krótkie pytanie na temat świec iskrowych.Jakie założyc żeby mieć pewnośc że dostała to co najlepsze? Czy DENSO to dobry wybór??? Bo takie mam założone ,ale mam wątpliwości....
Printable View
krótkie pytanie na temat świec iskrowych.Jakie założyc żeby mieć pewnośc że dostała to co najlepsze? Czy DENSO to dobry wybór??? Bo takie mam założone ,ale mam wątpliwości....
Ja wszedłem w Championy. Można też rozważyć NGK.
Jeżeli chodzi o świece to uważam że przede wszystkim to co podaje instrukcja a potem ewentualnie inny producent ale dobrane po ciepłocie. Idziesz do sklepu i dobierasz z katalogu. Albo katalog internetowy. Nie ma tu co kombinować.
wez kup swiece platynowe NGK masz je na 100tys i nie musisz tam zagladac, zwlaszcza ze dostep z tylu nie jest ciekawy i szybki
Championy platyna też są spoko, po za tym z NGK były jakies problemy, że się z nich coś ułamywało, Champion chyba jest pewniejszy
Mialem problemy z NGK ale w TS z tymi malymi swiecami, ulamaly mi sie 2 ale z mojej winny bo dokrecalem za mocno.Generalnie w V6 24v wazne zeby byly z duza zywotnoscia bo dostep jest kiepski z tylu i jakbym mial zmieniac swiece co 20tys to chyba szlag by mnie trafil i koszta jak nie robisz samemu
nie uważam, że dostęp jest ciężki, kolektor dolotowy to 15 min, a jak niektórzy mają wprawę to jeszcze mniej,
Potwierdzam :D nawet łatwiej niż w mojej drugiej V-ce
ok.dzięki-zamówiłem ngk nawet niedrogo 6 szt za 250 zeta. Jak kupowałem do TS w zeszłym roku zapłaciłem chyba ponad pięć stów.Wiec V -ka taniej wychodzi...hehhehehe.
to masz kiepski serwis, mechanicy którzy znają V6 by się nie śmiali
- - - Updated - - -
dla mnie też to była masakra, dopóki nie zobaczyłem jak to robi fachowiec
Witam. Odkopie temat:)Jakie polecacie sprawdzone świece platynki do V6 z Lpg?
NGK zamontowałem kilkanaście tysięcy temu i jest ok.
NGK PFR6B takie były montowane fabrycznie, jeśli masz gaz to można kilka zł droższe irydowe, zapraszam na priv, mam dostępne.
Temat ogarnięty. Swiece biorę od kolegi QBA. Pozdr
Ostrzegam przed NGK PFR6B. 5 szt. wytrzymało 20k jedna sztuka padła już po 10k. Stożki wypalone, płaskie, rdza wychodzi aż na izolator ceramiczny. Silnik nie myty, nie przegrzany, szczeliny na świecy wg. zaleceń producenta. Zmieniałem ostatnio przy ogarnianiu auta pod montaż instalacji LPG. W NGK spadła jakość i nie dam się już ponownie nabrać na ten szajs. Tylko Champion albo Denso.
Ja w domu mam 3 sztuki v6 i we wszystkich jeździ ngk, 6 lat temu miałem w championy i z jednej wyrwało mi całą porcelanę, został sam gwint.
mialem a raczej mam ten sam przypadek, moze jakies trefne serie wychodziły , czy mozna ngk zamienic czyms innym? słyszał moze ktos o swiecach Brisk? Miałem kiedys takie w starym aucie i musze przyznac ze auto pieknie sie wkrecało , po zmianie na jakies polskie totalny muł. Swieca Brisk jesli pamietam nie miała elektrody tylko kopułkę , cos w tym stylu: BRISK PREMIUM DOR15LGS
Przecież zamienników jest pełno jak ktoś nie chce ngk. Denso np mają dobrą renomę. A na tym przecież producenci świec się nie kończą :)
Brisk to jest chyba kiedyś czechosłowacki PAL ???
Jak to się mówiło: bosch w kosz, pal w dal :P
A może to podróbki? Jeżdżę na NGK już x lat w różnych autach i NIGDY nie miałem problemu. W poprzedniej 166 włożyłem NGK i zapomniałem o świecach. W obecnej też mam i padły dwie przez uszczelkę pod głowicą, reszta była w stanie bdb. Kupowałem w hurtowni. Przez neta łatwiej dostać podróbki...
Siema. Jakie klucze będą mi potrzebne przy wymianie świec w V-ce?
A nie 16 na świece????? Ja mam taki z wkładką gumową i jak dobrze pamiętam to właśnie nim wymieniałem. No ale tak czy siak jak kupisz świece to sobie sprawdzisz. A pytać o śruby do reszty to już przesada. Nie masz w domu narzędzi? Kupisz po sztuce dokładnie do tej roboty???? :sarcastic:
najlepiej kupic spcjalny do swiec z gumka i na przegubie.
Do V6 przegub nie potrzebny. Ale gumka niezbędna bo świece sa bardzo głęboko. Nasadka powinna też być cienkościenna. Zwykła 16 nie wiejdzie w otwór w głowicach.
Dobra dzieki chłopaki. Wszystko jasne. Pozdr
Panowie jakie świece z denso do V6 czy IK20 są ok?
Ostatnio założyłem K20TT i wydają się być ok
O to akurat fajnie bo są sporo tańsze niż irydowe.
Witam
Odświeżę temat.
K20TT nadaja się do 3.0 V6? Zastanawiam się także nad :
http://www.motoakces.pl/swieca-zaplo...szt-bosch.html
Dodam ze mam LPG
Kolego mówisz o K20TT tak?
Nadają się, również je mam wsadzone. Jedynie zmniejszył em odstęp na elektrodach.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka