Jak stwierdzić (wymiary?), że leżące na stole sprężyny i amorki to SP do 156? Nie mając kompletnie żadnych oznaczeń, numerów, kolorów, etc? Gdzieś o tym było, ale nie mogę znaleźć.
Printable View
Jak stwierdzić (wymiary?), że leżące na stole sprężyny i amorki to SP do 156? Nie mając kompletnie żadnych oznaczeń, numerów, kolorów, etc? Gdzieś o tym było, ale nie mogę znaleźć.
Nie różnią sie czasem sprężyny liczbą zwoi?
Nie wiem, dlatego pytam fachowców.
na amortyzatorze masz nabity numer w okolicy dolnej podstawy sprężyny patrząc od strony wewnętrznej samochodu a ze sprężynami jest kłopot bo sam swego czasu starałem się znaleźć jakieś wymiary sprężyn i nic nie udało mi się ustalić ale jak chcesz to w weekend moge zmierzyć u siebie średnice i ilość zwojów bo mam sportpacka
Dołączę się do pytania z prośbą podania wymiarów tych sprężyn ;)
czarek82,
Jak chcesz zmierzyć DOKŁADNIE ilośc zwojów na komunie amorka (w samochodzie) skoro część jest "we wnętrzu nadkoloa" - dostęp do top mounta jest praktycznie nie możliwy. Tam raczej nie będzie że swojów jest równo 9 tylko pewnie będzie 9.xx - a tak dokładnie nie zmierzysz na aucie tylko trzeba wyjąć amorka z sprężyną.
Pozdrawiam,
bugati piszesz tylko po to by nabić sobie posty?
zmierzę średnicę drutu a ilość zwojów jestem w stanie policzyć nawet gdy są założone i już moge wam powiedzieć że średnica drutu jest 12mm z przodu i z tyłu przy sp a przy z zwykłym z tyłu średnica jest 10mm, ale dokładnie potwierdzę w weekend.
Na sprężynach powinno być kolorowe oznaczenie twardości. Ja mam u siebie zielony znak na sprężynie co oznacza standart twardości.
Są jeszcze chyba żółte (twardsze) i czerwone (najtwardsze). Ilość zwojów powinna być taka sama.
i tu musze cie kolego marioroza zmartwić ale żołty to jest najtwardszy a czerwony to średni a zielony to standart ale na nich są jeszcze dwa kolory ale nikt nie był mi wstanie wytłumaczyć lub nie chciał zdradzić co oznaczają poszczególne kolory.
Przecież napisałem, że nie ma żadnych oznaczeń.
Odpowiedź Czarka rozwiewa wątpliwości.
Dzienx!
I jak tam kolego szerszeń zmierzyłeś dokładną ilość zwojów ? Bo minął weekend i cisza.
Chętnie zobaczę zdjęcie tejże twojej sprężyny.
Z moim informacji wynika że sprężyny z zieloną kropką (i niektóre czarne ?) mają ok. 10 zwojów (pisząc około mam na myśli zakres 9.9-10.1) - ale jest raczej równe 10.
Załącznik 67388
Załącznik 67389
Natomiast do Sportpack'a jest najprawdopodniej 9 (8.9-9.1) -
Załącznik 67390
Piszę najpradopodniej bo nie mam 100% pewności.
Na forum jest wielu ludzi którzy sprzedają części do Alf i mogliby się wypowiedzieć na ten temat - tym bardziej że to nie pierwszy temat o róznicach między SportPack'ami a Standardowym zawiasem.
Pozdrawiam,
jeśli chodzi o sprężyny na przód to będzie problem odróżnić bo w każdej wersji silnikowej są różne bo każdy silnik ma inna wagę a tył to się tylko różni czy sedan czy sw i czy wersja sp czy standart. ja u siebie jak wymieniałem na sp to auto wogóle nie zmieniło swojej wysokości tylko twardość się zmieniła i takiego efektu oczekiwałem.