Glupie pytanie ale serwis mi powiedzial ze ktos wczesniej grzebal przy turbo i ze przeladowuje. Jest to nawet dosyc glosno slyszalne. Co w takiej sytuacji nalezalo by zrobic ?
Printable View
Glupie pytanie ale serwis mi powiedzial ze ktos wczesniej grzebal przy turbo i ze przeladowuje. Jest to nawet dosyc glosno slyszalne. Co w takiej sytuacji nalezalo by zrobic ?
Jak przeładowuje to oprócz zapieczonych kierownic w turbinie też możesz mieć wężyki podciśnieniowe uszkodzone tzn pęknięte lub dziurawe, albo zawór overboost do wymiany.
A tez mieliscie tak ze gdy nastapilo przeladowanie i "cos sie z tym nadmiarem powietrza robilo" szarpnelo samochodem ? Wskazowka byla prawie w pionie. Wina turbo czy tak cos ?
czyli ze jak, zatkane ? z turbina moze byc ok a wezyki cos niedomagaja ? Warsztat od turbin moze to zdiagnozowac czy zwykly mechanik ? Droga impreza ?
Nie zatkane ale dziurawe albo pęknięte. Wymień wszystkie, one z czasem parcieją i puszczają podciśnienie - ja zmieniłem profilaktycznie koszt 20-30zł. Jeden przewód od overboosta do pompy vacuum, drugi od overboosta do metalowego przewodu do turbiny, trzeci na dole od tego metalowego przewodu do gruszki turbiny.
Dostane je w sklepie z czesciami czy ASO sie klania ? I powiedz jeszcze jak to sie dokladnie nazywa.
Dokładnie nazywają się wężyki podciśnieniowe. Ja kupiłem w sklepie z częściami samochodowymi.
No zalamka. Dzwonilem dzisiaj do ASO w sprawie tych wezykow. Jedno podalo mi cene 400 zl a drugie okolo 350 zl. Tragedia. Taka cena za kawalek gumowego przewodu ?
Kup poza ASO. W każdym sklepie motoryzacyjnym mają.
Srednica 3.2? bo znalazlem po 11 za metr.
Ja kupiłem 3,8 i musiałem się trochę pomęczyć z założeniem, możesz spróbować. Najlepiej byłoby ok 4mm, bo 5 luźne będą, chyba że czymś zabezpieczysz żeby nie spadły. Mogą też się nazywać wężyki przelewowe. Zobacz to :
http://moto.allegro.pl/waz-przewod-w...444373904.html
http://moto.allegro.pl/przewod-waz-w...440684413.html
Witam.
Od razu przepraszam za odkop ale zbędne wydało mi się rozpoczynanie nowego tematu.
Pamiętacie ile potrzeba metrów na ten zabieg, czyli wymianę właśnie tych wszystkich wężyków?
Dzięki.
Ja też odświeżę temat. Otóż, objawy następujące : przy ok 2500 obrotów turbina przeładowuje ale błędy nie wyskakują, jest delikatne szarpnięcie chwilowy spadek mocy. Turbina po full regeneracji, zwór overboost nowy, czujnik ciśnienia nowy, przewody podciśnienia nowe....co pozostaje?
Turbosprężarka.
Skąd wiesz, że to overboost? U mnie jest tak od zawsze, nowe/stare turbo, bez znaczenia. Na zegarze turbo dochodzi do jednej kreski przed 1.8bar i spada na chwilę do 1.4-1.5 po czym znowu rośnie do maksimum i już nie spada. Jak miałem uszkodzoną geometrię to przy trzymaniu nogi na gazie cały czas rosło i spadało, po 3. takim spadku wywalało błąd turbiny - overboost. Dla mnie to już całkowicie normalne, pytanie czy w innych też tak jest.
Klasyk :D Jest jeden wątek gdzie ktoś opisał, że nawet firma Garett która fabrycznie produkuje turbo do JTDm wycofała swoje zestawy naprawcze ze sprzedaży bo oni sami nawet nie potrafią poprawnie zregenerować, więc co taki Mirek mechanik w swoim warsztacie może zrobić...
nieszczelność w dolocie też powoduje efekty "przeładownia" turbiny. w mojej pierwszej 159 miałem identyczny efekt jak opisuje borysek i lucassith. spowodowane było właśnie nieszczelnością w okolicach kolektora dolotowego.
Dlatego zadałem pytanie co jeszcze oprócz wymienionych elementów.
Turbiny nie robił Mirek w warsztacie tylko firma która się specjalizuje od lat tylko w regeneracji turbin. Nie twierdzę, że nie mogli czegoś uwalić aczkolwiek szukam innej przyczyny żeby niepotrzebnie wyciągać turbinę. Mam dostęp do do "zadymiarki" badającej szczelność tylko pytanie gdzie ją wpiąć żeby sprawdzić ewentualne pozostałe nieszczelności w dolocie.
Co dokładnie się dzieje?
Czy spada ciśnienie i następnie rośnie? Czy dzieje się tak tylko raz jak trzymasz gaz czy spada co chwile?
Błąd overboost sprawdzisz tylko na autostradzie - jedź na 4. biegu i gaz na maks, jeżeli będzie ciągle spadać i rosnąć to przy 3. takim wahaniu wywali błąd i będziesz miał podstawę do reklamacji.
Tak czy inaczej - u mnie podobny efekt miała uszkodzona zmienna geometria turbo.
