Witam!
Mam takie pytanie..
czy można otworzyć bagażnik po przez jakiś guzik lub coś w tym stylu? bo ja muszę wyjść z auta i kluczykiem otwierać bagażnik.. też tak macie?
z góry dzięki za info,
pozdrawiam! :)
Printable View
Witam!
Mam takie pytanie..
czy można otworzyć bagażnik po przez jakiś guzik lub coś w tym stylu? bo ja muszę wyjść z auta i kluczykiem otwierać bagażnik.. też tak macie?
z góry dzięki za info,
pozdrawiam! :)
Z tego co wiem to w standardowym wyposażeniu było cięgno do otwierania bagażnika na podłodze po lewej stronie fotela kierowcy, w wyższych wyposażeniach otwierany był przyciskiem po prawej od wskaźnika otwartych drzwi.
z lewej strony przy fotelu kierowcy jest dzwignia. Jak nie tam to na panelu centralnym obok wlacznika swiatel przeciwmgielnych mozesz miec narysowane auto z otwarta klapa bagaznika (ale to w bx raczej bylo)
Ja ma boxera 146 z grudnia 96 i też muszę wysiąść i otworzyć kluczykiem :)
Mam tylko tę dźwignię po lewej stronie pod fotelem.. i nic więcej.. i tak muszę otwierać kluczykiem.. ta dźwignia jakby.. odblokowuje klapę.. a kluczykiem muszę i tak przekrecić..
Moze masz ten problem?
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...512.htm#131362
Jeslit ak to zrob tak jak tam pisalem
Ja mam dźwignie po lewej stronie fotela od.. regulacji fotela góra/dół i nie moge inaczej jak kluczykiem otworzyć klapy :/
Alfa jak w profilu.
Czyżby jest coś nie tak? linka jest uszkodzona? rozumiem, że.. po zaciągnięciu dźwigni bagażnik sam się otwiera do góry tak?!
klapa sie zwalnia a do gory musisz sobie reka podniesc..Cytat:
Napisał alfaholic145JTD
nie.dzwignia odbezpieczasz zamek.unosisz recznie.nawiasem za pociagnienciem dzwigienki to chyba tylko PF 125 mial ze klapa szla w gore :wink: jesl nie odbezpiecza zamka sprawa jest banalne prosta.wysarczy odkrecic dwa wkrety i zdjac maskownica zamka w bagazniku i wszystko widac...Cytat:
Napisał alfaholic145JTD
Moja Ala ma w swojej 145 1.4 TS dzwignie koło fotela i bez problemów otwiera nią klapę bagaznika(bez ingerencji kluczyka).
JA w swojej 146 1.6 Boxer mam przycisk na konsoli. otwieram nim klapę ale tylko gdy silnik jest wyłączony. Gdy silnik chodzi przycisk jest niekatywny.
Tzn. tak.. ja mam dzwignię .. zaciągam ją, słyszę odgłos, że bagażnik sie odblokował.. wychodzę z auta przekręcam kluczyk w lewo i bagażnik się otwiera.. chciałbym żeby tylko tę wajchę zaciągnąc i później bagażnik do góry i to wszystko.. po prostu nie chce używać do tego kluczyka.. jest taka mozliwosc? jesli tak to jaki jest powodu, ze recznie nie otworze bagaznika? musze kluczykiem..?!?!
jesli linka nie jest zerwana,a chyba nie jest bo piszesz ze zamek slychac to kwestia wyregulowania zamka lub odboi od klapy.Cytat:
Napisał alfaholic145JTD
No właśnie, ja u siebie albo mogę otworzyć z kluczyka bagażnik albo za pomocą wspominanej wajchy. Więc musisz mieć coś z linką skoro słyszysz jakiś odgłos ale klapa się nie otwiera.
Kolego myslę że odbojniki gumowe masz tak wyrobione że nie unoszą klapy nawet na centymetr i wtedy zamek usłyszysz ale klapa nie drgnie nic do góry więc zamek jak (puścisz "wajche") wróci w stan zamknięty , spróbuj poprosić kogoś aby przytrzymał "wajche"a Ty do tyłu, i myślę że po problemie tak jak lesio pisał . To nie jest trudne ale czasem szare komórki trzeba poruszyć , bez urazy oczywiście.
