jeszcze raz pytam ponieważ w opcji szukaj nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie??jest jakiś sposób żeby otworzyć bagażnik gdy akumulator padł i nie da się przyciskiem wewnątrz auta ani kluczykiem??jeśli ktoś z alfistów wie to proszę o rade
Printable View
jeszcze raz pytam ponieważ w opcji szukaj nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie??jest jakiś sposób żeby otworzyć bagażnik gdy akumulator padł i nie da się przyciskiem wewnątrz auta ani kluczykiem??jeśli ktoś z alfistów wie to proszę o rade
Już był taki temat poszukaj ale jak się nie mylę kolega musiał wiertać w zamku,
Ja podobny problem przerabiałem w 156, ale to chyba nie jest to samo... U mnie popuścił się zamek i w żaden sposób nie szło go otworzyć, musiałem demontować tylną kanapę, chociaż okazało się, że za nią jest blacha, więc i ten demontaż nic mi nie pomógł. Otworzyłem bagażnik przy pomocy druta sięgając do zamka przez otwór na narty w tylnym oparciu...
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
- Rafał
Myślę że masz mały problem zamek bagażnika jest sterowany elektromagnesem i musi być do niego prąd!!! przez dziurę na narty też raczej nic nie zdziałasz.
Możesz spróbować podpiąć inny akumulator najlepiej prosto do grubego przewodu przy rozruszniku (co będzie raczej trudne)
Mnie przyszedł do głowy taki pomysł:
Zdemontuj żarówkę, np. świateł mijania, zorientuj się który przewód to plus, a który to minus, następnie podepnij odpowiednio akumulator do tych przewodów, przekręć stacyjkę i włącz światła, wówczas prąd powinien być w układzie elektrycznym, więc i bagażnik będzie można otworzyć.
Nie wiem czy to dobre rozumowanie, ale można spróbować, bo szkoda niszczyć zamka...
Pozdrawiam.
- Rafał
Podanie prądu przez kable od świateł do dosyć ryzykowne no światła są uruchamiane przekaźnikiem który nie zadziała bez prądu.
Już prościej by było podpiąć się do gniazda zapalniczki albo w skrzynkę bezpieczników.
w skrzynce bezpieczników w samochodzie podepnij plus pod bezpiecznik F19 jest to bezpiecznik 25A od centralnego zamka przekręć kluczyk na pierwsze położenie , bagażnik powinien się otworżyć przyciskiem w schowku .
powodzenia .
Jest wyciągnięty (+) akumulatora pod maską.
W czarnej puszce na przegrodzie przedniej w okolicy zbiorniczka płynu hamulcowego.
Dochodzą do niej grube kable.
Witam, z tego co wiem to w alfie odchyla się logo alfy na klapie i można ją otworzyć manualnie kluczykiem. No chyba, że się mylę to mnie poprawcie.
Dokładnie trzeba odchylić logo i otworzyć kluczykiem, jeśli się nie otworzy to trzeba odkręcić zamek i próbować podciągnąć cięgno, które znajduje się centralnie w dół patrząc na zamek, ja tak otwierałem jak zatrzasnąłem bagażnik bez akumulatora i na szczęście bez zamka, ale myślę, że powinno się udać, po prostu zrobić sobie miejsce żeby włożyć tam drut. Można jeszcze spróbować jak ktoś wcześniej pisał zdemontować tylną kanapę i zdjąć filcową osłonę z klapy, tylko nie mam pojęcia czy za oparciem tylnej kanapy jest przegroda czy nie.
Za oparciem jest metalowa przegroda a w niej tylko dziura na narty, próba otwarcia kluczykiem w klapie też nic nie da ponieważ do tego też jest potrzebny prąd, no a zamka raczej nie wymontujesz od zewnątrz, ponieważ jest przykręcony od środka klapy.
Jak tam z tym bagażnikiem?
Poradziłeś sobie?
Pozdrawiam.
- Rafał
zamek jest przykrecony na 2 srubach z zewnątrzCytat:
Napisał lejek20
Daj spokój z tym rozkręcaniem zamka.Cytat:
Napisał sqadak
Pisałem wyżej, że jest dostępny (+) akumulatora pod maską.
Podpinasz drugi akumulator i otwierasz klapę bagażnika.
A potem to jak kto woli albo nowy akumulator albo pożyczasz prądu.
Następnie zabawa z ICS.
Do otwarcua zamka bagażnika w 166 kluczem nie jest potrzebny prąd,miałem okazję sprawdzić doświadczalnie,gdy zapomniałem wyłączyć lodówkę samochdową,po całej nocy rozładowała mi baterię do zera,mogłem zapomnieć o otawrciu bagażnika przyciskiem,kluczyk okazał się niezawodny.
A to ciekawe. No je też to przerobiłem i u mnie kluczyk nie otwiera.Cytat:
Napisał yaro38
Być może u ciebie jeszcze trochę prądu zostało i jak raz wystarczyło na zwolnienie elektromagnesu.
A to ciekawe . Bo kluczykiem się otworzy bagażnik. Wystarczy przekręcić w lewo i gotowe.
Tak ale spróbuj to zrobić bez prądu.Cytat:
Napisał zdziba
No chyba, że tylko moja tak ma.
Kluczy tak jak przycisk też tylko zwalnia elektromagnes, który otwiera zamek.
Przyznam że bez prądu , nieprubowałem. Muszę przy jakiejś okazji sprawdzić.
Lecz przy otwieraniu kluczykiem nie słychać tego kliknięcia elektromagnesu. (dziwna sprawka)
Mój też tak ma że bez prądu ani rusz z bagażnikiem!!!Cytat:
Napisał kmito
Opowiem wam więcej.
Przy automacie jest jeszcze bardziej rozpaczliwa sytuacja.