Jak pisałem wyżej...Przy gwałtownym przyspieszeniu, w okolicach 2,500-3000 obrotów pojawia się chwilowe przeładowanie. Jest chwilowy spadek mocy i turbina znowu ładuje normalnie. Nie ma wahań jak również nie występuje to podczas łagodnego przyspieszania. Przeładowanie wyczuwalne jest od 3 biegu, błędów mi nie wywalało.
Podepnę sie pod temat... regenerowałem ostatnio turbinę w 1.9 8v. Wszystko trwało może 3 dni, odebrałęm auto, wszystko pięknie aż do momentu jak się nie wybrałem na obwodnicę... po przyciśnięciu auta, wywaliło mi Check Engine... Warsztat, w którym regenerowałem turbinę, mówi że ją przeładowuje i dlatego wyrzuca błąd. Nie znaleźli jeszcze niestety przyczyny dlaczego się tak dzieje. Poniżej lista tego co sprawdzili jak dotąd:
- turbina jest sprawna (sprawdzona dwókrotnie w firmie która ją regenerowała), kierowniczki łopatek działają
- przewody wymienione
- czujnik overboost też działa poprawnie (sprawdzone na nowym czujniku)
Mechanik twierdzi, że coś jest nie tak z samym komputerem, który nie steruje zmienną geometrią łopatek tak jak powinien (dlatego przeładowuje w górnym zakresie obrotów, turbina generuje 2,7bar zamiast 1,6bar).
[MENTION=82824]lucassith[/MENTION], pytasz czy Alfa miała zmienianą mapę... czy to może być trop w mojej kwesti? Była ingerencja w ECU podczas zaślepiania EGRa ale czy to może być przyczyną moich problemów?
Jakieś pomysły?
Miałem zaślepiany EGR programowo i fizycznie ( po regeneracji ), nie spowodowało to żadnych błędów. Miałem też wgraną mapę ( przed regeneracją ).
U mnie po "regeneracji" (w cudzysłowiu bo warsztat to typowi partacze w Łodzi) dawało overboost ale reklamowałem i poprawili.
Co śmieszne, niedawno sprzedałem alfę i okazało się, że Panowie tylko wymienili oringi i popsikali IPA, przy okazji łamiąc rurę dolotu w 8v (której nota bene nie ma nawet na szrocie...).
Nie wiem co ostatecznie powodowało overboost, u mnie chyba wymienili czujnik.
Nie jestem mechanikiem i ciężko mi powiedzieć co może być u Ciebie nie tak.
Moim zdaniem uszkodzili Ci geometrię. Tylko ten element jest odpowiedzialny z kontrowanie ciśnienia z łopatek a 2.7 bar to czysta tragedia.
PS. jaki miałeś problem z turbo przed regeneracją?
Przed regenracją, turbina zaczęła dość mocno świszczeć + nieszczelność (puszczała olej). Ciężko stwierdzić czy sterowanie geometrią działało przy starej turbinie czy też nie. Rozszczelniona turbina też mogła przeładowywać ale nie aż tyle żeby ją komputer odcinał... problem mógł się nasilić przy zregenerowanej turbinie - to teoria mechanika.
Rura turbo fakt, praktycznie niedostępna już..., więc dbajcie o swoje rury;).
Myślę, że powinieneś zapoznać się z tym postem od @sdero
https://www.forum.alfaholicy.org/159...ml#post2222540
Co do rury, mam jedną w zapasie :D Osobiście wykręciłem ze szrotu, Mirek złomiarz krzyczał że ma 20 osób na tę część.
Tak czy inaczej, jakby ktoś potrzebował to mam. OE 55196604
PS. Może powinieneś odwiedzić tunera? Oni będą w stanie wgrać oryginalną mapę i ewentualnie ręcznie sprawdzić geometrię.
Dzięki za info... właśnie siwieje i łysieje (w jednym) czytając o regeneracji tych turbin... masakra jakaś.
Co do tunera, warsztat ma sie kontaktować z jakimś "specem" od kompów w 159kach. Plan jest taki, żeby przetestować turbinę po wgraniu fabrycznego oprogramowania.
Zobaczymy co wykminią...
2.7 bar to ciśnienie całkowite i rzeczywiście jest przeładowanie. Wskaźnik na desce pokazuje ciśnienie dynamiczne (samo doładowanie, obcinając ciśnienie atmosferyczne, dlatego jest wyskalowany do 1.6). W rzeczywistości doładowanie maksymalne dla tego silnika to bodajże 1.2 lub 1.3 bar na 4 biegu chyba.
Po opisie sytuacji strzelam, że fachowcy odwrotnie podłączyli przewody podciśnienia do overboost. Out ma być na gruszkę turbosprężarki.
Twierdzą, że wężyki są podpięte prawidłowo, swoją drogą i na chłopski rozum to jakby było coś nie tak z wężykami to turbina by w ogóle nie pracowała poprawnie, a nie tylko w wyższym zakresie obrotów?
Mechanik rozkłada ręce, twierdząc że ewidentnie coś jest nie tak z centralką która nie zmienia geometrii turbiny z jakiegoś powodu.
Możecie polecić jakiegoś dobrego tunera albo kogoś kto ogarnia soft do 159?
No właśnie nie, zamiana wężyków skutkuje przeładowywaniem sprawnej turbosprężarki.
W takim wypadku spartolona regeneracja, zdarzały się takie przypadki.
W Krakowie jest conmir.pl, dobrze ogarnia soft do AR.
witaj zadzwon 502747188