia, na prawdę nie wie jak powinna brzmieć muzyka, bo Becker ani nie ma dobrej jakości tonów z zakresu 70-100 Hz, ani nie podaje selektywnie źródła, więc dźwięk jest na prawdę uproszczony, prawdopodobnie ekonomiczne przetworniki w środku, co prawda próbuje udawać dobre radio, ale same wysokie tony to na prawde stanowczo mało ... ja osobiście używałem tego Alpine w Kappie przez 5 lat i narzekałem tylko na jakość głośników w Kappie - cieniutka - ale ten Alpine i tak robił z nich 100% więcej normy niż jakieś tam radio i słuchało się nawet przyjemnie, a w Alfie przecież jest 10 głośników i jest 3x lepiej
po za tym auto bez dobrego dźwięku to tylko tyłkowóz, musi być w miarę dźwięk, inaczej auto do kasacji : >
padłem :D, ale brawa za chęci.
hehe jakby sie tak głębiej zastanowić to zaletą jest to , że pasażerka nie sięgnie łapkami do radia żeby przyciszyć co w moim przypadku zdarza sie bardzo czesto odkad założyłem dsp :sarcastic: Tylko jak sie wkur..i i zacznie Ci tam łapami na światłach gmerać przy tym radiu to co sobie pomyślą ludzie w SUVach stojący obok:D:D
Co do jakości to DSP daje rade. Wiadomo , że jakiegoś zwyrola muzycznego który potrafi wyłapac tony o częstotliwości 78Mhz nie zadowoli ale umie to grac i to całkiem łądnie. Jak potrzeba to daje ładnie basem , a jak nie to łądnie czysto plumka w tle.
zapewne tak jest, w domu mam procesor dźwięku co kiedyś kosztował 20.000 + dobra końcówkę mocy, to faktycznie jakość jest bardzo wysoka , to i DSP pewnie daje sobie znakomicie radę w samochodzie, ale radio dobrej marki bez dsp także wymiata, więc to albo to : >
Generalnie ręce opadają jak to czytam...... :wall:
oj marek Ty to byś wszystkich którzy myślaa inaczej od Ciebie postawił pod ściana i odstrzelił:) Sam dość powaznie modzisz przy aucie czasami w dość kontrowersyjny spodób , wiec powinieneś kolege zrozumieć:D Jeżeli ręce opadają Ci czytając moje wywody to polecam więcej dystansu i przepraszam :beer:
Twoje wywody to nie ale jak czytam mariana.... Gość przydrutował starego grata robiąc normalnie dziury..... W dodatku twierdzi:
Niczym wyszukany meloman :sarcastic:
A tym czasem w drzwiach nadal stare papierzaki i nic się nie zmieniło. A to że dudni mocniej czy ryczy głośniej to nie czyni jeszcze z tego dobrego audio.
I już mniejsza o to radio czy głośniki. Ale jak można zrobić takie druciarstwo a potem pisać że był spragniony tak wspaniałego dźwięku i być dumnym z poprawienia fabryki. To jedno wielkie nieporozumienie :)
Przecież wystarczyło schować dyskretniej to radio jak inny którzy to przerabiali.
No ale widać od początku marian ma do tego auta drastycznie odmienne podejście od innych. Wszak walczy aby zmieścić się w zakładanym budżecie :sarcastic:
dokładnie tak jest, zawsze kupuje auto z mniej niż 10.000 i dojeżdżam je do końca, nie inwestując w prawie nic ... no taki jestem - bardzo podobny do wielu ludzi z małopolski , u nas po prostu tak się żyje - nie ma świętości i ideału
ale to nie znaczy że mam jeździć bez audio, a tak jeździli moim samochodem dobre kilka lat Warszawiacy - no to już było przegięcie - takie rzeczy to muszą być : >
Czyli 00,00 wkładu włanego:D To fakt , wizualnie jest horror. Marian bardziej użytkowo podchodzi do auta. Moze w Fordzie Transicie by ten mod mniej kłuł w oczy i przeszedł bez echa , ale kierwa tu jest forym Alfa Romeo..:D:D
MArian jak możesz...:D:D zlinczujemy Cie tu... Z kobietami ta taktyka budzi respekt , ale z AR:(:(:(:(:(