Witam. Przymierzam się do kupna Alfy Romeo GT 1.9 JTD. Chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie, jakie są jej slabe punkty, oraz poznać opinię mających ten samochód. Jak ze spalaniem, awaryjnością. Pozdrawiam
Printable View
Witam. Przymierzam się do kupna Alfy Romeo GT 1.9 JTD. Chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie, jakie są jej slabe punkty, oraz poznać opinię mających ten samochód. Jak ze spalaniem, awaryjnością. Pozdrawiam
Wal do bazaru, jest świeża dostawa GT :)
kolego uzyj szukajki i przejrzyj dzial GT, jest kilkanascie takich tematów.
pzd.
podepnę się pod temat. Wiem że jest zapewne milion innych tematów związanych z zakupem ale zależałoby mi na tym aby były wypisane w jednym a nie w wielu tematach :) Jestem nowy na forum i nie znam się na tym :P ogólnie to chciałbym kupić alfę Gt z klekotem pod maską i teraz moje pytanie na co należy zwrócić szczególną uwagę chodzi mi o takie rzeczy jak np. który rocznik wybrać, co jest najczęstszą bolączką tego modelu, co warto mieć w wyposażeniu. miałem wcześniej Gtvkę i wiem że jest sporo rzeczy na które trzeba zwracać uwagę. do tego chciałbym się dowiedzieć co warto na początku zrobić chodzi mi o mody typu FMIC, zmiana hebli na jakieś większe. ITD
PS
może warto byłoby założyć jeden temat w którym każdy mógłby napisać coś od siebie, a nie że trzeba latać po setkach stron żeby dowiedzieć się czegoś konkretnego :)
fmic - nie konieczny jeżeli zadowolisz się fabryką albo przy remapie pułap ok 170 kilka koni ci styknie
powyżej tego niestety konieczny bo ten fabryczny to malutkie pudełko które ledwo daje rade
heble - nie wiem czy każdy tak ma ale ja i dżordż również uznajemy hamulce fabryczne w GT za słabe ( nawet chyba do fabrycznych 150 koników są jednak słabe - no ale to trzeba się przejechać i samemu ocenić bo dla nas mogą być lipne a dla innego wydadzą się ok
co warto mieć w GT - wg mnie czujniki park - bardzo przydatne bo widoczność do tyłu słaba , ale nawet jak nie ma a model jest ok to brać i dołożyć samemu i już
grzaną doopę w zimę na skórze też warto mieć
fabryczną navi - wg mnie nie warto
bose - nie warto
nie wiem co tam jeszcze
a uwagę na co ?
na to samo co w przypadku każdego uzywanego auta
ja typowych bolączek GT nie znam -- na szczęście :-)
a wiesz może w którym roku montowany był filtr cząstek stałych ?? słyszałem że po 2007 roku silniki były bardziej podatne na kręcenie w sensie na mody to prawda ?? co do hebli to w sumie mam zestaw na przód pod tarcze 330 na 32 mm kupiony do gtv ale z tego co się orientowałem to Omen ma ten sam adapter w 147 więc do gt też podejdzie.
ps a co do zawieszenia ? jakie amory ewentualnie o ile warto byłoby ją posadzić żeby w miarę ładnie wyglądała na 18 ? i czy warto pchać się w PU ??
moja jest na ori amor na 18" i ładnie siedzi
każdy i tak kwiczy że niskie auto ( na różnych serwisach itp )
sam jakiś czas temu zastanawiałem się nad czymś w dół ale jednak odpadło i nie żałuję
pu - co kto lubi - czemu nie
po 2007 podatne na lepszy wynik modzenia - możliwe - chyba chodzi o kwestię raila - ale w którym roku dali ten 1600 zamiast poprzedniego 1400 to nie wiem ( cinek jak robiliśmy moją na 200 to właśnie mi mówił o tych railach 1400 starym i 1600 nowym że mozna by wtedy nieco lepiej )
dpf - GT miała toto w ogóle ??
ponoć pod koniec produkcji wkładali filtr i można się nadziać tylko nikt nie potrafi określić jakiego rocznik omijać :P
a który masz rocznik swojej Alfy ??
u mnie babcia - 2004 lipiec
to mówisz ze na seryjnym zawieszeniu dobrze wygląda ?? bo jak przeglądam aukcje to miedzy nadkolem a kołem zmieści się głowa i dlatego pytałem o posadzeniu niżej. a jaki masz przebieg ??
