siemka słuchajcie jak można poprawić moc w 145 1.6 TS 120 (ciekawy czy jeszcze tyle ma ) koni w domowych warunkach i tanim kosztem co należy wymienić wyciąć wywalić. :)
Printable View
siemka słuchajcie jak można poprawić moc w 145 1.6 TS 120 (ciekawy czy jeszcze tyle ma ) koni w domowych warunkach i tanim kosztem co należy wymienić wyciąć wywalić. :)
dobry dolot. dobry wydech, customowy koleotor wydechowy, obrobka glowicy i strojenie :P jednym slowem nieoplacalne :)
silnik ?
Swap na 2.0 ts najprościej
Albo 2.0 16v/20v turbo z Fiata Coupe ;)
Ale ani tanie to, ani takie łatwe.
Mam do sprzedania wkładkę Jakbyś chciał ;), oddam tanio bo niepotrzebnie leży.
najłatwiej wg mnie wsadzić tam 2.0 8v i cieszyć się z osiągów, silnik lekki, przód nie będzie uciekać i te 140-kilka koni robi swoje. A silnik praktycznie bezawaryjny. Przekładka jest prosta. Sam planuję kupić 145 dla dziewczyny bez silnika i wsadzić tam 1.7 8v ts.
a dlaczego 1.7 ?? i jakie te 1.7 ma osiągi?
1.7 dlatego że najmniej spala, a o to chodzi. 115 KM szału nie robi wcale, jest napewno osiągami gorszy od 1.6 16v ts ale za to bezawaryjny myślę że na te 400tys km.
Zależy co masz na myśli domowe warunki.
Jeden w domowych warunkach filtr wymieni i koniec, inny jeszcze tłumik wspawa przelotowy, a następny zrobi remont silnika, porting głowicy, wyspawa cały wydech i dolot :P
Wkład sportowy w TSach nie ma sensu, bo olej z niego niszczy przeływkę. Z drugiej strony ostatnio diagnozując TSy ciągle widzę ledwo zipiące przepływki i sondy lambda.
Wniosek jest prosty: zmień sondę, przepływkę i czujniki temperatur na oryginalne, nowe, zrób adaptację, moc wzrośnie, spalanie spadnie :D Do tego wywalenie kata ew.
A swap na 8V to mój ulubiony pomysł, sam tak robię :)