Czy ktoś próbował?
Da się?
Jak z mocowaniami?
Pozdrawiam
StaVu
Printable View
Czy ktoś próbował?
Da się?
Jak z mocowaniami?
Pozdrawiam
StaVu
to chyba najmniejszy problem bo mocowanie dorobisz ale problem bedzie pewnie z kompem od silnika bo nie wiem jak to zadziala bo body plus komp na silniku i kluczyk w 147 to komplet i teraz jak zmienisz sterownik to musisz go zaprogramowac a podejrzewam ze to nie bedzie proste bo to inne sterowniki i inne softy i moga nie pasowa ze soba trzeby by jakos ominac a to tez nie proste a silniki pasowac beda bo 3,2 wchodzi pod maske ale sterowania i kompy spalani i te sprawy to bedzie proem
156 to prawie 147 jeżeli chodzi o imo itp to dla mnie właśnie mniejszy problem. Bardziej chodzi mi o mocowania, skrzynie biegów, czy chłodzenie jest wystarczające, średnica wydechu. Tzn ile muszę mieć z dodatkowych części do tego silnika oczywiście cały osprzęt typu kolektory klima sterownik itp. to wiadomo że trzeba.
Tak na szybko? V6-tka od zderzaka do przedniej szyby Ci potrzebna + komp z wiązką. Wydech możesz zrobić, lub zlecić. Do tego dobrze wyposażony warsztat, masę czasu lub pieniędzy, i tyle.
Jak najbardziej wykonalne ale tak jak napisał slavol, potrzbujesz kupe klamotów prócz silnika.
Jeśli chcesz komuś to zlecić to zapraszam do nas, lubimy takie wyzwania i chętnie się podejmiemy :)
www.flar-ital.pl
Ja z kolei mogę zgolić koledze zestaw na swapa - silnik, skrzynia, sterownik silnika, wiązki itp.
Nie doczytałem tylko że kolema ma 147 :P a one mają body komp, który deczko komplikuje sprawę, ale oczywiście nie ma rzeczy niemożliwych
wlasnie o tym pisalem w 147 body comp kluczyk i sterownik silnika to jednosc a sterownik od 156 ma immo od klucza nawet zamiana pastylek moze byc problemem bo to rozne kompy i system działa tak ze immo jest w 147 w body comp a 156 166 w sterowniku od silniak o ile sie nie myle i tu zaczyna sie sajgon ostatnio to rpzechodzilem ....
napewno da sie zrobic ale koszt mysle ze 500 min za samo obejscie immo jakimis sposobami ..... a reszta to zwykla dlubanka dla zabawy nawet jak cos nie spasuje to mozna sobie pospawac nie wiem tylko jak z pol osiami bo wymiary moga byc rozne reszta to nie jest wielki problem poza ta elektronika
musze sie przyznac ze ja tez kiedys myslalem o zmianie silniak ale na UWAGA
2.0 V6 ze 166 bo taka jezdzilem i to był ogień :D
Dzięki wszystkim za informację.
Jeszce tylko jedno pytanie: Może znacie jakiś silnik który jest w miarę trwały ( Nie TS ) i mocniejszy oraz nie było by wielkiego problemu z dopasowaniem go 147'ki?
Świetny pomysł taki swap. 2.5v6 w 156 ~7s do 100km/h. Byłoby porównywalnie w 147, w końcu kupa cześci to to samo, waga też podobna. Sam chętnie zamieniłbym swoją 147 na 156 2.5v6 na podtlenku elpegie, ale nie zanosi się na zmianę furmanki...
Jak poradzic sobie z problemem immo przy swapie ze 156. Nie moge tego nigdzie znalezc
A nie myślałeś nad tym żeby postawić silnik na np Ecumaster EMU. Pozbędziesz się całej masy problemów z immo, bodycomp itp. EMU bez problemu obsłuży Ci elektroniczna przepustnice, pozwoli pozbyć się przypływki, plus masę fajnych dodatkowych gadżetów da się ogarnąć na EMU.
Raczej do codziennej jazdy, moim zdaniem nie jest takie potrzebne. Zwlaszcza ze mam wolnossacy silnik, jak bym mial turbo albo kompresor, to co innego.
Ktoś z forum wstawiał vke do 147 chyba z Torunia.. ale 3.0
Tego gościa z Torunia już nicku nie pamiętam to z 3 lata temu ale tu w temacie poniżej gość też wstawił 3.0 możesz zagadać,poczytać
https://www.forum.alfaholicy.org/nas..._szostka_.html
A tak wgl to chyba lepiej kupić za 12 koła gotową :
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...5-IDFgfGs.html