cały czas się zastanawiam czy u nas uda isę kupić coś w miarę pewnego z realnym przebiegiem zależałoby mi żeby nie był za wysoki :) moze być na 15 bo oryginalne 18 leża i czekają na auto (gtv się nie doczekała) z wyposażenia to zalezy mi na ksenonach i świni w środku (chodzi mi o skórę a nie o chlew :P ) resztę zawsze można po dokładać.
ciekawe ile Cinek będzie chciał za ogarniecie fury zastanawiam się nad dwiema możliwościami wszystko będzie uzależnione od kosztów :) i tego jak szybko uda mi się nazbierać :) a własne od czego mas IC ?? pamiętasz może wymiary ??
masz może gg ??
Bo nie wszystkie wychodziły z fabryki na 18-calowych obręczach. Na dodatek znaną praktyką handlarzy jest wyciąganie z auta wszystko na czym można jeszcze zarobić.Cytat:
bo jak przeglądam aukcje to miedzy nadkolem a kołem zmieści się głowa
Jak wygląda fabryczna na 18" możesz np. zobaczyć w mojej galerii.
Rail 1600 pojawił się po lifcie (II połowa 2006) w silnikach CF4 (norma euro 4), a wraz z tym DPF
orientuje się ktoś ile może kosztować wywalenie dpf ??
masz na pw
Bocian pisałeś o hamulcach - ja też jakoś nie mam do nich zaufania. A zmieniałeś coś u siebie w tej kwestii? Słyszałem o przekładkach z 3.2 V6
niestety hamulce u mnie nadal czekają na zestaw 4 tłoczkowy , tarcza 330
ale już im obiecałem - doczekają się
niestety sprawa nie kończy się na zakupie tarcz i zacisków
niestety tania nie jest
no ale ...
jak autko się umie rozpędzić to i zahamować powinno umieć jeszcze lepiej ( i w tej kwestii moja niestety jest łajzą )
mam zrzucone wymiary adapterów pod zacisk ze 166 (żeby weszła w to tarcza wystarczy 330x32 mm wystarczy poszerzyć zacisk blacha aluminiowa)
Podepnę się może pod temat.. Jestem na etapie wyboru godnej następczyni mojej 147; początkowo myślałem o 159 i Mito ale zatoczyłem niejako koło i teraz myślę nad GT.
Chciałem zapytać czy może ktoś przesiadł się ze 147 z 1.9jtd (140) na GT jtd (150km) i może opisać swoje wrażenia z użytkowania; wiem że są to auta prawie bliźniacze ale mimo tego chciałbym poznać opinie, bo może różnice są tylko wizualne?
gorsza skutecznosc ukladu hamulcowego, słaba widocznosc do tyłu, to chyba jedyne róznice.
pzd
fotele fajniejsze :-)
no tak, tapicerka jest lepszej jakosci.
pzd.
Te hamulce rozczarowują.., jeśli są gorsze.
Mam trochę głupią kwotę na zakup bo 40tyś a w porywach 45tyś. To za mało na wiarygodną Brerę 2.4jtd, a do 159 nie mogę się jakoś przekonać do sedana czy kombi, bo zazwyczaj jeżdżę sam lub z małżonką no a z tyłu to sporadycznie ktoś zasiada; Mito wydaje się być ok = dzisiejsza technologia, itd., ale z drugiej strony to może troszkę za małe no i tak jakoś padło na GT. Mam dylemat ;-)
Mogę powiedzieć co nie co z własnych doświadczeń. Uważaj na sprzęgło. Z tego co słyszałem w GT jest za słabe jak na ten silnik. Na mnie pechowo trafiło tak, że gdy ją kupowałem nie było żadnego ślizgania itp a po 2 tygodniach pourywały mi się nity na tarczy i musiałem wymienić komplet.
Dzięki za odp..
Panowie, jeszcze jedna sprawa..., słyszałem kiedyś że w 147 po FL w wersjach JTDm 150KM były dostępne wersje z udoskonalonym zawieszeniem na zamówienie; chodziło tutaj o wyeliminowania efektu nurkowania przy hamowaniu, a które podobno zauważalne było wcześniej ze względu na wagę silnika JTD; nie wiecie może czy w GT zastosowano takie zmiany w zawieszeniu??
