Witam,
jaki przepływomierz będzie pasował do ZAR93200000276611? Alfa JTD 16V 150KM nie ma mocy do 3tyś obrotów i dymi na czarno na wolnych obrotach, powyżej 3tyś zbiera się dobrze i nie dymi.
Printable View
Witam,
jaki przepływomierz będzie pasował do ZAR93200000276611? Alfa JTD 16V 150KM nie ma mocy do 3tyś obrotów i dymi na czarno na wolnych obrotach, powyżej 3tyś zbiera się dobrze i nie dymi.
Jesteś pewien że to wina przepływki? odpinałeś i przejechałeś się?
mam podobny problem wiec chetnie poslucham
może powietrze lewe gdzieś łapie. sprawdź najpierw wszystki węże gumowe bo lubią płatać figle. egr czyściłeś?
Lewe powietrze nie ma żadnego wpływu na osiągi. Ewentualnie na czystość powietrza. To jest silnik z turbo, i to za nim czasami robią się dziury czy nieszczelności. Wtedy powietrze ucieka. To powoduje problemy.
Tematów z identycznymi objawami jest wiele, i co chwilę ktoś zakłada nowy. Ale nikt nie pomyśli i nie poszuka. Bo po co?
Przepłływomierz odpiąłem jeździ się dużo lepiej, mniej dymi ale jeszcze puszcza chmurki ze startu, po podpięciu pod kompa i przegazowaniu przepływomierz pokazywał parametry 800 a powinien 1200 - tak mówił mechanik, stwierdził że jest taki sobie. EGR mam założony nowy, do tego dochodzi jeszcze wysokie spalanie w trasie przy 750km wyszło 9,3l/100km. Sprawdzane były też wtryski, jeden z nich miał parametr 1,8 przy granicy do 2 a reszta mówił że ok. Jaką temperaturę powinna trzymać Alfa według wskaźnika w kokpicie?
Ja tez mam podobny problem w 1.9 16v, Tyle ze u mnie moc jest normalnie w calym zakresie obrotów, ale kopci na czarno w zasadzi w calym zakresie obrotow. erg wyczyszczony. przepustnica tez, rury ic turbo i kolektor ic szczelne. Po odpieciu przeplywki calkowity muł i kreci sie tylko do 3500obrotów. Macie jakis pomysl co to moze byc?
np. uszkodzony map sensor
a co to takiego jest? i ewentualny koszt naprawy?
najpierw to trzeba zrobić logi i posprawdzać wszystko, map działa na V'olty i powinien miec na jałowym z tego co pamiętam 1.350V-1.450V na biegu jałowym, jak przekracza 1.600 w góre to znaczy ze jest albo mocno brudny albo się skończył, map jest w kolektorze ssącym i mierzy rzeczywiste ciśnienie doładowania czyli powinieneś mieć w peeku ok 2.600mbar pozatym FES pokazuje wszystko bo ja moge się mylić.
takie mam pojecie o mechanice pojazdowej wlasnie ,w takim razie myslalem o tym co przed turbina ,nie majac pojecia gdzie jest "przod" a gdzie "tyl" ;]
filtr w puszce-> przepływka-> rura-> turbo-> przewód-> ic-> przewód-> kolektor
może być?
bylem na komputerze wczoraj wyszedl blad P1237 sygnal za niski, przed tem zaslepilem egr tak jak w starych jtd - przed zaworem, Alfa odzyskala moc i przestala dymic ale blad powraca, dzis zdjalem zaslepke i zalozylem ta kwadratowa z dziurkami, Alfa znow sie zamulila, dymi i nie chce ciagnac z wolnych obrotow. Czemu tak sie dzieje? zawor Egr byl zakladany nowy oryginal.
Problem rozwiązany, nowy oryginalny EGR okazał się zacięty w pozycji otwartej, kupiłem używany, zaślepiłem i check sam zniknął.