witam!!
jak w temacie...gdzies stracilo mnie sie ogrzewanie w mojej belli...leci non stop zimne powietrze...:/ co moze byc przyczyna ??
Printable View
witam!!
jak w temacie...gdzies stracilo mnie sie ogrzewanie w mojej belli...leci non stop zimne powietrze...:/ co moze byc przyczyna ??
to co u mnie padł silniczek nagrzewnicy, sprawdź czy obudowa nagrzewnicy na dole jest ciepła, a u góry zimna i czy węże idące do nagrzewnicy są ciepłe jak tak to jest to. silniczek jest po prawej stronie konsoli centralnej możesz go wymacać ręką. A najlepszy dostęp jest przez demontaż schowka. Załącznik 69376
Zacznij od sprawdzenia poziomu płynu. Temperatura na wskaźniku wzrasta?
Raczej na bank masz walnięty elektrozawór nagrzewnicy.
Wymontuj go i ręcznie przekręć dźwignią od nagrzewnicy. Jezli temp. będzie się zmieniać to masz odpowiedź
No dokladnie. Ja mam tak. Ale sprawdz czy jak sie nagrzeje auto dół obudowy nagrzewnicy jes cieply. Jak tak to padł silniczek jak u mnie. Ja jestem na etapie szukania silniczka. Tylko nie moge znaleźć takiego jak mó.j
Jaki byś nie kupił to zawsze możesz przełożyc sam silniczek a mechanizm zostawić swój
Silniczek działa, problem tkwi z układem elektronicznym który jest w obudowie wraz z silniczkiem.
Skąd wiesz, że działa??
Może jest troche przytraty i się zawiesza?? Po rozłozeniu całego mechanizmu silniczek działa podłączony na krótko czy gdy jest wpięty w układ elektroniczny??
Masz u siebie klimę?? Na ile pinów masz gniazdo w regulatorze??
Podlaczylem go na krotko. I dziala. A jak wpinam wtyczke do odkręconego silniczka to się kręci silniczel ale tylko jak wtyczka jest wsadzona do polowy. Jak wsadze calkiem nie działa.pinow jest 5 plus 1 pusty. Mam klime 2 strefową
To zobacz czy przypadkiem we wtyczce nie są pozaginane blaszki czy jakis kabelek nie jest przełamany.
Warto tez wyjąć płytke drukowaną z tegeo regulatora i zobaczyc czy nie ma zimnych lutów.
ja np miałem non stop ciepło w samochodzie z powodu samego silniczka i okazało się tak jak kolega mówił... zimne luty i po problemie... nie dałem anie złotówki za naprawę;)
To fajnie. U mnie tez juz dziala. Klucze mam wiec nie bylo problemu. A u mnie padl jakis uklad. Silniczek sprawdzalem z osobnego zasilania. Plytke tez. Jak dorwe gdzies miernik to sprawdze co bylo. A na razie ciesze sie "nowym" silniczkiem za. 35 zl.
ten klucz 5,5 pamiętam jak kląłem ze mi kluczyki nie pasują aż wreszcie znalazłem w garażu zestaw nietypowych nasadek;D no i wtedy to już z górki było;)
A co może być przyczyną działania ogrzewania tylko od strony kierowcy?
A gdzie jest, bo z tego co wybadałem jest jeden "pomieszczeniowy" pod radiem i po dwa w kanałach (lewy/prawy/góra/dół). Te w kanałach mierzą temperaturę przepływanego powietrza.
Czujniki są za tymi krateczkami w panelu sterowania :
To w takim razie chyba mam odpowiedź.. Prawe pokrętło panelu sterowania nie działa, manualnie temperaturę idzie ostawić, ale nic to nie zmienia, więc pewnie i czujnik z prawej padł? Da się to jakoś w prosty sposób wymienić samemu? Na allegro widziałem takie panele w okolicach 100zł
chcesz cały panel wymieniać z powodu czujników?? ja bym na twoim miejscu poszukał (o ile to czujniki ) czujników myślę że gdzieś byś w końcu dostał;)
Najlepiej podłącz auto pod kompa , i FESem zdiagnozuj klimatyzację.
czekaj czekaj, jak nie działające prawe pokrętło?? od tego prawego z tego co pamiętm też jest osobny identyczny silniczek jak od sterowania temperaturą, to wcale nie musi być winne pokrętło... no chyba że masz dowody na to że to pokrętło nawaliło?;) ja też na początku szukałem winy w pokrętle a problem był w silniczku i na szczęście nie wymieniłem sterownika:) a tak nawiasem to to prawe jest od sterowania ruchem powietrza więc to że Ci tylko jedna strona działa np może być spowodowana awarią tego głupawego silniczka(ja nie wiem z czego czasem Ci włosi te elektronikę biorą że to się tak potrafi zawieszać...)
no pewnie vista;D