mam do was pytanie :) Czy przed programem lepiej wyciąć katalizatory ? czy lepiej je zostawić ? pytam bo na forum można przeczytać przeróżne opinie na temat katalizatorów wiec chciałbym rozwiać wszystkie wątpliwości :)
Printable View
mam do was pytanie :) Czy przed programem lepiej wyciąć katalizatory ? czy lepiej je zostawić ? pytam bo na forum można przeczytać przeróżne opinie na temat katalizatorów wiec chciałbym rozwiać wszystkie wątpliwości :)
Jak tylko chip i wersja "eco" to bym zostawił. Ale uderz do Kolina lub Omena, oni tam mają małe "potworki" z tego silnika zrobione:)
potwora nie chce chyba wykrecac :P tak zeby sprzegło wytrzymało :)
Katy zostaw. Ich wyciecie da Ci 3 KM, a bedzie smierdziec jak z Kamaza. Ja u siebie mialem wyciete, ale wspawalem, bo nie dalo sie wytrzymac.
Jeśli chcesz tylko soft robić to zostaw katy, ich wycięcie będzie sprzyjało większemu hałasowi oraz smrodem spalin. Chodź dla mnie przed jakimkolwiek ruszaniem softu powinno się zrobić IC bo ten mały to nawet do seryjnej mocy to porażka. Nie mówię już o dniach takich jak dziś Lato, 30+ Stopni.
no icek duzy nie niest ale wg mnie wieksza porazka to ten gumowy dolot naszczesciezostal juz zastapiony kwasem
prowda :-)
u mnie kat nie ruszany a 200 kunia jest :-) 1.9 16V rail 1400 - powered by cinsoft :cool:
i o dziwo nawet godzinkę temu byłem na przeglądzie i pan sprawdzał mi spaliny :-)
- - - Updated - - -
dobry fachowiec zrobi ci taki remap żeby wytrzymało - nie żebym namawiał ale... patrz podpis u mnie :P
gdybyś potrzebował DP to pisz ;) niedługo bede miał na sprzedaż dlado 1.9 i 2.4
ile myslicie da sie wycinac tak zeby sprzegło trzymało? myślalem tak zeby miala min 170 km i 360 nm utrzyma seryjne sprzegło? (przebieg 93 tys)
po mojemu da radę
To zalezy od twojego stylu jazdy oraz przebiegu obecnego sprzęgła.Jesli nie będziesz za mocno " dzikował" to spokojnie sprzęgło ci wytrzyma,aczkolwiek po programie jego zuzywanie i tak będzie szybsze.
Co do katów: według mnie warto pozbyć się kata zaraz za turbiną,natomiast drugiego kata lepiej zostawić,chyba ,że chcemy iśc grubiej.W przypadku samego programu,czy też fmica nie ma sęsu pozbywać się katów.
Softem na seryjnym gratach 170-175 / 375 NM Bez nadmiernego puchnięcia w lato...
Wywala sobie Softowo EGR + program.
Jak ci dowali koksu z samego dołu to sprzęgło nawet zabije niższe parametry które podałem. To nie wartości cyferkowe podawają wytrzymałość jednostki/osprzętu a umiejętność jego rozłożenia w poszczególnym partiach obrotów. Auto w całym zakresie obrotowym ma nabierać wigoru. A nie jak jakiś 1,6 HDI czy inne wynalazki 1600-3500obr i dętka
egr juz calkowicie zaslepiłem i oczywiscie bedzie wyłaczony softowo przy programie :) do tego weze od dolotu zastapił kwas :) dzieki za rozwianie watpliwosci :) jednak zostawie katy
nie wiem ale widziałem jak brał ten sprzęcik i szedł na tył - ja nawet w sumie nie wiem czy w dieslach robi się analizy spalin czy nie :P
ale co on tam se porobił to mi wisi
ważne że przeszła bez uwag i w zawieszeniu tak jak podejrzewałem - tylko guma na stabilizatorze , reszta cacy
było i 202 zrobione
ale 199,9 zostało bo bardziej mi się spodobał :-)
:cool:
lepiej byc na czele stawki do 200 km xD niz na dole w stawce 200 + hehe
taka głupia gadka..
teraz każdy będzie się przekrzykiwał, że u niego było tyle ale bardziej mu sie podobało tyle ?
u mnie ostatnio wydmuchało 203KM ale nadal siedzi to co zrobił Marcin.. Walczymy dalej, najbliższe tygodnie pokażą co da się wyciągnąć z seryjnego turbo i modyfikowanej szyny.
