Witam,
Jak podłączyć radiio (nieoryginalne) żeby można było sterować z przycisków w kierownicy?
Printable View
Witam,
Jak podłączyć radiio (nieoryginalne) żeby można było sterować z przycisków w kierownicy?
tez sie nad tym zastanawiam
Nie wszystkie radia nieoryginalne można tak podłączyć, by sterowanie z kierownicy działało.
Pozdrawiam.
- Rafał
Są specjalne przejściowe adaptery do niektórych radyjek
ok, jak nie wszystkie radia można podłączyć, to w takim razie jakie można. Znacie jakieś konkretne modele, które da się sprzęgnąć ze sterowaniem w kierownicy ?
eee kupcie sobie całonajnowszą konsole alpine i do tego tube bose i niebede ci potrzebe przyciski na kierwnicy tylko wszystko jest na panelu dotykowym w srodku kierownicy :) pozdrwienia :) ekspert w dziedznie Car audio
Panie Kruchy - tu nie chodzi o montowanie dodatkowych paneli ( pilotów ) na kier. tylko o to co by inne radyjko śmigało z tymi przyciskami które już są na kierze
a jak jesteś taki ekspert to napisz jakie radia da się podłączyć w AR tak aby działały z przyciskami w kierownicy
aaaa było mowic ze nie chodzi o dodatkowe panele :) jakie masz radio :) i tez liczy czy wogule radio jest konkatybilne z resztami podzespoów . jeszcze mozna urzyc specjalnych przejsciówek jak wiem te przejsciówki nie są dosyc drogie :) a masz dodtkowe głosniki czy tez tube ??? bo moim zdaniem tuby sie niepłaca kupowac :)
o ile mi widamo to sa radia bose większoc nie są bardzo drogie i niesą tanie
Wymagana przejsciowka. Ewentualnie mozna sterowaniec niektore SONY i PIONEERy - zasadniczo kazde, ktore ma wejscie na pilota analogowego - najczesciej w postaci malego JACKa z tylu radia. Ale nawet wtedy trzeba dorobic (a w zasadzie poprawic) tak zwana drabinke rezystorowa - kazdy elektronik to zrobi, a koszt oprocz pracy to 5 PLN.
Pozostale modele radio-odbiornikow posiadaja inaczej skonstruowane sterowanie pilotami (piloty bezprzewodowe) i wymagana jest przejsciowka.
Wykonanie takowej to tez nie problem tylko trzeba znalezc kogos komu sie to chce zrobic :)
Trochę po dzwoniłem i spraw wygląda następująco:
Jeżeli chciałoby się podłączyć radio tej samej firmy co są wkłądane do alf czyli blaupunkt to koszt interfejsu jest ok 350PLN.
Natomiast na allegro taki adapter do sterowania radiem z kierownicy, po podaniu modelu i rocznika auta oraz jakim radiem ma sterować to koszt 129PLN +8PLN przesyłka.
I wtedy możemy kupić sobie radio dużo lepsze niż fabryczne i też mamy sterowanie z kierownicy.
Ja na chwilę obecną zastanawiam się nad Alpine CDE-9882Ri, CDA-9812RB lub CDE9882R
do tego adapterek z allegro pod sterowanie z keirownicy i powinno być ok :)