Nie zauważyłem pękniętej osłony przegubu wewnętrznego i w efekcie mam przegub do wymiany.
Tylko czy wymieniać sam przegub, czy całość łącznie z kielichem ?
Printable View
Nie zauważyłem pękniętej osłony przegubu wewnętrznego i w efekcie mam przegub do wymiany.
Tylko czy wymieniać sam przegub, czy całość łącznie z kielichem ?
Ja bym wymienił tylko przegub. Kielich raczej przeżyje nie jeden.
Właśnie, jak czytam to ludzie tylko przeguby wymieniają. Wygląda na to, że kielich jest wykonany z dość wytrzymałego materiału.
Wyjdzie w praniu... ;)
Ja wymienilem same przeguby i jest ok
Dzięki.
Przy okazji zapytam bardzo złym stanie miałeś ten przegub ? U mnie wydaje się nie mieć jakiegoś potwornego luzu, taki zdecydowanie wyczuwalny, parę milimetrów ale już szarpie przy ruszaniu na wprost. Może nie okropnie ale mnie drażni ;)
Zmieniałem w wielu i u mnie w firmie tez wymieniają tylko przegub więc:D Miałem też sytuację w golfie II że poprostu kulki wypadły:D i tylko przegub i przejeździł chyba z dwa lata bez zmiany tego kielicha aż go sprzedałem.
To też sam przegub kupiłem.
Dzięki !
Jakie miałeś objawy padniętego przegubu wew.? Oprócz pękniętej osłony?
No dobre pytanie bo u mnie po trasie do wrocka coś zaczęło strasznie tłuc z lewej strony jak zaczynam jechac na luźie lub bez gau.
Stuka jeśli dodajesz gazu przy skręcie i to mocno. Jeśli już stuka na prostej drodze to już kompletnie zajechany i mogą na pierwszym lepszym zakręcie kulki wypaść. Bardzo charakterystyczny stukot takie strzelanie.
Wiec pozostaje rozebrac i wymienić
Stuka przy jeździe na wprost. Szarpie przy ruszaniu z jedynki i na wstecznym. Zależnie od tego czy lewa czy prawa strona, to bardziej szarpie przy ruszaniu i jednoczesnym skręcaniu. Ale nie terkocze jak zewnętrzny.
dobrze że zobaczyłeś bo by wyprzedziło alfe:D
wewntrze poznasz po tym, ze jak gwałtownie przyspieszasz to całą budą Ci trzepie.
mi się 2 łożyska z 3 rozsypały po obustronach
U mnie zdiagnozowano dzisiaj przegub wewnętrzny. Ponoć jest już mocno "nadwyrężony". Mechanior powiedział, że w tym przypadku wymienia się całość, tzn łącznie z półosią (o ile nie przekręciłem to mówił o półosi;) ). Prawda to? Nie da się wymienić samego przegubu wewnętrznego?
da sie wymienić sam krzyżak.
która strona ?
ładnie chce Ci naciągnąć na koszt ok 1tys zł..
we francuzach się wymieniało całą pół oś. Ale w alfach pierwsze słyszę. Twierdzę tak samo jak omen.
Hm... to dziwne bo miałem ich za uczciwych. Nigdy mnie w ch.. nie zrobili...
Strona prawa bodajże. Jaki jest koszt wymiany samego krzyżaka?
Ja placilem jakos 120zl za krzyzak z lewej strony.
Kielichy duzo wytrzymuja. Pewnie Ci sie lozysko rozsypalo. A potem odrazu kulka.
Koszt krzyzaka to ok 150 zl za oryginal w ASO. Pamietaj ze gumy raczej pasuja tylko oryginalne bo inne zamienniki poteafily mi sie odrazu rozerwac ale zerwac opaske i zejsc z kielicha.
W sumie to ja sam nic nie wyczaiłem bo nie mam tych wszystkich objawów, o których piszecie wcześniej. No może ostatnio kilka dziwnych dźwięków się pojawiło ale na pewno nie ma żadnego większego szarpania.
Póki co wstrzymam się, a na propozycję wymiany samego krzyżaka odpowiedzieli mi, że zazwyczaj to właśnie kielich się mocniej zużywa. Nawet jeśli będzie nadawał się do użytku to nie ma gwarancji, że za chwilę nie uszkodzi nowego krzyżaka... Tak czy siak, coby ocenić stan kielicha, trzeba całość rozebrać...innej rady nie ma. Koszt całości (łącznie z półosią) to rzeczywiście trochę ponad tysiak... :/
nie słyszałem jeszcze zeby ktoś w serii rozwalił kielich..
najczęsciej pękają kulki albo rozsypują się łożyska.
Ja się tam nie znam, ja tu tylko sprzątam (i powtarzam to co mówią mechaniory) ;)
Mówię o tym z przymrużeniem oka. Poznałem się już na kilku naciągaczach z Wrocławia ale nigdy do końca nie będę wiedział czy ktoś kłamie czy nie-jak to w życiu:) ok, koniec o mechanikach bo powoli robi się OT.
witam, odświeżę temat trochę.
Mam pękniętą osłonę przegubu wewnętrznego po stronie kierowcy. Kupiłem osłonę i krzyżak i zamierzam sam z tym powalczyć lub mnie wyleczycie z samodzielnej wymiany;)
Podpowiedzcie tylko na co zwrócić uwagę przy wymianie? Słyszałem, że trzeba podnieść tylko bok, z którego wymieniamy przegub aby olej nie wyciekł? A co gdy olej wycieknie, gdzie mam go uzupełnić, ile, i jaki olej?
pozdrawiam
Pytanie w okolicy tematu przegubów..
Jak zdejmowałem skrzynie to były wymieniane osłony na przegubach bo już powoli parciały.. i mechanior stwierdził że łożysko na podporze wału? się zużyło, rozumiem że to łożysko jest na prawej półosi ? i czy da się to wymienić samo? czy muszę wymienić półoś ? spotkał się ktoś z tym ?
Doszło do tego że auto jak skręcam w lewo to właśnie huczy i delikatnie drży kierownica, buda.. ma to z tym związek ? (Kurde)
Pocieszyłeś mnie omen ;)
Już się doszukałem na foto na allegro gdzie to łożysko jest.. ale zgodnie z eperem, salon nie wie o możliwości zmiany łożyska ;P więc będzie trzeba po wymiarach dokupić takie.. fajnie by było przed demontażem znać te wymiary i mieć w ręku na wymianę od razu.. :/
podpora z druga częścią półosi na allegro ok 50zł i problem z głowy ;)