-
pomoc w JTS
witam od niedawna jestem posiadaczem alfy 156 JTS i mam wrazenie ze silnik jest mułowaty przy stałej predkości czuć szrpanie i niekiedy zapala sie błą zólty silnik i po przejechani kilku km gasnie teraz zapaliła mi sie po odłaczeniu akmulatora który został wymieniony zapalił sie bład zólty znaczek w kształcie trójkata i swieci esp i jeszcze jedno jak silnik przekracza 90 stop.załacza sie wentylator ale po zgaszeniu silnika wentylator tez gasnie ale dalej jest przekroczona temp.w fiacie mam tak ze jak przekroczy załaczy sie i jak z gasze to dalej chłodzi
-
W JTS wentylator wylacza sie po zgaszeniu silnika,a to szarpanie i blad to szybciutko do mechanika.Ja mialem podobne objawy i niestety do mecha nie dojechalem(zabraklo kilku kilometrow)pierdyknal pasek rozrzadu 4 tysia remont
-
no spoko rorzad nie ma problemu sam wymienie ale co ma to wspólnego z rorzadem za te szarpania i błedem
-
- to znaczy jaki masz błąd dokładnie ?.
- w JTS problematyczne są wtryski, świece, sondy 4 X.
- test OBD pokaże co go boli, szczególnie te parametry Short oraz Long.
- zobacz temat koleżanki Majki o diagnostyce JTS.
-
ak go podłaczyłem pod kompa bład P0704 P0235 P1550 teraz ten trójkat nie wiem co tam pisze w aucie jak pika ale ESP sie swieci nie idzie go wyłaczyć te czujniki czysciłem i kasowałem bład a po chwili znowu wyskaują
-
Kod:
P0235 Turbocharger Boost Sensor A Circuit Malfunction
P0704 Clutch Switch Input Circuit Malfunction
P1550 PSPS Out Of Self Test Range
- czujnik sprzęgła to rozumiem, do wymiany.
- turbo spreżarka to chyba nie ten model ?
- a PSPS to " (power steering pressure switch " .
-
no własnie turbosprezarka o co tu chodzi dlaczego wyskakuje bład taki zamierzam wymienic rorzad bo wiadomo po zakupie zawsze wymieniam i od razy demontarz kolektora ssacego i moze głowicy,sprawdzałem kompresje i podchodziła pod 13 a w bravie to bez problemu pod 15 moze ktoś sprawdzał kompresje u swojej JTS ile wychodzi?
-
-
- ważne aby różnice cisnienia na poszczególnych cylindrach nie były większe niz 0.5 bara.
- ja mam 15.5 do 16 barów , ale to raczej zasługa czujnika ciśnienia.
- na pewno by się przydały logi z FES-a, na postoju oraz po jeżdzie.
-
martwi mnie jeszcze jedna rzecz jesli mam małe cisnienie w cylindrach to ma moze któs z wałków rorzadu pomierzone krzywki jak sciagłem pokrywe ze wzgledu na wymiane uszczelki bo jesli mam h....jowe krzywki to lepiej od razu wysłac do naprawy albo przyoszczedzic i zaaplikować mu sportowe
-
- nie ma z tym problemu, z pomiarem krzywek.
- statystycznie szlifowanie krzywek dotyczy tylko jednej z pary, częsciej zeszlifowuje się wałek wydechowy..
- kręcimy wałem korbowym i po przystawieniu linijki mamy czy krzywka jest zeszlifowana w stosunku do swojej pary.
- chyba że chcesz to pomierzyć po wyjęciu wałków rozrządu.
-
wczoraj rozebrałem kolektor ssacy i wtryskiwacze wyczyszciłem i wymieniłem uszczelnki na wtryskach 2 uszkodzone były i tak zapaliłem go spoko zaraz jak zawsze bład silnika żółta kontrolka i VDO i mam pytanie czy jak sie go gazuje jest taki stuk jak by cisnienie przepuszczał czy ten zawór plastikowy na kolektorze ssacym ma tak działać
-
W zasadzie nie wiem co napisać, bo te uszczelki, no nic. Sama zresztą nie wiem.
Obawiam się, że nie ma stuków w mojej podczas gazowania, raczej gdyby były w jakimkolwiek samochodzie, wtenczas mój niepokój sięgnąłby zenitu.
-
Jak te dziwne błędy zaczęły wyskakiwać dopiero po podłączeniu akumulatora nowego to nie zdziwiłbym się jakby jakieś zwarcie nie poszło na ECU. Tak jak kiedyś na testach mówiłeś mi bubu321. Może ECU zgłupiało przez jakiś skok napięcia.
A stuk przy gazowaniu to u mnie taki pojedynczy też występuje, z okolic właśnie kolektora. Też mnie zastanawiał swojego czasu ale na testach nic nie wykazywało i błędy nie wyskakują w związku z tym więc dałem sobie spokój.