Witam mam problem , a mianowicie wali w silniku jakby zawór , gdy puszcze gaz , dzieje sie to na postoju , jak i w czasie jazdy , metaliczny głos , na wolnych obrotach cichutko , i jak dodaje gazu tez cisza , co to moze być?
Printable View
Witam mam problem , a mianowicie wali w silniku jakby zawór , gdy puszcze gaz , dzieje sie to na postoju , jak i w czasie jazdy , metaliczny głos , na wolnych obrotach cichutko , i jak dodaje gazu tez cisza , co to moze być?
A możesz to nagrać?
I wszystko jasne , panewka na wałku ssącym (wariator) przytarta i to ładnie , wałek bez rysy , lecz zastanawia mnie sprawa na wałku wydechowym , ponieważ przytarta jest rownież ta pierwsza panewka , lecz ona jest wbudowana w głowice , wałek ok , jak z tego wybrnąć ?
To można naprawić - są firmy zajmujące się regeneracją panewek i półpanewek stopem łożyskowym.
Ale ja bym na Twoim miejscu sprawdził jeszcze panewki na wale i korbowodach.
To stukanie może pochodzić właśnie z dołu silnika.
Może ten silnik ma coś ze smarowaniem i stąd te zatarcia.
ogolnie mam z drugiego silnika panewki na wariator , tylko chodzą ciasno jak dopasować- jakim papierem , górne mocowanie tak samo , lecz zastanawia mnie panewka na wydechowym Załącznik 68993
Czy to pojezdzi ? Górna część co przychodzi na wałek z innego silnika , po założeniu brak luzów , jak powinna byc dopasowana panewka? Po skręceniu powinno się dać ruszać wałkien ręką?
Załącznik 68994
skoro wszystkie inne półpanewki są ok , ta zrobi różnice? jak skrece i nie bedzie luzów, waliło poprzez panewke na wariatorze .
panewek sie nie zakłada z innego silnika... to tak jak byś ściągnął panewki z wału i założył do innego.
mam dosyc kosztów zwiazanych z tym autem , chce to zrobic i odrazu sprzedać , moje pytanie brzmi jak dopasowac panewki . i czy na tej wydechowej co widac na zdjeciu ten silnik pojezdzi.
To może podaj link do ogłoszenia w tym temacie, żebym się nie naciął . Masz "koszty związane z tym autem", bo jakiś oszust podobnie szedł na skróty.
Same panewki to kilkadziesiąt złotych. Nawet jeśli musisz oddać głowicę, żeby je wymienić to nie będzie z tego tysięcy. Ale rób jak uważasz.
to na spasowanie panewek trzeba oddać innej opcji nie ma , teraz pytanie co z tą jedną panewką na wałku wydechowym co widać na zdjeciu bedzie chodzić? jesli gość założy nowe panewki i spasuje , jak bedzie sie obracał wałek ? bez szklanek bedzie mozliwosc krecenia go ręka?
Powinna być możliwość kręcenia bez problemu płynnie.
bez uzycia żadnego klucza normalnie reką? i teraz pytanie co sadzisz o tej panewce wałka wydechowego co sie nie da wymienić?
Ręką, ale jest jeden szkopuł - jeśli popychacze będą dotykać krzywek będziesz musiał dodatkowo pokonać sprężyny. Co do tej panewki - ona się przycierała, ale wygląda na to, że zachowuje kształt. Problemem może być powód, dla którego te panewki się przytarły. Masz problemy ze smarowaniem (tak przynajmniej sądzę), więc zostawienie tego jak jest może spowodować całkowite zatarcie wałka (u mnie taka zabawa skończyła się dziurą w tłoku). Inna rzecz, że po poskładaniu powinno chodzić znośnie. Tylko - jak pisałem - ja bym nie chciał tego auta kupić.
niepokoi mnie jedno , skaczący wskaźnik na napinaczu rozrządu, wyciek z pod wałka ssącego, mozliwe ze to panewka wariatora? jak sadzicie?
Jak cieknie spod wałka ssącego to nie wina panewki tylko uszczelniacz do wymiany - no chyba, że luz jest taki, że wałek ma za duży ruch i uszczelniacz nie jest w stanie tego utrzymać.
Na nowym pasku wskaźnik napinacza zawsze skacze, dokąd się pasek dobrze nie ułoży, ale to trwa kilka - kilkanaście minut od pierwszego odpalenia - potem już powinien równo chodzić, ale wskazówka może wykonywać niewielkie ruchy.
A może temu silnikowi coś jest i nierówno chodzi, wtedy napinacz bedzie podskakiwał.
Powiem wam tyle :(
stuk -puk / kto tam? / panewka;/
Piszesz cały czas o panewce wariata, czy odkryłeś coś na dole silnika?
Wał ma delikatne ryski , został mierzony niby ok , `czy odbędzie sie bez szlifu tylko wymiana kompletu panewek? Auto jezdzilo na 15w40 po wymianie panewek zalac 10w40?
Powierzchnia wału powinna być lustrzana - bez żadnych zarysowań. Najlepiej niech to oceni szlifierz.
witajcie ponownie , kupiony now zestaw panewek korbowodowych , i teraz pytanie nie mam na tym korbowodzie co sie obkrecila panewka luzu góra dół lecz na boki prawa -lewa , jak to zniwelować?
tego się nie "niweluje'. chyba chcesz bardzo tanim kosztem naprawić auto.
Prawidłowo powinieneś dać wał do szlifierza ( to ta tania opcja ) a ta droższa wyciągnąć blok i zrobić z wałem współosiowość
Masz luz. Wał do szlifu, panewki nadwymiarowe. Możesz zrobić tylko ten jeden czop, choć to zalatuje druciarstwem.