Jak w temacie, chciałem dziś zdjąć kolektor w mojej 1,9 jtd 115km, odkręciłem koło i chciałem odkręcać od łapy pompę i widzę że raczej nie wyciągnę kolektora / wyczyszczę i złoże w kilka godzin.
Ma ktoś manual jak tą operację szybko przeprowadzić?
Printable View
Jak w temacie, chciałem dziś zdjąć kolektor w mojej 1,9 jtd 115km, odkręciłem koło i chciałem odkręcać od łapy pompę i widzę że raczej nie wyciągnę kolektora / wyczyszczę i złoże w kilka godzin.
Ma ktoś manual jak tą operację szybko przeprowadzić?
Jaka łapa, jaka pompa!
jaka pompa - pompa wysokiego ciśnienia
jaka łapa - łapa do której jest przykręcona owa pompa :-)
Pompy nie wyciągniesz bez demontażu całego rozrządu,kolektor ssący - dolotowy zawsze czyściłem wymontowując klapę gaszącą, na solidny patyk nawijałem czyściwo, trochę rozpuszczalnika i takim wyciorem da się zasyfiony kolektor oczyścić (nie musi się błyszczeć w środku). Na zakończenie wymontować i oczyścić czujnik doładowania zaślepić EGR, 2 godz. i po robocie
Wyciągniesz pompę bez rozpinania rozrządu - jest na to patent ;) Klapa gasząca?? Jest coś takiego?? Masz na myśli przepustnicę??
Tak to mam na myśli. Przepustnica jest w silnikach gażnikowych. W JTD klapa albo jest otwarta na max. albo się zamyka jak gasisz silnik. Mieszanką paliwowo - pow. steruje komp.
No nie wiem czy to cos da, ja po wymontowaniu musialem wypalac bo niczym tego nie dalo sie wyskrobac
idzie benzyną ekstrakcyjną ;-) albo gorącą naftą
a jak dochodzisz do kanalow ssacych ? , bo wyciorem przod tyl to tylko strzelby mozna zrobic :) a kanaly dalej pozatykane , jest to jakis polsrodek ale napewno na 100%n nie wyczyscisz
Moja rada jest taka- albo demontaż i dokładne czyszczenie, albo nie robić nic. Czyściwem na patyku to sobie można... Najważniejszy jest prześwit kanałów, do których nie można się dostać bez demontażu kolektora.
Za parę dni będę sam to robił i to będzie pierwszy i ostatni raz (EGR out), i nie ważne ile elementów trzeba będzie wcześniej zdemontować.
Są też specjalne preparaty w sprayu, ale wtedy cały syf idzie do silnika, turbo i katalizatora- dalszy komentarz zbędny.