wiem wiem, raczej zbliża się zima...
Ale myślę nad zakupem teraz z racji niezłych obniżek cen czegoś na następny sezon?
Co polecacie, co macie u siebie? Rozmiar standard, 205/55/16
Printable View
wiem wiem, raczej zbliża się zima...
Ale myślę nad zakupem teraz z racji niezłych obniżek cen czegoś na następny sezon?
Co polecacie, co macie u siebie? Rozmiar standard, 205/55/16
Dunlop...przód 205,tył 215
Ja nie dawno zakupiłem Continental ContiPremium 2 i jestem z nich bardzo zadowolony. Opona posiada rant ochronny na felgę, jest cicha ,miękka dzięki czemu fajnie wybiera nierówności. Ma bardzo dobre właściwości jezdne i całkiem fajnie się trzyma drogi. Naprawdę polecam.
nad rainsport myslalem , sporo osob poleca toyo... chcialem wyladowac cos kolo 300zl/sztuke, pare zl moge dorzucic
ktos cos jeszcze ;)?
Od mojego wulkanizatora z placu biore co roku po 8 oponek lekko lysawych co by je mozna bylo sobie popalic w weekendy :-)
A tak na powaznie, ja mam jakies Firestone'y :-) pewnie zaden rarytas ale daja rade :-)
Wysłane telepatycznie poprzez Asus Transformer Prime
Świetny wątek. Mam barumy i mimo już niewielkiego bieżnika trzymają nieźle, ale są głośne. Z relacji cena/trzymanie/hałas zawsze najfajniej wychodziły Dunlopy. Potwierdzacie?
Ja kupiłem felgi z ok.6mm BFGoodrich Profiler 2 i powiem że na suchym są jak przyklejone do asfaltu , super trzymają się drogi , na wodzie też się całkiem dobrze trzymają ale przy strasznej ulewie trzeba uważać po potrafią uślizhnąć się przy hamowaniu i ABS'y się włączają , co do głośności są średnie ani jakoś strasznie ciche ani jakoś strasznie głośne (da się znieść ) . Jeżdżę na 185/65/15.Ale też bardzo polecam to co wyżej koledzy czyli Toyo proxes t1r oraz yokahome A.drive AA01
Ja polecam Bridgestone Turanza T001
http://allegro.pl/4-opony-205-55r16-...566536062.html
fajne i dość ciche ... przy 230km/h czułem, że jeszcze dotykają nawierzchni ;)
Ze swojego doświadczenia mogę polecić Dunlop sp sport 2000, super się jeździ. Są dosyć miękkie, ale hamowanie i jazda na mokrym, doskonała.
Fajnie ze sie temat rozkrecil: dzieki za porady, tym bardziej ze kilka z Waszych opinii dotyczylo opon, ktore nikt znajomy nie zna a wydaja mi sie ciekawe (Bridgestone Turanza...).
Z moich doswiadczen na innych autach:
fajnie mi sie jezdzilo na Yohohamach, choc wydawaly mi sie sliskie bardzo na mokrej nawierzchni. Z przypadku kupilem kiedys Firestone, ktore byly bardzo bardzo fajne. Kleber, Fulda, bez rewelacji, ot takie tam... Byly raz Continentale- wydawaly mi sie cholernie glosne w stosunku do innych, ktore mialem
Ja aktualnie mam komplet Pirelli P0. Na suchym nie mam zastrzeżeń. Na mokrym - odkąd kupiłem nie złapał mnie deszcz :P
Wcześniej miałem w innym aucie chińskie Denver - na suchym znikały w oczach - 30 tysięcy i łyse. Na mokrym strach pas zmienić na autostradzie - wystarczyło wjechać na linie i dupa uciekała. Wieczne uślizgi na pasach czy to przy ruszaniu czy hamowaniu. Szybki wyjazd z ronda - jechałeś bokiem bo tył uciekł na pasach. Teraz doceniam lepsze opony.