Bez prądu nie można odblokować skrzyni biegów, czyli brak możliwości ustawienia samochodu do pożyczki prądu.
A stało mi się to w Czarnogórze na wczasach, prawie 2000km od domu.
Ja rano do samochodu, żeby jechać do domu a tu całkowity kibel, ledwo kontrolki sie zajarzyły.
Dziecko wyje, żona nap....dala mnie po łbie. "No ładny se debilu samochód kupiłeś" "A nie mówiłam"
Kupiłem nowy akumulator. Ale powiem wam, że z dusza na ramieniu podpinałem go pod to złącze o którym mówiłem. Nie byłem pewien czy to na pewno (+).
A nie miałem miernika,żeby sprawdzić.
Ale się udało!!! Uf!!!
I już tylko telefon do domu po kody do ICS.
I w drogę.
Nie życzę nikomu takich doświadczeń.
A przyczyna był błaha. Okazało się, że dzieciak bawił się na tyle lampką wewnętrzną i zostawił je zapalone.
Trzy dni wytrzymała, bo jeszcze ją w połowie tygodnia odpalałem kontrolnie.
Ale 7dniu już nie.
nic Panowie nie trzeba rozkrecac, dłubać w zamkach i takie tam, sprawa jest prosta, po prostu bierzesz prostownik i podpinasz sie pod rozrusznik, działa, sprawdzone przeze mnie wiele razy, powodzenia
I wszystko jasne:)
Nie czytasz dokładnie wątku.Cytat:
Napisał Pabel-diabel
Już było kilka postów wcześniej.
Ale po co pod rozrusznik jak pisałem, że jest wyciągnięty (+) pod maską.
Z którego jest właśnie zasilony rozrusznik.
Ja otwieralem w swojej AR bagaznik kluczykiem przy odlaczonym aku.Wiec mysle ze przyczyna musi byc inna.
w jtd to nie działa - tylko inny akumulator do plusa pod maską i gdzies do masy - wtedy działa gdy centralka sterownika na to pozwala - tu popatrzcie na nowy post - i poradźcie cośCytat:
Napisał yaro38
A ja mam podobny problem w 147 nie działa mi zawsze otwarcie klapy a też mam na przycisk. Migną tylko kierunki ale klapa nie odskoczy. Czego może to być wina? A u mnie da sie otworzyć kluczykiem pod emblematem bo próbowałem go przesunąć ale coś ciężko było i bałem się by nie połamać.
W beemce pod maską jest + oraz -, do których można podłączyc prostownik (akumulator również siedzi w bagażniku). Raz tak zrobiłem, że zapomniałem w garażu wyłączyc do sprzątania świateł, to tam się podłączałem. W alfie pewnie też coś takiego byc powinno.
Potrzebuje w sumie szybkiej odpowiedzi. Padł mi akumulator i nie mogę otworzyć bagażnika aby go wyjąć. Z tego co tu opisaliście pod maską są kable + tzn przy zbiorniczku płynu hamulcowego jest takie plastikowe pudełko na nim jest bezpiecznik abs i w środku są 2 przewody to o to chodzi?? a 2 sprawa jak to to to który jest + bo są tam 2 kable i do czego podpiąć - .
W instrukcji obsługi do poliftowej 166 piszą o takiej metodzie: kluczyk w zamku przekręcić i nacisnąć klapę na wysokości zamka, docisnąć zamek i że wtedy zamek puszcza. W instrukcji do przedlifta nic na ten temat nie ma, ale spróbować można.
Właśnie to sprawdzałem i niestety nie idzie;/
ja bez aku tak otwierałem kluczyk przekręcać i jednocześnie parę razy klapę na sile docisnąć do dołu i podciągnąć
Niestety nic to nie dało ;/ zostaje mi tylko podłączenie 2 aku ale niewiem pod co
może zamek ci padł?
dziwne , jeżeli zamek był by sprawny to musi się ręcznie otworzyć, ew możesz spróbować przez podłokietnik jakimś drutem wcisnąć taki guzik w miejscu zamku tylnej klapy ale to jest przerąbane
W sumie nie sądzę ,że to wina awarii zamka tak jak wcześniej pisali , że otworzyć kluczem można jak coś zostało w aku a jak nic niema juz to trzeba podłączyć zasilanie. Ale niestety nie jestem pewny czy to co pisałem to to ten + a jeżeli ten to który z tych przewodów to + bo są tam 2 od jednego odchodzą 2 kable (jeden gruby i jeden cienki ) a od 2 jeden gruby( i pod co podłączyć najlepiej -). A nie chce kaszany narobić w elektryce.
Zamek musi działać bez akumulatora, ostatnio zabierałem aku do ładowania do domu, bo auto trochę stało i nie ma problemu z otwarciem bagażnika bez aku. Jak chcesz podłączyć napięcie do instalacji i nie wiesz gdzie to może zapalniczka ??
Hmm a podłączenie pod zapalniczkę będzie bezpieczne?? I czy musi to być akumulator czy tez może być to jakaś bateria 12v?
Przecież to nie zapłon, gdzie pojawia się duży prąd, bateria 12 V może wystarczy, a może nie. Najlepiej podłącz akumulator, tylko nie włączaj odbiorników takich jak nadmuch czy radio. Do otwarcia bagażnika wystarczy. Tylko sprawdź gdzie plus a gdzie minus.
Albo podepnij się pod alternator.
Gdybym miał miernik sprawdziłbym te kable pod maską w 5 sekund, ale nie mam. Może ktoś uprzejmy jednak ma?
ja tam swoją też otwieram z klucza jak akumulator mam odłączony (mam przedliftową), tylko trzeba mocno klapę docisnąć i kluczyk na maksa w lewo