Pozdrawiam
Napisz jak usuniesz usterkę sam jestem ciekaw co to było
Cytuje: "spróbuj poprosić kogoś aby przytrzymał "wajche"a Ty do tyłu"
Próbowałem, dalej to samo... :(((( jak usunę usterkę to w tym temacie to napiszę! :) pozdro ! :)
Usterkę już dawno usunąłem, wystarczyło puknąć 3 razy młotkiem element metalowy znajdujący się na środku bagażnika, czyli tam gdzie jest zamek.
trzeba pewnie przesmarować mechanizm albo wyregulować naprężenie linki... Powinien odskakiwać. Ja mam przycisk, ale też nie działało, póki nie przesmarowałem zamka. teraz chodzi idealnie.
Natomiast nie mogę otwierać kluczykiem, bo klucz się nie przekręca:))))
Odświężę troche temat :)
mam takie pytanie, czy jezeli nie ma sie tej "dzwigni" z linka do bagażnika to jest możliwość "poprawienia fabryki" i zrobienia tego samemu ?
poprostu kupić dzwignie, linkę przykrecić koło fotela i poprowdzić do zamka ?
czy też jak poprowadze do zamka to będe musial go wymienić ?
AR 145 1.4bx '95 rok :)
---------- Post added at 22:46 ---------- Previous post was at 22:42 ----------
http://allegro.pl/alfa-romeo-145-1-4...871604831.html
kupno czegoś takiego załatwi sprawę, czy trzeba mocniej pokombinować ?
mozesz tez pokombinować z czymś takim
http://allegro.pl/silownik-klapy-bag...900968464.html
i wtedy bedziesz miał na przycisk ,
hmm... ten siłowniczek montuje do zamka i zwalnia blokade tak ?
no coś w tym stylu, tylko musiał byś popatrzeć w którym miejscu go najlepiej przyczepić do zamka. Ja mam w orginale, ale troche sie z tym bawiłem bo nie działało.
A słuchajcie ja mam boxera i mam ten przycisk koło awaryjnych. Lecz mam problem bo nie otwiera mi się bagażnik poprzez ten przycisk. Słychać że działa bo "stuka" ten przełącznik ale nie otwiera. Jeszcze pare dni temu otwierał po 20 naciśnięciu a teraz już nie otwiera i muszę wychodzić i otwierać kluczykiem. Co może być przyczyną, że nie otwiera poprzez przycisk?
jak patrzysz od środka bagażnika po prawej stronie masz taki siłownik i z niego wychodzi drut, który zaczepiony o zamek powoduje otwarcie. Sprawdź bo ten drut lubi sie wyczepić, jeśli nie to albo siłownik padł, ale można jeszcze sprawdzić czy dochodzi prąd na siłownik.
---------- Post added at 08:49 ---------- Previous post was at 08:47 ----------
tak to wyglada
link
http://moto.allegro.pl/silownik-cent...883319697.html
mozliwe że coś z przyciskiem może być
---------- Post added at 09:50 ---------- Previous post was at 09:49 ----------
1990mb, w sobote obczaje jak to u Ciebie działa :)
Witam, podepnę się pod temat, bo ja mam otwieranie na przycisk, po naciśnieciu przycisku słychać przekaźnik, lecz nie otwiera, okazało się, że nie mam tam wgl tego siłownika i mam pytanko czy to jest ten siłownik?? - http://allegro.pl/silownik-centralne...883319697.html
Taki sam siłownik kolega 1990mb, przesłał więc myśle że tak :)
Dzięki kolego. Dochodzi prąd bo słuchać jak "klika" z tyłu przy bagażniku ale nie otwiera klapy. Zaraz idę sprawdzić.
---------- Post added at 13:04 ---------- Previous post was at 11:43 ----------
Sprawa wygląda następująco. U mnie wszystko jest sprawne, przycisk odbija i po rozebraniu plastiku dostałem się do tych drucików. Żaden z nich nie jest poluzowany ani sie nie odczepił. Po prostu ten kawałek metalu który po zamknięciu powinien dotykać metalu od przycisku aby odbijał i otwierał bagażnik jest za daleko i stąd to"klikanie" a nie otwieranie bagażnika. Nie wiem teraz jak zrobić aby było to OK.
Przybliż go w jakiś sposób, wymień stary i dopasuj nowy dłuższy :)