Cześć,
Już drugi raz w ciągu kilku tygodni dostałem błędy P2108, P2111, które wskazują na zacinanie się przepustnicy. Czy to rzeczywiście chodzi o przepustnicę i czy można coś z tym zrobić samemu, czy pozostaje wizyta u mechanika?
Printable View
Cześć,
Już drugi raz w ciągu kilku tygodni dostałem błędy P2108, P2111, które wskazują na zacinanie się przepustnicy. Czy to rzeczywiście chodzi o przepustnicę i czy można coś z tym zrobić samemu, czy pozostaje wizyta u mechanika?
Jakim porogramem czytałeś błędy, zrobiłes diagnoze aktywną-czy napewno chodzi o przepustnice, a moze o zawór gaszenia silnika?
Czytałem programem FiatECU. Po angielsku jest throttle, ale w dieselu to raczej będzie właśnie zawór gaszenia silnika. Czy to jest ten przy zaworze EGR?
Aha - nie wiem o co chodzi z diagnozą aktywną. To było odczytanie błędów wcześniej zapisanych w komputerze.
Jezeli masz bląd przepustnicy to wyk. diagnoze aktywną, test tej przepustnicy oczywiście Ecu Scanem. wczesniej otwórz pokrywe silnika i patrz w czasie testu który z siłowników pracuje
Dzięki za sugestię, podziałam.
A co w przypadku gdy to rzeczywiście zawór gaszenia, gdzie go szukać? Przepustnicę można wyczyścić, a co z tym,?
Właśnie pokazał mi się błąd P2111. Jak znajdę chwilę czasu to poczyszczę EGR, przepustnicę i dolot.
Niestety po czyszczeniu EGRa i przepustnicy dalej wywala błąd P2111. Macie jakieś pomysły?
1. Czujnik położenia padału gazu
2. Silnik krokowy od przepustnicy
3. Kable pomiędzy tymi dwoma urządzeniami :)
witam mam ten sam kod błędu !!! czy ktoś to opanował ?? jak to zrobić żeby było ok :-)
U siebie rozbierałem obudowę elektroniki przepustnicy, czyściłem jej zawartość, przelutowywałem luty.
Miałem wcześniej błąd P2111. Po tych zabiegach błąd pojawia się ale rzadziej.
Opis jak się dobrać do elektroniki znalazłem tu:
http://forum.vectraklub.pl/index.php...1/page__st__20
http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?p=169216
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2216058.html
Aha, gdy ktoś zdecyduje się rozbierać elektronikę, po wszystkim trzeba w FESie wykasować dane autoadaptacyjne. Na początku tego nie zrobiłem to od razu wyskoczył check i chyba sześć błędów dotyczących przepustnicy. Już zacząłem się rozglądać za nową.
witam "jusci" !!!! a wyskakuje ci to dalej ??? bo niewiem co mam zrobic jestem w kropce wszystko czyste ja lza a dalej to samo a najlepiej to daj znac telefoniczne sms-em a ja oddzonie bo niemam pojecia czy jechac do mechanika czy dam rade sam wielkie dzieki z góry
- - - Updated - - -
698 649 402
Niestety błąd P2111 nadal się pojawia. Wszystkie zabiegi nic nie pomogły. Na razie nic z tym nie robię bo poza tym że pojawia się błąd nic się nie dzieje. Czytałem gdzieś że może to być spowodowane ty że przycina się klapka w obudowie. Mam zamiar wyjąć samą klapkę i liznąć ją delikatnie drobnym papierem. Ale na razie mi się nie chce, z resztą trochę brakuje czasu :)
umnie jest troszke gozej bo mi sie zalacza tryb serwisowy i mnie blokuje tylko ze ja mam dwa kody P2108 i P2111 i niewiem so z tym zrobic a juz mnie tak to drazni i niewiem jak to obejsc
Próbuj dobrać się do elektroniki. Na forach (linki które podałem) piszą że niejednokrotnie pomaga
oki zabacze chdzi o te 3 linki ???
Tak z wiadomości nr 10 na poprzedniej stronie
Witam mnie też to dopadło 2 błędy przepustnica wyczyszczona egr też . Ztego co tu czytałem będe musiał jeszcze te luty sprawdzić mam nadzieje że to coś da
Sprawdź czy do układu elektrycznego przepustnicy nie dostała się woda
woda nie ale oleju troszkę było
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=168391&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=168392&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=168393&stc=1Przepustnica rozebrana jeszcze raz poprawione luty na płytce. Sprawdziłem jeszcze raz zębatki i jednak sie zacinała ostatnie dwa zęby wytarte. Lekkie nacięcie na zębatce dołożenie kawałka brzeszczota i kropelka .Lutownicą rozprowadziłem troszkę plastiku w to miejsce nie zrobiłem zdjęcia szkoda .Po włożeniu do Belli i skasowaniu błędów a miałem 2 P2111 i P2108 autko śmiga jak sie patrzy .
Wczoraj mi wywalilo blad p2108. Po skasowaniu nie ma bledu. Musze pojezdzic i zobaczyc co bedzie. Czyszczenie mnie czeka chyba.
Koledzy, to czyszczenie pomaga niestety tylko na chwilę. Miesiąc dwa i znowu to samo.
Błąd wam zniknął bo wyczyściliście zbierający się tam olej. Ale on pojawi się niestety ponownie. Już to przerabiałem u siebie. Dałem przepustnicę do zregenerowania i mam spokój.
Nawet gość poszedł na to, że wysłał mi zregenerowaną( naprawdę wyglądała jak nowa) i a ja odesłałem swoją.Więc naprawa to godzina roboty razem z czyszczeniem EGR. Rok gwarancji. Zakłada podobno simering na oś przepustnicy i wymienia całą elektronikę.
