Moze ktos natrafil na takie hamulce...?Skad je wziazc?
http://www.youtube.com/watch?NR=1&fe...&v=biacZGnQsZk
Printable View
Moze ktos natrafil na takie hamulce...?Skad je wziazc?
http://www.youtube.com/watch?NR=1&fe...&v=biacZGnQsZk
Buratino naprawde potrzebujesz lepszych hamulcow ? wymiana Brembo na Brembo czy to ma sens ? Wg mnie nie. 159 TI ma Brembo w standardzie i daje rade przy tej masie, 250 koni tez ogarnia. JA na Twoim miejscu jak koniecznie chcesz juz grzebac w hamulcach to wymienilbym same tarcze/klocki, no chyba ze chcesz miec napis brembo na zaciskach, a czerwone z napisem AR juz Ci sie znudzily ;)
w 260 konnych V6 159 / Brerach / Spiderach tez maja ident jak u nas wiec zapas jest jesli zakladasz podkrecanie mocy.
Podobne heble robi firma Movit.. Tylko nie wiem czy Ci się opłaci - koszt to pewnie 1/3 wartości samochodu :)
albo tarox.
moim zdaniem zabawa w nowe zaciski to bezsens bo seria wystarcza w zupełności.
Pomyśl może o tarczach EBC TG i klockach red lub green.
EBC to zło. Jak ma być porządny zestaw to Brembo ORO i Ferodo DS Performance/DS2500, ew. Carbone Lorraine.
Ponieważ mam AR159 z "07 i niestety uzbrojoną w zwykłe ATE z tarczą 305mm również myślałem o wymianie/swapie całości na zestaw BREMBO ewentualnie założenie tarczy i klocków TAROXA ale ... po obszernej lekturze i uwagach kolegów [ścigających się odrobinkę] skupiłem się na "dopieszczeniu na maxa" tego co mam. I tak też zrobiłem tj.: nowe opony z górnej półki, płyn hamulcowy 5.1, przewody hamulcowe w stalowym oplocie, nowe tarcze i klocki odpowiednio dobrane ... w przygotowaniu jest wymiana amortyzatorów i perfekcyjna geometria auta. Myślę że ta ścieżka również jest do zaakceptowania choć tak nie cieszy wizualnie jak czerwone BREMBO.
http://www.ebay.com/itm/Ksport-for-P...f3d4c5&vxp=mtr
Takie cosik pewnie fajnie by hamulowalo:P
- - - Updated - - -
www.ebay.it/itm/Tarox-Alfa-Romeo-159-All-with-ATE-brakes-97-Front-Brake-Kit-340mm-10-Pot-/290724449163?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM& hash=item43b0870b8b
Milo sie na to spoglada:rolleyes:
Nie narzekam na swoje BREMBO.No ale...tuning to tuning.Chyba ze caly tuning hamulcow ma polegac na przeczyszczeniu szczotka zaciskow i zapackaniu czerwona farbka :cool:.U siebie to bym widzial to tak...w mojej wizji:rolleyes:
Zaciski z USA,z przodu,a te Brembo ktore mam leca na tyl i mysle ze byloby-fantastycznie.Do tego ladne weze,lepszy plyn.:P
Swoja droga robilem kiedys zaciski na czerwono w swoim dawnym pojezdzie...tylko ze zeszlo mi na cala operacje prawie tydzien.Auto poszlo na cegly.Zaciski kompletnie rozebrane.Wypiaskowane,wyczyszczone.Tloczki wypolerowane na nowo,nowe uszczelnienia.Specjalna farba do zaciskow z Folia TEC i wtedy efekt byl konkretny.
- - - Updated - - -
Taka jak ta...http://img16.allegroimg.pl/photos/or.../96/2512379690
- - - Updated - - -
W obecnej Alfie,czarnej ,zaciski widze zolte:P
Ale ten ręczny bębnowy jest niejako powiązany z tarczowym, gdyż to właśnie w tarczy jest zawarty ten mini-bęben.
Dokonałem wymiany w swojej Alfie z 2011 zacisków na "duże Brembo" praktycznie plug end play. Znacząco na plus na szybkiej autostradzie.
Czasem zamiast sie bawic w kosztowne wymiany warto najpierw zainwestowac w dobra tarcze i klocki. Mam porownanie niby te same duze brembo w 159 i spiderze, ale w 9tce mam nowe klocki, tarcze i plyn - roznica w hamowaniu kolosalna. Spider po przegladzie wiec tarcze i klocki zdiagnozowane ze sa jeszcze ok.
W dużej mierze zgadzam się z Twoją tezą ale...
1. "Małe Brembo" miałem od nowości auta i zrobiłem na nich 52 tys. km.
> Klocki były już OFF a tarcze były mocno "przegrzane" bo zaliczyły nie jedno hamowanie autostradowe na maxa.