Co do sprzęgła i kata..
wywalisz kata i poprawi Ci się mocno dół.. czyli będzie to miał duży wpływ na moment w dolnej części obrotów, czyli sprzęgło będzie bardziej dostawało po dupie..
Jak planujesz jakieś większe mody to zrób cały wydech z kwasiaka 2.5. Jeśli tylko program i ewentualnie IC to wydechu nie ruszaj, bo nie ma to najmniejszego sensu.
nie no katy chyba zostawie jednak :) nie che wykrecac jakis wynikow w kosmos bo nei chce mi sie sprzegła robic :)
zainwestuj 1700 w sprzęgło i nie będziesz miał problemu ;)
juz nawet nie chodzi o to 1700 tylko nie chce mi sie wyjmowac skrzyni w alfie :p
omenowi raczej chodzilo o nowe orginalne z dwumasa :)
1. Sprzęgło oryginalne dedykowane do 147 Ducati Corse
2. Sprzęgło marki Sachse Performance dla 147 1.9 JTDM
3. Ewentualnie zabawa z sprzęgłem z mocnym dociskiem i tarczą kevlarową.
myślisz ze sprzęgło od ducati corse sie czymś różni? ponoc lepsze niz seryjne jest seryjne od stili 140 konnego
tak różni się zdanie m.in Marcina ( cinek ) i kilku innych osób z NL i for zagranicznych.
stilo 140 tez ma inne, ale wszędzie prawie siedzi taki sam docisk a to właśnie z nim są problemy
a od jakiegos 2,4 jtd?
nie wchodzi za duża średnica i inna ilość zebów na wałku
A dłubał ktoś w 16V 140PS jednomas? Od czego pasuje, jakie koszty? Jaki docisk i tarcza na to siądzie?
Uważam że jeśli kolega chce zrobić normalny program gdzie nic nie będzie ruszał to problem sprzęgła ma z głowy...
poprostu mysle ze nie ma sensu ladowac wiecej. Po programie juz sie zaczynaja schody a to sprzegło turbo itp zaczynaja sie robic duze koszta a przyrosty mocy coraz mniejsze
turbo ? 50 tys na programie ma u mnie cieżko i nic się nie dzieje.
sprzęgło - jak się zrobi z głową program to tez nie będzie źle.
Jeśli sprzęgło zacznie puszczać to znaczy że już było jego kres, tak samo z turbem. Nie ma tutaj reguły, dużo ludzi robi "czopy" nie znając stanu swojego auta, później są opowieśći że program mu auto zdewastowało.
mam jedno pytanie w sprawie 1.9 jtd. jakie są różnice pomiedzy 1.9 16v montowanej w 156 a 159? Czy po zakupie używki ze 159 da radę włożyć plug&play do 156? Pytanie czysto teoretyczne, nic mi się nie dzieje z silnikiem jakby ktoś się interesował. Tylko jestem ciekawy ponieważ silniki kompletne ze 159 mają mniejsze przebiegi :)
inna wiązka i ECU jest w 159.
da radę ale koszty duże i dużo grzebania w kabelkach.
Sam słupek silnika możesz wsadzić z 159 i do tego swój osprzęt.
jak wsadzisz silnik z 159 wraz z wiazka to bodykomp nie bedzie gadał z ecu, a jak na silniku z 159 CF4 zamontujesz wiazke i komp z 156 CF3 moze nie zapalic z powodu braku zakodowania wtryskiwaczy.
poza tym nie jestem pewien czy czasem mocowanie sinika nie jest inne w 159.
pzd