Ja mam GT jeszcze na oryginalnym zawieszeniu. Nurkowania nawet przy ostrym hamowaniu nie zauważam. I musze przyznać, że jest dosyć twarde, choć pewnie przyczyniają się do tego opony profil 45
Nigdy o czymś takim nie słyszałem w 147.
Skuteczność hamowania jest nieco lepsza w GT z względu na 276mm z tyłu. W 147 bywały takie tarcze z tyłu ale nie zawsze.
Co do różnic między 147 a GT..
Miałem to możliwość przesiadać się wiele razy z GT do 147 i na odwrót.
+ na korzyść GT to fotele bo są nie dość, że są bardzo wygodne to jeszcze bardzo ładne. Bagażnik jest bardziej ustawny moim zdaniem. Wykonanie deski rozdzielczej jest znacznie lepsze. GT w serii na 18 felgach siedzi tak jak 147 obniżona o ok 40-50mm. Pozycja za kierownicą jest znacznie niższa. W 90% GT jest system ISOFIX do zamocowania fotelika dla dziecka.
+ na korzyść 147.
Lepsza widoczność do tyłu. Więcej miejsca na tylnej kanapie.
Dzięki za odp. Coraz bardziej jestem myśli że GT będzie najlepszym wyborem dla mnie po 147.. Żona troszkę narzeka że być może za mało miejsca z tyłu i w porównaniu do 147 o o dwoje drzwi mniej, ale jeżeli wchodzi fotelik na tylne siedzenia to nie będzie problemu na przyszłość.
bocian jeździ z dzieckiem w GyTy i nie ma problemu.
ano jeździ i nie narzeka
ja - 186-188cm wzrostu ( zależy jak mierzy ) - czyli fotel dosyć odsunięty
córka - obecnie 8 LAT ( też nie malutka )
mieści się spokojnie w foteliku i kolanami nie obija mi pleców
jedyny minus - muszę wyjść z auta żeby ona wysiadła i tyle
14 dniowy wyjazd na urlop za granicą - dajemy radę do gyty spokojnie się spakować do bagażnika ( w aucie tylko picie na drogę i jakieś przekąski no i zabawki z tyłu dla córki )
jak na niby coupe to gyty bagaznikiem prezentuje bardzo wysoki poziom jak dla mnie
- - - Updated - - -
żona narzeka na mało miejsca z tyłu ? = to niech siada z przodu :-)
To całkiem nieźle jak na auto sportowe.. Z tyłu to jak na razie tylko dla teściowej, czyli miejsca aż zanadto. ;-)
ja co prawda rzadko przebywam na tylnym siedzeniu ale jeśli już zdarzy mi się tam ... :man_in_love: ... to rzeczywiście, miejsca nie ma za dużo :)
przesadzacie.
w 147 masz więcej przestrzeni nad głową i chyba jest nieco szerzej.
Mnie tam miejsce z tylu nie interesuje :-)
To zazdroszczę – moja córka, w tym samym wieku, nie lubi jeździć z tyłu, ze względu na słabą widoczność przez okno. W sumie nic nie widzi, jak tam wpadnie. Więc jeździ z przodu.
Narty x3, buty x3, skromny bagaż – wg mnie kiepsko. Chyba, że box dachowy, ale nie wiem, czy ktoś próbował.
Moja siedzi w foteliku to jest wyzej wiec cos tam widzi.
A pojecie skromny bagaz na jakis wyjazd z ust kobiety brzmi dla mnie jak 90% pojemnosci bagaznika :D
jak widac na zdjęciu troszke można jednak w aucie zmieścić ...Załącznik 87421 gdyby ktoś się nie zorientował to są 2 rowery, przednie koła zdemontowane
z zimowych wojazy to non stop spotykam sie ze zdziwionymi wyrazami twarzy jak wyciągam biegówki długość 206cm ze środka ;)
jednak przyznam że weekend na narty to na 2 dorosle osoby to jest max (pakując narty do środka) moze plus malolat
nie zgadzam sie ze hamulce lepsze w 147, mielismy te 2 auta jednoczesnie w domu i nie potwierdzam, ale to pewnie od tarcz i klockow tez zalezy.
Jak się popieści to i 60 sie zmiesci :-) a tak na serio to rzeczywiscie mało pakowne to autko, ale kupujac takie autko to chyba nie do duzej rodzinki jako drugie autko spoko. Chociaz nie powiem bo swojego czasu zapakowalem do belli stól + 4 krzesła i klapa zamknieta :)