[156] luźny drążek zmiany biegów
Witam!
Mam od jakiegoś czasu luźny drązek zmiany biegów. Biegi wchodzą ok tak jak powinny ale rylocze on sie na lewo i prawo ma poprostu ma luz czy to na zapiętym biegu czy na luzie. Jest to usterka do naprawy samemu czy raczej warsztacik sie kłania?? troszke mnie to irytuje
wymiana plastyku mocujacego lewarek bez zdejmowania katalizatora
Przedstawiam mój sposób wymiany tego jakże upierdliwego elementu bez kanału oraz odkręcania wydechu:
1.zakup plastykowego elementu na stronie lub w sklepie ( koszt ok 50zł z przesyłką) http://www.unto.pl/zestaw-naprawczy-...pa-p-4096.html
2.kropelka lub inny szybkoschnący klej
3. dwa napoje wyskokowe
4.1-2 godziny wolnego czasu
5. magnes najlepiej doczepiony do długiego elementu np. ołówka
6. smar biały
7. drut długość ok. 30 cm
8 klucz nr 10 płaski wygięty pod katem 90 stopni
9. klucz nr 10 nasadkowy + przedłużka
Klasycznie i oczywiście zdejmujemy osłonę mieszka oraz osłonę gumowa pod mieszkiem.
Naszym oczom ukazuje sie lewarek otoczony plastykowym elementem zamocowanym na trzech śrubach.
Śruby odkręcamy co najprawdopodobniej sie nie powiedzie ponieważ nakrętki posiadają plastykowy stoper.
Ja w związku z powyższym postanowiłem element do wymiany najzwyczajniej w świecie rozpierdzielić .
Po tym zabiegu zagiętym kluczem nr 10 możemy złapać nakrętki i najzwyczajniej w świecie odkręcamy śruby kluczem nasadkowym.
Aby wymienić cały element należy odpiąć linki wystarczy przytrzymać drążek i śrubokrętem odepchnąć linki na zewnątrz.
Magnesem przytwierdzonym do ołówka wyjmujemy nakrętki z komory.
Wkładamy szpilki/śruby od dołu tak aby dociągnąć od góry nakrętkami - odwrotnie niż przy demontażu.
Chwytamy śruby w dwa palce a drogą ręka wpuszczamy klej w tulejkę z której wystaje śruba w celu jej usztywnienia. Zabieg powtarzamy jeszcze 2 razy. Ja poszedłem na łatwiznę i do tego klucza wygiętego pod katem 90 stopni przykleiłem taśmę i nałożyłem śrubę na klucz tworząc coś jakby podajnik i bez problemu wsunąłem w otwory.
Zakładamy plastykowe kółko z uszczelką pod lewarek i przechodzimy do kolejnego etapu
Teraz czas na najgorszy zabieg proponuje odhaczyć napój. Zaczynamy podpinać linki . Ja zacząłem od linki po lewej stronie przytwierdzonej bezpośredni do lewarka. Tutaj przydaje sie drut należy go zagiąć w kształt litery S Zacharzyc o linkę i ciągnąc wektorem góra/do siebie. Powinien nam wskoczyć bieg nr 2 lub 4 nieistotne bez problemu podpinamy lewar. Zakładamy element plastykowy od góry i podpinamy lewar.
Pozostaje nam podpięcie linki z prawej strony. Podciągamy drutem linkę max najwyżej . Ustawiamy główkę od elementu plastykowego na tej samej wysokości co końcówka linki. Trzecia ręką wsuwamy śrubokręt płaski od strony lewarka i dopychamy linkę w stronę siedzenia pasażera jeżeli wskoczy odhaczamy drugi napój.
Jeżeli nie napój czeka az wam sie uda.
Nakręcamy nakrętki uprzednio dając podkładki. Ja osobiście dałem najszersze jakie miałem.
Mam nadzieje że mój opis pomoże pozdrawiam powodzenia.