A miał ktoś Nokian'y letnie? Jeszcze też rozważam Pirelli P7
fulda sportcontrol u mnie 215/45/17 nowe ze sklepu w 2011 opony roku wybrane przez adac
Z własnych doświadczeń:
- Dębica Presto - tania, naprawdę przyzwoita opona, cicha, do normalnej jazdy, osobiście nie jeździłem, ale mam opinie kilku osób;
- Firestone Sz90u - na pierwszy rzut oka "mało bieżnika" jak na nową, ale nie ściera się zbyt szybko, fajnie trzyma w zakrętach, tylko nie za bardzo wyczuwalny był moment utraty przyczepności przez co potrafiła postraszyć, dobra na mokrym;
- Yokohama c drive ac 01 - cicha, przyzwoita opona.
Moim zdaniem nowe Presto jest wystarczające do normalnej jazdy :-)
Ja mam Nokiany H.
Przed kupnem sugerowałem się ocenami w prasie, w rozmiarze r15 miały pierwsze miejsce w letnich w "Auto Zeitung".
Polecam, jeszcze żadnej niespodziewanej reakcji samochodu na mokrym, a wolno nie jeżdżę ;p
Przy szybkim wpadnięciu na głęboką kałużę nie leci w górę na tafle wody a trzyma się asfaltu + ogromne fontanny wody, nie spotkałem się z oponą tak dobrze odprowadzającą wodę.
Na plus też ruszanie na mokrym, ciągnie do przodu nie zrywając przyczepności.
Przy nagłym hamowaniu nie obawiam się, że w coś pierdyknę tylko patrzę w lusterko wsteczne czy ktoś mi przypadkiem w bagażnik nie wjeżdża ;]
A na suchym tak jak napisał Alexandrex:
;)
Z czystym sumieniem mogę polecić w tej kategorii cenowej.
W starym aucie miałem Toyo T1R i fajnie jeździło. Do alfy kupiłem Toyo C1S. Są cichsze. Mam narazie dwie ale pewnie na nowy sezon dokupie kolejne dwie.
Ja ze swojej strony odradzam Turanze Bardzo głośne, słabo trzymają zarówno na suchym jak i mokrym, wyząbkowały. Takie same odczucia mial kolega w swojej 156 2.4 i tez mu wyzabkowaly
A co sadzicie o takim wynalazku Nankang NS-2
http://allegro.pl/nowe-opony-nankang...539452945.html
Na forum kilka osob polecalo
[QUOTE=Szef;955295]Ja ze swojej strony odradzam Turanze Bardzo głośne, słabo trzymają zarówno na suchym jak i mokrym, wyząbkowały. Takie same odczucia mial kolega w swojej 156 2.4 i tez mu wyzabkowaly
A co sadzicie o takim wynalazku Nankang NS-2
http://allegro.pl/nowe-opony-nankang...539452945.html
powiem Ci że z doświadczenia raz miałem "chinki " założone u siebie na tyle i co 3 miesiące musiałem wyważać, bo miałem bicie, co doprowadzało mnie do szewskiej pasji, w końcu zmieniłem na micheliny piloty rx i jestem zadowolony.
Fakt, może te opony są lepsze jakościowo, trzeba byłoby poczytać opinie użytkowników, co do trwałości, przyczepności itp.
pzdr.
W podobnej cenie mozna dostać Barum Bravuris
http://allegro.pl/opony-205-50-17-20...590602417.html
ale już tak ladnie nie wyglada chociaz to juz drugorzędna sprawa
już niedługo powoli bd trzeba pisać o zimówkach
ja mam , bo kupiłem belle na zimowych i w związku z tym polecam Goodyear Ultra Grip 5 najlepsze zimówki jakie miałem , nwm czy są jeszcze dostępne , nowy model jest chyba jeszcze lepszy , wygrał w Auto Świecie
Na zimę zapytajcie oponiarzy , spora grupa powie,że nokian i tylko nokian ;-)
Ale micheliny alpiny też są ponoć dobre...każdy kto jeździ ma jakieś upodobania, sympatie do marki,czy zwyczajnie względy czysto ekonomiczne, także ile opon, tyle opinij o nich.
