witam, jak wiadomo na Aledrogo od jakiegoś czasu wiszą sprężyny Sparco w dobrej cenie.
A moje pytanie brzmi czy wyżej wymienione sprężyny(w tytule) idzie śmiało dopasować do 159 1.9 JTDm 16V :confused:
ps. dodam 159 sedan !!
witam, jak wiadomo na Aledrogo od jakiegoś czasu wiszą sprężyny Sparco w dobrej cenie.
A moje pytanie brzmi czy wyżej wymienione sprężyny(w tytule) idzie śmiało dopasować do 159 1.9 JTDm 16V :confused:
ps. dodam 159 sedan !!
Co znaczy "dopasować"?
Pozdrawiam.
- Rafał
no czy wejdą, czy będą pasować.
wiem wiem jak to działa, ale zobacz inne firmy typu: Monroe, FV-automotive, H&R ect ect... oraz fabryczne podają w ofercie swojej że pasują do wersji sedan oraz SW z silnikiem JTS i JTDm, o różnych pojemnościach. i zastanawiam się czy z firmą Sparco jest podobnie.
---------- Post added at 23:38 ---------- Previous post was at 23:34 ----------
tak chodzi mi o te
więc tak panie i panowie, z tego co się dzisiaj dowiedziałem to że sedan/kombi bez różnicy. A jeżeli chodzi o sprężyny z 3.2 Q4 czy 2.2 JTS lub 2.2 JTDm śmiało idzie wsadzić(dopasować) do 1.9 JTDm.
pozdrawiam Marcin.
No nie jest to idealne rozwiązanie, jednostki napędowe różnią się masą, w związku z czym sprężyny powinny być inne, oczywiście można zastosować te same (producent, sprzedawca będzie polecał - oczywiste), jednak to pójście na łatwiznę, która może dać niezbyt oczekiwany efekt.
BTW silk 2.4 JTDm, o 2.2 JTDm nie słyszałem ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
cena tych sprężyn kusząca. a będziesz je chciał włożyć w seryjne amorki czy kupujesz jakieś sportowe??
noo 2.2 hehe mała literówka... :)
a co do sprężyn to chodzi tylko o ugięcie sprężyny, silniki 2.2 czy 3.2 mają większą masę więc mechanik z ASO powiedział ze śmiało idzie założyć, ob bardziej się nie ugną.
noo a myślę zostać przy seryjnych, zęby było max 30mm obniżone.
ps. pasują też z Vektry C, bo to jest te same zawieszenie. To też powiedział mi mechanik z ASO.
tylko czy amorki sie nie uszkodzą. bo miałem kiedyś tak w innym aucie założone seryjne amory plus sportowe sprężyny i po ponad roku jeżdżenia jakoś miękko się zrobiło.
a na ile to jest pewne że pasują sprężyny z vectry c do alfy 159??
powiedział mechanik z serwisu że graty z zawiasu opla idzie dopasować do 159
Może ktoś już próbował włożyć sprężyny z Vectry GTS do 159-tki?