Zamykając centralny pilotem -zamknie,mrugną kierunki i z powrotem sie otwiera. Zamykając kluczykiem zamknie i jest ok,ale nie uzbraja alarmu,dioda nie świeci sie. Gdzie szukać przyczyny
Printable View
Zamykając centralny pilotem -zamknie,mrugną kierunki i z powrotem sie otwiera. Zamykając kluczykiem zamknie i jest ok,ale nie uzbraja alarmu,dioda nie świeci sie. Gdzie szukać przyczyny
W siłowniku od strony kierowcy, bo rozumiem, że to w tych drzwiach przekręcasz kluczyk. Dla testu przekręć w drzwiach pasażera i zobacz co się stanie.
od pasażera jak jest zamkniety to po przekręceniu kluczykiem otwiera sie i znowu zamyka, lecz jak jest otwarty to znów na odwrót zamknie sie i po chili otworzy, jak chwile kombinuje to na moment nawet kluczem nie moge zamknac ani otwozryć
Tak jak danus pisze. silownik IS DEAD. Ostatnio byl temat o wsadzeniu uniwersalnego silownika za 10 pln...
czyli siłownik zamka np.cós http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-fi...7007.htmlkiego
Po pierwsze przeedytuj link, bo Ci się dokleiło na końcu "kiego" i nie bangla, a po drugie to kup najprostszy siłownik centralnego zamka, tylko musi być MASTER. Na Allegroszu jest tego od zatrzęsienia.
miało być cóś takiego w linku ale ciut ucieło, wiem chociaż na czym stoje,teraz zakupić siłownik z 5 czy z 2 przewodami do drzwi kierowcy rzacz jasna
Kolego słowo klucz: "MASTER". Nie ma ich w wersji 2-przewodowej.
czyli sterująca,to trza do elektryka,wielkie dzieki
A jaki to problem połączyć 5 przewodów. Jak będziesz potrzebował to Ci się wstawi schematy lub całą rozpiskę jak podasz model siłownika.
jutro bedzie siłownik,prosiłbym Cię Danus77 o pomoc,jak już bede miał go na msc-u podam model i schemat układu
Siłownik dostarczony,ale żadnej konkretnej nazwy co to za model jedyne to: 5P Master Carprotect,wg kolorów:
-czarny, biały, brązowy, niebieski, zielony,
teraz co gdzie podłączyc,do zamka kierowcy ida dwie wiązki grubsza 4przewody:
-czarny
-zaslepiony
-biały z zielonym paskiem
-szary z dwoma zielonymi paskami
-zółty z dwoma czarnymi paskami
cieńsza 2 przewody:
-biało żółty
-niebiesko zielony
prosibłym o manuala ew.schemacik elektryczny na podłączenie siłownika
Zasilanie siłownika:
Siłownik Instalacja
niebieski szaro-zielony
zielony żółto-czarny
Sterowanie:
Siłownik Instalacja
czarny czarny
biały biało-żółty
brązowy niebiesko-żółty
Za każdym razem musisz ustalić prawidłową logikę, tzn. połączyć przewody i zobaczyć
czy zamek nie działa odwrotnie.
Załącznik 68174
Edit:
Jest jeszcze przewód biało-zielony dla oświetlenia wewnętrznego. Ma podać masę po otwarciu zamka,czyli musisz go połączyć z białym.
właśnie tak jak mówiłeś zamiast zamykać otwiera sie,tylko że to pierwsze połączenie jest git,bo poza nim wszystko jest tak jak powinno być,gdy zaczne zmieniac przewody zaczyna świrowac
jarek ale po twojej wypowiedzi nie wiem czy jest dobrze, czy jest jakiś problem ?
problem polegał na tym że po podłączeniu wszystkiego tak jak mnie pokierowałeś,siłownik zamiast sie zamykac otwierał sie,gdzie centralny,bagażnik ogólnie zadziałał jak powinien,poprostu pokombinowałem z umiejscowieniem tego ustrojstwa,i gra i buczy,wielkie dzięki Danus,stawiam 0.5L Wyborowej
Danus help,małe komplikacje. Z centaralnym wszystko gra- jak otwieram oświetlenie wew sie zapala,jak zamykam gaśnie, ale po wejściu do auta i zamknieciu drzwi na desce wyświetla sie że drzwi sa nie zamkniete,i pali sie to non stop jak jade,pewno cos żle podłączyłem
Ten czujnik otwartych drzwi to jest chyba zintegrowany z zamkiem, takie kabelki co bezpośrednio do zamka dochodzą. Jeśli dobrze kojarzę.
Są tam jakieś dwa przewody,ale jak i gdzie je teraz podłaczyc ,centralny mi śmiga aż milo,wiec nie chciał bym zbytnio grzebać.
Jarek chyba popełniliśmy błąd z mojej winy (niedopatrzenie). Podepnij ten przewód biało-zielony z powrotem do starego zamka i będzie dobrze.
czyli do tej wtyczki mniejszej z dwoma przewodami?
Przewód biało-zielony podłączony do starego zamka, i auto myśli ze drzwi są zamknięte bez przerwy,np. po otwarciu centralnego nie zapala sie ośwlietlenie wnętrza,tak samo po otwarciu drzwi kierowcy echo,może coś trza zmienic w podłączeniach?
Hehe...należy mi się delikatne wpier...ekhm. Zapomniałem Ci powiedzieć, że wraz z biało-szarym musisz podłączyć do starego zamka jeszcze czarny tam gdzie w oryginale. Bo teraz nie masz masy, która zamykałaby się na stykach zamka. Czyli czarny masz mieć podłączony jednocześnie do starego i nowego.
nie bardzo kumam,do której wtyczki-mniejszej czy większej i jaki kabel podłączyć, W mniejszej wtyczce został mi jeden wolny kabel-do niego podłączyć mase?
@jarek ogarnąłeś w końcu ten zamek ?
danus77, powiedz mi jedną rzecz, bo widzę, że jesteś obcykany temacie, jeśli z kluczyka zamykają mi się 3 drzwi, jeden zamek w tylnych drzwiach ani drgnie, a z pilota wariuje (zamyka i otwiera), to muszę wymienić w tylnych drzwiach siłownik slave, a w przednich od kierowy podłączyć uniwersalny siłownik master. Dobrze myślę ?
Uściślijmy:
1. Zamek w tylnych drzwiach nie otwiera ?
2. Zamek w tylnych drzwiach nie zamyka ?
3. Wariacje centralki (zamykanie i otwieranie) przy zamykaniu kluczykiem występują przy przekręcaniu w drzwiach kierowcy ?
4. Czy wariacje występują również przy zamykaniu kluczykiem w drzwiach pasażera ?
5. Jak zachowuje się centralny zamek podczas zamykania pilotem w przypadku, kiedy w tylnych drzwiach (w tych z problemami) wciśnieś rygiel ręcznie przed zamknięciem z pilota ?
No to się narobiło: nie wiem jakim cudem zamek zaczął działać poprawnie i z kluczyka i z pilota, nie działa tylko jeden w tylnych drzwiach, czy jest w pozycji otwartej czy zamkniętej nic nie reaguje.
To zacznij kolego od rozbebeszenia tapicerki tylnych drzwi i sprawdź miernikiem czy dochodzi napięcie do siłownika jak zamykasz/otwierasz centralny. Jak dochodzi - padł siłownik, jak nie dochodzi - trzeba szukać gdzie zginęło :).