Załącznik 54969 Witam , czyszczac wczoraj auto zauwazylem pod pedalem sprzegla taki bialy cypelek ktory sobie luzno lata co to jest ? to mi sie czasem nie oderwalo od czegos ?
Printable View
Załącznik 54969 Witam , czyszczac wczoraj auto zauwazylem pod pedalem sprzegla taki bialy cypelek ktory sobie luzno lata co to jest ? to mi sie czasem nie oderwalo od czegos ?
Nie znalazłes tam tez czasem małej sprężyny?
to nie czasem oderwany czujnik polozenia pedalu sprzegla?, Taki sam jak przy pedale hamulca... Jak na koncu ma guzik to chyba to on... Slabo widac bo reka zaslaniasz...
to jest taki amortyzatorek i powinna być sprężynka która dociska pedał sprzęgła do czujnika położenia pedału
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...-sprzeglo1.jpgona lubi pekac
tak to jest to o czym czarek82 mówi, ja mam go wyjętego razem ze sprężynką bo jak pamiętam zimą przy mrozach nie mogłem wybić sprzęgłem z biegu skrzyni jak zostawiłem na noc na biegu alfe, jeżdże tak już chyba 2 lata
aa i faktycznie mam go również pękniętego ;)
Ciao! Właśnie ,właśnie mnie ta część odpadła już rok temu i jak byłem jako gość na ogólnopolskim zlocie w Biłgoraju to koledzy mi powiedzieli że to jest takie dodatkowe wspomaganie pedału sprzęgła . Bez tego też działa - więc !?! A co do kosztów naprawy to cena zakupu w serwisie + wymiana (około 50pln)
Macie tempomat? Bo chyba bez tego czujnika nie dziala jesli dobrze pamietam.
A ten czujnik się jakoś reguluje bo ostatnio pękła mi sprężyna wymieniłem ją i teraz ten czujnik nie dochodzi do pedału sprzęgła i wywala mi błąd na kompie.
Przepraszam za odkop, ale mam pytanie związane z tym "mechanizmem".
Czy to, że części są rozłączone, mogło by mieć wpływ na niski pedał sprzęgła (jest ok. 20mm niżej niż pedał hamulca)?
Dodam, że sprzęgło wymieniałem w poniedziałek 04.08.14r , wszystko ładnie siadło, tylko po przejechaniu może 200km pedał opadł o tą wartość 20mm (przed wymianą sprzęgła też był tak nisko, ale myślałem że jest to spowodowane kompletnym brakiem tarczy).
Myślałem też nad wysprzęglikiem, albo pompą tuż za pedałem... Ale przypadkiem natknąłem się na ten biały "tłoczek" i postanowiłem zapytać.
Kiedyś w fordach był taki mechanizm, w którym wraz ze zużyciem "sprzęgła" pedał automatycznie opadał na takich ząbkach i dostosowywał się do nowych warunków pracy...
A masz dobrze odpowietrzony układ?? Ja też niedawno zmieniałem sprzęgło i przez chwilę po założeniu pedał był nisko ale wrócił na swoją pozycję.
To raczej nie ma wpływu na "wysokość pedału". Prędzej masz zapowietrzający się układ, może to być spowodowane na przykład uszkodzonym wysprzęglikiem lub pompą .
Witam...
Mam to samo, ta sprężynka mi pękła, taki bolec z białym plastykiem wyleciał, itd... i teraz:
Mechanik powiedział że to reguluje poziom - wysokość pedału sprzęgła, bez tego pedał opada, więc i przy jego wciskaniu, nie pobiera się tyle płynu i czasem może być tak że wbijanie biegów jest ciężkie, słychać taki hałas - szczególnie w zimę, Ja go nogą podnoszę... :) jest git
Ale jest to upierdliwe... :) chciał bym autko naprawić i tę małą upierdliwość też... Moje pytanie - gdzie mam to kupić, nie chodzi tylko o tę sprężynkę, ale ten kawałek plastyku białego jest złamay więc potrzepuję cały komplet...? Nie widzę tego nigdzie, czy muszę kupić cały pedał sprzęgła?
W zasadzie nawet nie wiem o co pytać... Hm "wycisk pedału sprzęgła"??? czy co:)
Dodano po 6 minutes:
Jak już jesteśmy w temacie, alfę kupiłem prawie 5 lat temu, od zawsze sprzęgło chodziło ciężko, ale to na prawdę, uczucie bywa takie, jak bym wciskał sprzęgło, gdzie jest linka ( nie elektryczne sprzęgło)
i ta linka się przeciera.... ( nie wiem czy mnie dobrze zrozumiecie ) - kiedy wchodzę do innych aut, wciskam pedał sprzęgła to tak jak bym wciskał pedał w masło...:)
Czy Wy też tak macie? Jeśli nie, to może jakieś podpowiedzi, co to może być? pompa sprzęgła? czy co...
W mojej funi to ustrojstwo pod pedałem sprzęgła również się rozpadło ale o dziwo tylko wyleciało z tego co zaobserwowałem z głową pod kierownicą to służy ono do wspomagania unoszenia pedału podczas wciskania sprzęgła zostaje ta sprężynka ściskana
Do bat 25:
Ten "mechanizm" wspomagający pedał sprzęgła dostaniesz raczej tylko w ASO po kilkadziesiąt zł za element:
46478988 PROWADNICA
46424866 SPRĘŻYNA
46478986 PROWADNICA
Nie powinno być problemu z dostępnością, bo występuje w bravo, marea, 156, lybra.
U kolegi gepard ( autosklep24 ) tez jest dostepne ( z rabatem forumowym )
http://autosklep24.pl/pl/searchquery...5?url=46478988
http://autosklep24.pl/pl/p/Sprezyna-...BRA-LODZ/13113
Sam ostatnio kupowałem tutaj http://allegro.pl/sprezyna-wycisku-s...266967954.html
miałem już dość podnoszenia pedału sprzęgła nogą .
jeśli są takie same części do fiata to sprawdzajcie dokładnie ja na alternatorze zaoszczędziłem 50 zyla (żadne różnicy w nim nie było)