witam moje oryginalne radio coraz bardziej przerywa na CD w samochodzie ojca jest radio Sony Xplod 4x50wat (MP3,USB) czy jest sens wsadzić to radio zamiast oryginalnego?
głośniki mam oryginalne (nie BOSE) czy będzie to grało lepiej ?
Printable View
witam moje oryginalne radio coraz bardziej przerywa na CD w samochodzie ojca jest radio Sony Xplod 4x50wat (MP3,USB) czy jest sens wsadzić to radio zamiast oryginalnego?
głośniki mam oryginalne (nie BOSE) czy będzie to grało lepiej ?
Możesz spróbować rozebrać i wyczyścić laser trochę pomoże chociaż ja ostatecznie radio zmieniłam na nieoryginalne bo seria grała cienko.
Ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wsadzania do swojej AR innego radia niż oryginalne. Głównie ze względów estetycznych. Jeżeli jednak Ci na tym nie zależy to możesz spróbować ale lepszej jakości na oryginalnych głośnikach nie uzyskasz. Jeżeli przerywa Ci obecne radio to spróbuj je przedmuchać z kurzu sprężonym powietrzem i ogólnie przeczyścić na tyle na ile to możliwe - nigdy akurat samochodowego audio nie czyściłem, więc muszę Cię tu niestety odesłać do googla.
tylko oryginał, nie szpeć alfy !!!!!
Widzę, ze dla niektórych priorytetem jest wygląd no coż zrozumcie Panowie, że są też tacy co muzyki słuchają, a nie oglądają radio ;)
Wierz mi lub nie ale jestem wielbicielem dobrego dźwięku. Jeszcze za mało w życiu słyszałem, żebym mógł nazwać się audiofilem ale muzyka to dla mnie jedna z najważniejszych rzeczy. Słucham muzyki po kilkanaście godzin dziennie i fakt, oryginalne audio w 147 nie grzeszy jakością odtwarzania. No ale przecież dookoła jest silnik, przejeżdżające auta i masa innych dźwięków, które siłą rzeczy nie pozwalają w pełni delektować się dźwiękiem w trakcie jazdy. Jak dla mnie oryginalny zestaw nagłośnienia w tym aucie jest w zupełności akceptowalny ;)
wiem ze to nie to samo co oryginał .. no ale już nie można wytrzymać jak co 5 sec przeskakuje /przerywa .. a jak jest podłączeniem innego radia ? wszystko będzie działać po podłączeniu kostek czy trzeba coś przerabiać ?
Jak masz do tego Sony adapter ISO to powinno pasować plug&play z wyjątkiem sterowania w kierownicy bo do tego potrzebny osobny adapter.
beriba ja natomiast zmieniłem radio, porządnie wygłuszyłem drzwi, zmieniłem głośniki, wrzuciłem wzmacniacz i w porównaniu do serii to niebo, a ziemia ;)
A masz sterowanie z kierownicy? Jeżeli tak to może być z nim problem. Ostatnio na allegro widziałem jakieś kabelki, które załatwiały tą sprawę (jednak raczej nie nadawały się do każdego radia). Jeśli jednak nie masz sterowania na kierownicy to większych problemów być nie powinno. Tylko na pewno musisz zaopatrzyć się w zaślepkę i dopiero w nią włożysz nowe radio.
Skoro tak to zupełnie inna historia :) Z ciekawości - ile Cię kosztowała taka przyjemność?
nie mam sterowania w kierownicy , zaślepka nie droga wiec nie powinno być problemu :d
Tylko jest ten problem, ze te zaslepki z allegro pasują jak świni siodło :/
Wyszło mnie dość tanio bo wszystko robiłem sam i polowałem na allegro na okazje. Wzmak i radio kupiłem używane, a głosniki udało mi sie wyrwac nowe też za dobrą kase. W sumie koszt to nawet nie było 1500zł niby mało nie jest ale z drugiej strony parę lat wstecz za takie samo nowe radio trzeba było dać ~1800zł, a nowy wzmak ~1200zł plus normalna cena głośników 750zł i do tego jeszcze maty wygłuszajace i przewody wiec tak naprawdę wyszło "okazyjnie" i warto polować na sprzęt używany z wyższej półki niż kupować nowy low end ;)
Też muszę się zgodzić z tym, że niefabryczne radio wygląda bardzo, ale to bardzo źle w naszej kabinie:) Też miałem bezużyteczne cd, w końcu nawet oryginalnych płyt nie chciał odtwarzać. Na szczęście dzięki akcji Cuoreventi znalazła się u mnie mała zmieniareczka mp3 i teraz problemu nie ma:P
To akurat fakt. Pół roku temu kupiłem 20-letni odtwarzacz CD (domowy) za 200zł. Gra świetnie. A okazja była, bo taki nowy kosztował 20 lat temu jakieś 3000. Nie pamiętam tylko czy w złotówkach czy w dolarach ;) Także akurat w tej kwestii zgadzam się, że warto polować na okazje :)
Z fabrycznych radioodtwarzaczy tylko connect gra dobrze. Zwykłe radio wydaje dźwięki zamiast grać.
na oryginalnych głośnikach lepiej zagra na 100%
Można i tak, są ludzie co w samochód za 5k zł władują sprzęt za co najmniej drugie tyle. Ale patrząc na standardowe radia 1 din, to po prostu nie pasują do wnętrza. Myślę że jakieś 2 din z ekranem lcd mogłoby jakoś wyglądać...
Summa summarum wszystko zależy od oczekiwań i dostępnej kasy. Może przy dobrym jakościowo sprzęcie i zabudowie przebolałbym fakt, że konsola centralna wyglądała by "inaczej" :)
Connecta ze wszystkimi gratami można założyć już za 800zł. A i do tego sprzedać Radio CD i 200zł się zwróci.
Czyli 600zł inwestycji, a mamy i lepiej grające radio na fabrycznych głośnikach, i telefon, i ekran komputera pokładowego i nawigację.
Wygląd przy tym zachowany i o niebo lepszy niż zwykłe CD
Ja mam nie fabryczne nie wygląda źle a fajniej świeci na czerwono w nocy:D Poprzedni właściciel się postarał.
Narazie są pilniejsze wydatki niz zakup radia ze zmieniarką więc i na to przyjdzie czas:D
Co do tego sprzętu w samochodzie za 5k tuba obita zieloną wykładziną dodaje na pewno właścicielowi +2k do wartości samochodu:D więc zależy jak kto liczy:D