Witam
Przyszedl czas na wymiane amortyzatorow w mojej belli, chce wymienc komplet (wszystkie 4).
Bede wdzieczny za kazda sugestie odnosnie marki i typu amortyzatorow.
Pozdrawiam
Artur
Printable View
Witam
Przyszedl czas na wymiane amortyzatorow w mojej belli, chce wymienc komplet (wszystkie 4).
Bede wdzieczny za kazda sugestie odnosnie marki i typu amortyzatorow.
Pozdrawiam
Artur
zawiechę masz fabr . ?
czy może jakieś obniżane ?
b4 powinny wystarczyć.
no chyba, że myślisz o małym położeniu belli to b6/b8
Moja bella jezdzi na b6 i jestesmy bardzo zadowoleni :)
Witam
dzieki za dotychczasowe podpowiedzi
kazdy pisze B6, B8 itd ale nikt nie pisze jakiej firmy, czy olejowe czy gazowe ? Bede wdzieczny za kazda podpowiedz.
Sprawdzalem ceny benstein b4 do GT, przod 245 a tyl 310 za sztuke - cena chyba jest OK, co sadzicie ?
Artur
b6 i b8 są to bilsteiny gazowe na grubym tłoczysku B6 jest do seryjnych sprężyn maksymalnie do -30 a B8 ma skrócony skok więc jest do sprężyn od -30 do nie wiem ilu :)
tu masz dwa na przód za 474 http://allegro.pl/bilstein-amortyzat...492332070.html
a tu tył http://allegro.pl/amortyzator-bilste...521326864.html
dzieki za wytlumaczenie majster_85 - bardzo pomocny opis :-)
amorki zamowione do tego tarcze brembo i klocki TRW
Pozdrawiam
Hej. Przepraszam, że w Twoim wątku ale mam pytanie:
Ile kosztuje wymiana amortyzatorów z fabrycznych na B6 w GT ? Chodzi mi o koszt robocizny.
Dzięki i pzdr.
599 to całkiem sporo wydaje mi się że powinno jakąś stówke mniej kosztować :)
chociaż to jest 3.2 to tam zawsze wszystko droższe ;)
ja za wymiane zaplace 400 zeta
Ave! od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem GT i przymierzam się do wymiany amortyzatorów bo obecne już się kończą. Proszę o aktualne porady odnośnie zamienników. W przeważającej większości wątków polecane są Bilsteiny. Ale jak zauważyłem na allegro - są drogie. Podobnie jak KYB czy Monroe. Co sądzicie o amorkach Magneti Marelli czy SRL, które są dwukrotnie tańsze? Czy ktoś z Was na tym jeździł i z jakim skutkiem? Pozdro
Możesz brać magnetti. Sa niezle.
magneti to w sumie wyrób "fiatowski" więc coś jak org.
no ale nie mam doświadczenia w wymianie amorów
kyb do gt byłyby dobre???przednie kpl 500 to chyba tragedi niema:))umnie na przeglądzie wyszło 50 i 20 %:)))dziwne bo nieodczuwam zebym powiedzmy niemiał amortyzatora-20% to tak jakby niebyło ,a kupując było koło 70%:),musze jeszcze obadac na innym przeglądzie???
kolego zbadaj je na innej stacji kontroli:)boo moze byc ze maszyna od badania niezkalibrowana była:),znajomy mi opowiadał jak jezdził na przeglądy na tą samą stacjie kontroli i gadali słabe amorki,przypadkiem za rok pojechał na inną stacjie i wyszło ze dobre ma:)),dlatego przy reklamacji amort.wymagają wydruku z badan ze 3 stacij:)
Spoko, badałem je wcześniej w ASO Fiata przed zakupem belli i było podobnie. Niestety czas je wymienić i będzie to bolesne dla kieszeni :( dlatego zanim coś kupie to będę wdzięczny za opinie o sensownych zamiennikach.
nieno nie takie bolesne to 500 np:))2 tysie to by bolało
Przód Bilsteiny B4 mam za niecałe 500zł kpl/
B6 (sportowe) za niecałe 850zł kpl/
B8 (sportowe) za niecałe 850zł kpl/
Magneti Marelli za 400zł kpl/
super tanioszka SRL : ) - za 160zł kpl/
Jak by ktoś był chętny to zapraszam :D
ja jeszcze sprawdze czy na immej stacij sie potwierdzi jak tak to do ERYKA,te za 160 niezłe muszą byc,a orginalnie to na trw wychodziły??
Podobno TRW szły na pierwszy montaż, ale o tym przeczytałem na jednej z aukcji na aledrogo, więc nie wiem czy to jest sprawdzona informacja...
A te SRLy to pachną mi porażką ;)
Dodano po 5 minutes:
Ja szukam kompletu na przód i tył. A te Magneti to jak się spisują, masz jakieś doświadczenia czy opinie?
A co sądzicie aby na przód założyć parę amorków jednego producenta a na tył innego? Czy to ma sens? Wszak parametry tłumienia powinny mieć takie same same...
raczeji wpływu niepowino mirc na cos ta firma przednia a tylnia para:)
Witam,
A jak jest z amortyzatorami do GT są takie same jak do AR 147 bo mechanik twierdzi że do GT są dedykowane i niebedą pasowały od AR 147.Ma racje czy chce mnie naciagnąć na kase bo niby dedykowane do gt sa 2 razy drozsze.Jak to jest??
na 99% powinny pasowac od 147 popytaj w formuowych sklepach np tez eryk w dobrej cenie tez miał
Sprawdź w katalogach i porównaj numery części. Będziesz miał pewność czy pasują czy nie.
edit
Z dobroci serca:
numery OEM
http://www.iparts.pl/czesc/amortyzat...tml#numery-oem
i link do wyszukiwarki, wystarczy po lewej wybrać, przód czy tył i producenta.
http://www.iparts.pl/auto-czesci/amo...92-100121.html
No w katalogach róznie to jest z tymi oznaczeniami ale powinno być ok.Na allegro sprzedają takie które podobno pasuja i do 147 i do gt ajak to jest niewiadomo.Zamówiłem Monroe E7101 mam nadzieję że się niezawiodę i będa pasowały według strony do której link podałeś powinny pasować.
monroe podobno taka sobie juz firma z jakoscią
To co było zawsze: Sachs, KYB, Billstein, Koni,
kupowane w sklepach i hurtowniach motoryzacyjnych - wtedy maleje szansa że trafi się na podróby klepane na ukrainie.