Witam
Panowie orientuje się ktoś gdzie znajdę w Alfie 156 przewód speed pulse?
Printable View
Witam
Panowie orientuje się ktoś gdzie znajdę w Alfie 156 przewód speed pulse?
do podłączenia SDVC (Speed Dependent Volume Control – kontrola głośności zależna od prędkości) nazywa się to chyba "gala"
nikt nie wie gdzie ten sygnał?
heheeh 156 posiada taka funkcje wogole? ;p
uważasz że komputer nie potrzebuje informacji o prędkości samochodu?
"Speed Dependent Volume Control" jak dla mnie nie jest to skrot informacji dla ECU tylko raczej wyjscie sygnalu informacyjnego z ECU, no chyba ze sie myle
Wszystko zależy od radia do jakiego chcesz to podprowadzić.
Gala możesz zaczerpnąć bezpośrednio z prędkościomierza (zdaje się że pin15 kostka A)
Ewentualnie jeśli radio to jakiś nawigator, to może będzie miało możliwość podpięcia sygnałów bezpośrednio z czujek ABS przednich kół.
cuoreventi ale dokładnie który pin nie wiesz
Nie ciągnąłem jeszcze sygnału gala do radia.
Mogę Cię jedynie nakierować jeśli chcesz...
jak masz jakieś sugestie napisz
Wyjmij prędkościomierz i wklei zdjęcia (najlepiej z opisem kolorów).
Zdaje się że jest to pin 14 lub 15 kostki A.
Opis i zdjęcia dam w sobotę Do piątku jestem w delegacji więc nie mam jak zrobić foty i opisu
Mam te fotki i opisZałącznik 57246Załącznik 57247
Załącznik 57296
Zaznaczyłem Ci na fotce które 3 piny to piny sygnałowe Speed pulse.
Pin 15 wychodzi do ECU
Pin 16 do panelu klimatyzacji
Pin 14 w założeniu miał iść do Selespeeda
Tak więc albo wpinaj się z mostkiem w pin 16 albo bezpośrednio w wolny pin 14.
Mam nadzieje że się pochwalisz rezultatem.
Podłączyłem się pod wolny pin 14 i wszystko działa Cuoreventi dzieki za pomoc jak się kiedyś spotkamy masz u mnie piwo ;)
Znalazłem w necie jeszcze stronkę z sygnałami gala do wszystkich alf i tam jest że w 156 jest na pinie 11 ale nie wiem czy to prawdaZałącznik 57300Załącznik 57301
Ten pin 11 może być sygnałem do prędkościomierza, ale na pewno nie jest sygnałem wychodzącym.
btw, jakie radio podłączyłeś?
Żaden super sprzęt Zwykły clarion DXZ748RMP który dla mnie ma bardzo dobry dźwięk w połączeniu z bose