Temat chyba do przeredagowanie na " jakie opony w ogóle polecacie na lato/zimę " ;-)
Ja jeżdże na Pirelli P7 205/55/16 Bardzo dobra przyczepność i komfort jazdy. Ciche :) Ponoć chodzą opinie ze szybko sie scieraja. Póki co nic takiego nie zauważyłem.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pire...05-55-r16-91-v
Co do letnich, to temat loteria moim zdaniem. Ktoś pytał o Nankang - miałem w punto i tam sprawowały się mega super, lepiej niż Micheliny (oczywiście i jedne i drugie nowe) ale ja miałem model Toursport. Co do zimówek - na Polską zimę moim zdaniem super sprawa to Dębice ;] mówię całkiem poważnie - na nie odśnieżonych Polskich drogach, jest to najlepsza opona, ale już na odśnieżonej, ale śliskiej to masakra..
A jeśli chodzi o opony 17 cali. Nie chce wydać majątku dlatego wytypowałem średniej klasy.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/falk...15-45-r17-87-y
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...r17-91-y-xl-zr
http://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo...15-45-r17-91-w
http://www.oponeo.pl/dane-opony/fire...45-r17-87-v-fr te mam obecnie, wydają mi się głośne, ale nie mam porównania. W zimie mam 185 R15.
Kiedyś czytałem nawet chyba na forum, że do wielowahacza tylko opony asymetryczne.
Nie wiem czy to prawda, ale kolega który jeździł na Hankookach marudził że są strasznie głośne i że jest to bardzo wkurzające na trasie.
Ja mam u siebie Hydragrip i jest masakra, wrazenie 4 lozysk do wymiany :P
Na zime juz jada nowe Frigo II debicy a na wiosne trzeba bedzie czegos szukac.
Mam Hankooki, co prawda 205/50 R16 i nie potwierdzam hałasu. Prędkości przelotowe 140-160 na autostradzie nie wyczuwałem nadmiernego hałasu - a do tego opony starsze, DOT 07.
Sam teraz szukam opon do 17, ale raczej temat odłożę do wiosny i być może kupię używane, nie starsze niż 2011 Continentale; jeżeli nie - być może rozważę nowe Hankook albo Baruma; ale znów u mojego mechanika, który zakłada też opony dobre notowania ma Nokian.
A jak stwierdzić czy opony nadają się już do wymiany. Wiadomo wysokość bieżnika, ale czy tylko. Ja moje ma 3 sezon letni i zrobiłem na nich 90 tyś km.
Sparciała guma, ubytki, nacięcia, za dużo odważników trzeba położyć na felgę, mimo, że ta jest prosta, wpadasz w poślizg przy mniejszej prędkości w deszczu, piszczą...
a może cos polecicie na felge 17
Nie wiem nawet czy szukac 205/50 R17 czy 215/45 R17 Jaka jest u nich różnica w wysokości kapcia ??
Który rozmiar tanszy i łatwiej dostępny ??
Chciałbym kupic nowe oponki w cenie okolo 300-350 zł za sztuke
Temat opon - czysto teoretycznie - przetrawiłem bardzo dokładnie. Śledzę opinie użytkowników od wielu lat.
Gdybym teraz kupował letnie opony to wybierałbym chyba tylko między Yokohama i Nokian. Konkretnie Yokohama ADVAN Sport / Yokohama C.drive AC02 / Nokian ZG2 / Yokohama A.drive AA01 lub nieśmiertelne Nokian H.
Obecnie lecą do mnie piękne zimowe Nokiany WR A3, więc zapowiada się śliczna zima :)