widze że nikt nie miał wcześniej czasu. Więc korzystając z przerwy na kawę wstawiam temat dla ludzi którzy wybierają się na Alfa City. my lecimy w sobote nad ranem z bielska. Więc kto ma ochote to dołączać
Printable View
widze że nikt nie miał wcześniej czasu. Więc korzystając z przerwy na kawę wstawiam temat dla ludzi którzy wybierają się na Alfa City. my lecimy w sobote nad ranem z bielska. Więc kto ma ochote to dołączać
Jadymy ;) Slavik tez sie wybiera, trzeba godzine dogadac, mysle ze kolo 4ej trzeba sie bedzie zjezdzac, zrobic w tesco male zakupy i przed 5ta wyjezdzac. Co Wy na to?
Kurde, gdyby nie nocki, brak kasy i 2 wesela na karku to bym się skusił.
Kiedy planujecie być na miejscu?
taa o 4... oby to była lepsza 4 niż w zeszłym roku:P:P
Spoko Darek tym razem będziemy punktualnie....chyba :D
ja tam bym wyjechał pozniej po co w korku stac przed brama mamy 350 km jedziemy przestarzała niemiecka motoryzacja to bedziemy w 3 godziny:)))) ktos jeszcze sie wybiera?????????
- - - Updated - - -
zuwiku bedziemy jak bedziemy trudno to ocenic bo nie wiadomo o ktorej wyjedziemy ;)
- - - Updated - - -
słyszeliscie ze ma byc prezentacja 4c:))))?????
Slawek, my nie jedziemy na wyscigi tylko na alfacity :P
- - - Updated - - -
Pamiętajcie, że jedziemy przez Słowację a tamtejsza policja lubi czepiać się obowiązkowego wyposażenia samochodu. Z tego co wiem to wymagane są:
-trójkąt
-apteczka europejska (spełniająca normę din 13164)
-ustnik do usta-usta, o ile nie ma w apteczce
-zestaw zapasowych żarówek i bezpieczników
-gaśnicę z ważną legalizacją
-kamizelki odblaskowe (tyle ilu pasażerów)
-homologowana linka holownicza (od 01.01.2012)
Jak mi się przypomni to jeszcze coś dopiszę ;)
Aaaaa i grilllllll :P
to jak juz jest tak daleko;pp to kto bierze grilla?? ja niestety niemam ani grilla ani miejsca na grilla;pp i jutro godz 4 na tesco?? ktory parking??
Piotrze to dlaczego płacisz mandat za antene magnetyczna cb w austrii , albo inna apteczke w czechach , lub przyklejona nawigacje do przedniej szyby- niestety obowiazuja przepisy kraju w którym jesteś...:(
Bo ludzie o tym nie wiedzą ;) poza tym chodzi tylko o obowiązkowe wyposażenie samochodu, nie o antene CB czy navi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwenc...ruchu_drogowym
"Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa."
Była kiedyś głośna sprawa, że policja niemiecka nałożyła mandaty na polskie samochody a potem musieli te mandaty anulować.
Już kiedyś pisałem o tym przy okazji innego tematu dotyczącego wyjazdu do Włoch czy Austrii..
Przepraszam również za OT, ale nie macie racji, ani jeden ani drugi... Była konwencja wiedeńska... Ale sprawa jest innego typu, czesi i słowacy mają jakoś tak skonstruowane swoje prawo, że omijają to w jakiś zgrabny sposób i mają prawo wymagać te wszystkie pierdoły w aucie. Kiedyś ktoś pisał zapytanie do konsulatu Republiki Słowacji i dostał odpowiedź razem z cytatami z odpowiednich paragrafów, że policjant jednak ma prawo tego wymagać od opcokrajowca. Nie chce mi się teraz tego szukac :P
- - - Updated - - -
znalazłem :P http://autokacik.pl/showflat.php?Number=279390577
Dziwne ... bo wychodzi na to, że podpisują Konwencję, a potem i tak robią po swojemu...
dobra, koniec OT