2. Zakupiłem w okazyjnej cenie praktycznie nowe zaciski "duże Brembo" - czerwone, oryginalne tarcze i klocki.
3. Natomiast w drugiej Alfie z 2007 udało mi się doprowadzić hamulce do oczekiwanego stanu ale .... wymieniłem: tarcze, klocki, przewody w oplocie stalowym, płyn hamulcowy 6.1 oraz odpowietrzanie.
> kluczem było dobranie odpowiednich tarcz i klocków.
4. Tuning to tuning :)
Załącznik 102522Załącznik 102523
por.Jaszczuk w Alfie z 2011 wymieniałeś zaciski na duże Brembo ? To jakie miałeś do tej pory ?
Szewi, jakie tarcze i klocki założyłeś do 9 ?
Mam teraz "duże Brembo" z tarczami 330mm. Wcześniej miałem "małe Brembo" z tarczami 305mm.
Załącznik 102922Załącznik 102923
330 /32
zamiast 305/28
?
tak gwoli ścisłości
czy jeszcze inaczej ?
Tarcze brembo przod i tyl, klocki ferodo ds performance, plyn ferodo
To ciekawe info.. to były dwa rodzaje Brembo w 159 ? na zdjęciach zaciski wyglądają na ten sam rozmiar.. tylko w różnych kolorach.. naprawdę czerwony jest większy od szarego ? To nie jest przypadkiem zacisk od 147GTA/156GTA/GT3.2 ten czerwony?
Wg mnie nie bylo w 159 duzych brembo i malych brembo (male brembo przyjelo sie mowic po swapie Alcesa z 166tki), por Jaszczuk wyglada mi na to, ze zmienil brembo 'szare' na brembo 'czerwony' (z ta sama ikoscia tloczkow). Takie szare 4 tloczkowe brembo byly tez montowane w 2.4 nie ti oraz 3.2 jtsach no i chyba pozniej w niektorych nowszych wersjach.
Szanowni koledzy ... w ostatniej serii produkcyjnej [X8] stosowano tylko jeden typ zwrotnicy. Występowały tylko 2 typy silników (1.8TBi i 2.0 JTDm o różnych mocach). W "duże Brembo" wyposażane były wersje z silnikami TBi, TI oraz Turismo na rynek DE. U mnie poza zmianą kolorów samych zacisków zmieniły się wielkości zacisków [Brembo], tarcz [Brembo] oraz klocków [Ferrodo]. Niestety nie mam zdjęcia prezentującego oba zaciski obok siebie ale "duże Brembo" jest o około 25% większe i znacznie cięższe od "małego Brembo". Co potwierdza również info wagowe w EPER'ze.
Moje zdjęcia nie odzwierciedlają właściwie skali ale moje policyjne felgi ledwie mieszczą same zaciski (pozostało luzu na około 2mm). Montaż odbył się w serwisie AR i wszystko odbyło się PnP.
Ponadto wprawny obserwator zauważyłby również zmianę typu blaszek mocujących klocki jak i również fakt iż "duże Brembo" wypełnia praktycznie całą osłonę tarczy.
Posiadają również 4 tłoczki jak i "male Brembo", a śruby mocujące są takie same.
Dodatkowo w ostatniej serii produkcyjnej nie produkowano wersji z silnikami 2.4JTDm oraz 3.2 JTS > uwaga dla kolegi Szewi.
Mój cały zestaw pochodzi z od sąsiadów z zachodniej granicy od praktycznie nowej AR 159 SW w wersji Turismo z silnikiem 2.0JTDm 170PS. W EPER'rze kolor czerwony zacisków oznaczony jest jako Sport.
> foto "małe Brembo" i tarcze 305mm/28mm
Załącznik 103073Załącznik 103076
> będzie foto "duże Brembo" i tarcze 330mm/28mm
Aha dobrze wiedziec. Pozdro!
Cześć, jeśli chodzi o seryjne tarcze i klocki to jakie polecacie? Czy wymiana seryjnych zacisków na zaciski brembo i tarcze 305mm.
Coś będę myślał na ten temat, przez zime na pewno coś ogarne. Myślisz ,że felga 17' Dotz Rapier Shine podejdzie? ;>
Jeśli zdecydujesz się na SWAP, to być może zainteresuje Cię ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_159_16v.html
Pozdrawiam.
- Rafał
Zobaczcie sami ... można kupić zacisk za 49 pln > duże Brembo [prawy przód]
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-zac...862254904.html
Tak się zastanawiam właśnie ... czy nie kupić sobie jako serwisowy?
Jest i lewy za prawie 10 razy więcej ... i w innym kolorze.
http://allegro.pl/zacisk-hamulcowy-b...812256295.html
Sprzedający raczej się pomylił wystawiając zacisk w tej cenie.
Pozdrawiam.
- Rafał