Mam kilka pytań.
1. Gdzie można kupić antenę oryginalną do 147?
2. Dlaczego do anteny dochodzą 3 kable, 2 czarne i jeden czerwony?
3. Czy może można kupić samą tą gumową uszczelkę bo właśnie tamtędy wlewa mi się do auta woda?
Printable View
Mam kilka pytań.
1. Gdzie można kupić antenę oryginalną do 147?
2. Dlaczego do anteny dochodzą 3 kable, 2 czarne i jeden czerwony?
3. Czy może można kupić samą tą gumową uszczelkę bo właśnie tamtędy wlewa mi się do auta woda?
Na słynnym portalu Allegro masz masę używanych anten w dobrym stanie i po przystępnej cenie ;) Pozdro!
3 kable, jeden jest od radia, drugi to wzmacniacz anteny, a trzeci to od gps/telefonu
nawet jak nie masz navi, to kable ida bo są dostosowane do bogatszego wyposażenia
Nie chcę kupować używanej bo to bez sensu bo pewnie będzie już w podobnym stanie. Zależy mi na nowej. KlaudioOs dzięki za odpowiedź.
Czy u was też jest taki beznadziejny odbiór radia? Ledwie kilka stacji łapie, RMF, Zetke, Trójkę i miejscowe jedynie. Nawet w dużym mieście jest baaaardzo kiepsko. W porównaniu do jakiegolowiek innego samochodu jest straszna bida.
Antena chyba oryginalna, przynajmniej ja nic nie ruszałem.
tak nie jesteś pierwsza osoba która narzeka na jakość i moc odbieranych stacji radiowych
A ja nie narzekam wogólę na poprzednią antenę pod względem odbioru. Nawet na jakiś wyjazdach w totalne nigdzie w środku lasu odbierak po kilka stacji.
a antena, radio i cała instalacja fabryczna? czy cos przerabiane ?
Mnie również słabo ściąga radio, myślę też nad nową anteną, ale obawiam się, że to niewiele pomoże.
Nie wiem gdzie może być problem.
pozdro
wzmacniacz sygnału jakiś może sobie dokupcie zamiast anteny ( nie wiem jakie parametry ma ten fabryczny ale na pewno można go zastąpić czymś mocniejszym )
no ale ja tam nie wiem , nie znam się
Kurcze. Mam wielką prośbę. Może ktoś sprawdzić w swojej 147 czy macie czerwony kabel zasilający do anteny doprowadzony? Bo szukam wszędzie to jak są 3 kable to jest fm, gsm i gps. I nie ma z kablem do zasilenia wzmacniacza antenowego. Wszędzie piszę (np. tu http://allegro.pl/antena-dachowa-fia...399931524.html) że z wzmacniaczem w podstawce a kabelka do zasilenia tego wzmacniacza nie ma. To jak go się zasila? Perpetuum mobile?
W swojej 147 zmieniałem antenę w dachu przy okazji wrzucenia connect nav+
(wciąż mam starą antenę gdyby ktoś potrzebował)
Do powiedzmy 2007-2008 roku wyglądało to w ten sposób:
1. 2 kabelki - zwykła antena FM, jeden antenowy a drugi zasilanie wzmacniacza w podstawie anteny
2. 3 kabelki - antena FM + przystosowanie do montażu tel. kom.
3. 4 kabelki - antena 3 w 1 - connect nav (FM/GSM/GPS)
Jak widać wszystkie anteny miały osobny kabel z wtyczką do zasilania wzmacniacza w podstawie anteny
Załącznik 60028
Po tym powiedzmy 2007-2008 roku doszło do zmiany
Przewód antenowy jest niejako 3 żyłowy. Zasilanie do anteny idzie właśnie w jednej wtyczce z sygnałem FM
Dlatego znika osobny kabelek z wtyczką
Załącznik 60029
Jak kupiłem nową antenę do connect nav, to trafiła mi się z trzema wtyczkami zamiast czterema, no ale była nowego typu od connect nav + blue&me
Koledzy podbijam temat, ponieważ proszę o pomoc, żebyście mnie upewnili, że moje rozwiązanie może się udać lub że się mylę. Posiadam w mojej Alfie antenę w wersji z dwoma kabelkami - sygnał antenowy + wzmacniacz. Jednak nową antenę z tylko dwoma wtyczkami i w dodatku oryginalnymi pasującymi plug&play takimi jak mam teraz, jest bardzo ciężko dostać. Oczywiście http://ricambi.alfisti.net ma ale za 53,99 euro. I moje pytanie brzmi, czy gdybym zakupił antenę w trzema wtyczkami i zwyczajnie nic nie podpiął do wtyczki sygnału GSM i zostawił ją wolną, to zadziała? Znalazłem też np. takie anteny https://centrumaudio.pl/anteny-fm-de...wna&results=46, czy gdybym dolutował koncówkę od wzmacniacza antenowego z oryginalnej anteny, którą obecnie mam na dachu, to wszystko zadziała? Wydaje mi się, że powinno ruszyć, ale wolę się upewnić bo może nie jest to wszystko takie proste.