U mnie oleju było naprawdę niewiele a i tak błąd wyskakiwał. Raz wyczyściłem tak jak Wy, ale jak się pojawił ponownie to już mi się nie chciało bawić w to ponownie skoro to tylko poprawa na krótką metę.
Trzeba przede wszystkim usunąć przyczynę dostawania się oleju na elektronikę. Podobno można to też samemu zrobić jak ktoś ma ochotę na zabawę. Dołożenie simeringu na ośkę to chyba nie aż taki kłopot.
I jeszcze jedno. Warto przed tym zabiegiem zaopatrzyć się w nową uszczelkę przepustnicy. Tam jest metalowa w zasadzie jednorazowa. Ja niestety nie miałem i założyłem starą. Przy ponownym czyszczeniu zaworu EGR muszę założyć nową. Tym razem kupiłem sobie odpowiedni kryngieryt, żeby zrobić sobie taką niejednorazową.
A i jeszcze jedno. U mnie ten błąd się pojawił przy przebiegu około 95tkm ale auto ma już 10 lat. Trochę byłem zdegustowany ze tylko tyle to wytrzymuje. Regenerator mnie uspokoił, bo trafiają do niego już insignie 5 letnie z przebiegiem 70tkm i nieszczelną przepustnicą.
Też mnie ten błąd czasami dopada - pomaga zgaszenie i uruchomienie silnika. Ale tak się zastanawiam: a może wymienić przepustnice? Orientuje się ktoś ile to kosztuje, nowa przepustnica do 2.4 JTDM?
Nie kupuj nowej. To chyba niepotrzebny wydatek. Za regenerację dałem jak pamiętam coś około 250zł. I mam lepszą niż nowa, bo oryginalne są tak zrobione, że i tak po czasie padną. Nie mają uszczelnienia ośki przepustnicy. A że celowo jest ona obrócona pionowo w dół, to po czasie zaczyna puszczać olej, który zalewa sterującą nią elektronikę.
nowa, oryginalna pewnie coś około 800- 1000zł.
A gdzie to da zregenerować?
Na allegro jest parę zakładów które sprzedają swoją usługę. Ja dałem do firmy specelektro.
Dzięki. Poszukam na allegro.
Jakbym miał taką rzekomo uwaloną to sam bym ją rozdłubał i doszczelnił. U mnie błąd również był, ale prócz zimnych lutów miałem na scalaku niedolutowane nóżki ( albo pościło po latach). Poprawiałem jeszcze w ubiegłym roku i błędów brak. Jednak oleju wewnątrz nie było.
Znowu mnie dopadlo dzisia. P2108. Cos mi sie wydaje ze jednak olej idzie do elekroniki przepustnicy. Przyczyna? Moze dlatego ze mam wyciety DPF i EGR? Jak EGR nie jest wyciety to zbierajacy sie syf uszczelnia oske? Jak EGR jest wyciety z programu to tylko film olejowy jest na przepustnicy i olej idzie przez oske do elektroniki.
Blad drugi raz wyskoczyl w mniej wiecej tych samych warunkach - wczoraj bylem w Kołobrzegu. Zrobilem ok 300km. Nastepnego dnia rano wywalilo blad. Pierwszy raz sie pojawil jak zrobilem trase ok 250km. Samochod stal pare godzin, po odpaleniu blad P2108
Te błędy wyskakują jak nie ma styków na elektronice i jak sie zębatki zatną .Jak sprawdzałem przepustnicę to mocno naciskałem kalpę i energicznie pare razy aż się zacięła i wtedy wiedziałem że to to :)
Podpinam się pod temat, niestety mam też taki sam problem P2111 oraz P2108 :(
Mam pytanie co dokładnie robiliście i przyniosło efekty? Niestety dostałem Have Check Engine i 2k obrotów max. Po skasowaniu błędów jest OK.
Mnie dziś dopadł błąd P2107 to też niby z przepustnicy . Pomarańczowy silniczek się zaświecił i jak jechałem to wszystko spoko dopóki nie dojechałem do świateł .Gdy ruszyłem to nie było czym tak wolno jechała jak wyłączyłem zapłon to znowu auto jechało :(
Podstawowa sprawa, to czyszczenie przepustnicy.
Jak to nie pomoże to winy szukałbym w jej elektronice. ;)
rozbierana była i czyszczona 2-3 miesiące temu nawet styki poprawiłem lutownicą chyba czeka mnie wymiana
To samo przerabiałem, kupiłem od używkę od Vectry i tak już śmiga 2,5 roku :)
No ja swoją wyjąłem bezproblemowo pod blokiem, łatwy dostęp od góry. Nie jestem pewien ale CDTI 150km jest chyba taka sama jak w JTDm 16v. Bo CDTI 120km i JTDm 8v są identyczne :)
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Z 16v nie jest taka sama jak 8v w 16tce jest jeszcze przejściówka do kolektora a w 8ce jest tylko sama przepustnica czy klapa gasząca jak zwał tak zwał :)
Chodzi o zamienność przepustnic w dieslach w Vectrze C 1.9 16v i 159 1.9 16v – czy pasują czy nie? I podobnie z 8v.
Sprawdziłem w katalogu i do JTDm 1.9 16v pasuje przepustnica o symbolu 48CPD4
Jeśli znajdziesz przepustnicę od Opla z tym symbolem to jest to ta sama część. Jeśli z innym to niekoniecznie będzie pasować.
Ja ma 1.9 8v jtd