Witam.
Chciałbym podnieść moc i moment w mojej alfie 8V 105 KM.
Poszukuje dobrego i sprawdzonego tunera na terenie woj. łódzkiego.
Czekam na info
Printable View
Witam.
Chciałbym podnieść moc i moment w mojej alfie 8V 105 KM.
Poszukuje dobrego i sprawdzonego tunera na terenie woj. łódzkiego.
Czekam na info
Najpewniejszy to Cinek tylko że nie jest w Łodzi :P
Osobiście tez polecam Cinka. Warto zrobic te kilka kilometrów wiecej aby mieć pewność ze moc podniesiona jest z "głową". Jeśli jednak nie chcesz lub nie masz czasu na Cinka to polecam firmę Alltunning ze Zduńskiej Woli. Ja byłem kilka lat temu u nich nim dowiedziałem się o Cinsofcie i byłem zadowolony.
Nie dajmy się zwariować , bezapelacyjnie cinek jest profesjonalistą w tym co robi ale zapewne nie jedynym w tym kraju , możliwe ze w woj.ldz też są tacy magicy jak on i potrafią zrobić takie coś fachowo
http://www.chiptuning.com.pl/ ja polece ci Michala z Pabianic jestem zadowolony w 100% z jego pracy :)
Bartol ile kosztuje u nich wirus?
A benzyniaki też robia??
Uuu... To nie tak strasznie drogo możliwe że też skorzystam
Ok czekam na relacje jak się smiga po wirusie
Koniecznie daj znać, jak auto śmiga po modyfikacji.
Cena jaką Ci zaproponowali jest bardzo atrakcyjna! :cool:
Jak ostatnio pytałem na wileńskiej w Alfateam to wirus+hamownia przed i po były za 1000 zł. Bez hamowni "po" za 900 zł (ale chyba chce się poznać końcowy rezultat, więc opcja raczej marna). Co do jakości to nie mogę się wypowiedzieć.
Jezeli nie ma hamowni to uważam ze nie warto jechać. Może i efekt w postaci przyrostu mocy jest ale nie do końca wiadomo jak to się dzieje - mam na myśli jak wygląda charakterystyka momentu i mocy. Panowie z Pabianic mają hamownie ale przenośną i cieżko stwierdzić czy pomiary z niej są wpełni wiarygodne.
Dokładnie tak - ogólnie bez hamowni to nawet nie da się sprawdzić czy przed modyfikacją trzyma serię.
Ja też polecam Michała z Pabianic, zrobił nam jednego dostawczaka którego nikt nie potrafił przez pół roku, jeżeli będę czipował to tylko u niego, polecam.
Moja alfa jest już po chipie. Niestety nie udało się uzyskać zakładanych parametrów czyli 130 KM i 310 Nm z tego względu ,że trochę brakowało do serii, a po drugie mam prawdopodobnie wtryski do wymiany.
Jednak efekt po chipie i tak jest bardzo zadowalający moc uzyskana to 120 KM i prawie 270 Nm. Może i to nie dużo ale czuć różnicę. Został zrobiony porządek z EGR'em. Miałem go całkowicie zaślepionego ale i tak FES widział błąd. Teraz już nie występuję.
Z efektu pracy Michała jestem zadowolony i dzięki wszystkim ,którzy go mi polecili.
Teraz trzeba uzbierać kasę na wtryski i może znów spróbuje chipa.:)
No i dużą różnica w przysp i czy wyszło cię to zakładane 700 zł?
R156, możesz wrzucić wykres z hamowni?
Przyrosty mocy i momentu są niewielkie ,ale odczuwalne w jeździe . Po wymianie wtrysków znów się wybiorę do Michała na podciągnięcie parametrów. Wykresu nie wrzucę z tego względu, że jak ktoś zobaczy wykres stwierdzi, że to słaby tuner i nie zna się na robocie, co oczywiście prawdą nie jest. Sporo wykresów jego pracy macie na jego stronce http://www.chiptuning.com.pl/hamownia.html. Jest też alfa jtd 105 KM czyli taka jak moja, z tym że ona była w lepszym stanie, a przynajmniej miała lepsze wtryskiwacze;).
Opiszę wam porównanie serii, po 12 latach i po 280 tys km (moja) , chipie :
moc:
105KM przy 4000 SERIA
przed chipem: 99,2 3977Rpm
po chipie: 120,1 3691Rpm
moment:
255Nm przy 2000 SERIA
przed chipem:232,5 2433Rpm
po chipie: 267,4 2671Rpm
ciekawe ile moja wypluje u michala, podobny mam przebieg :) masz jakies objawy tych słabych wtrysków ?
Podczas jazdy niekiedy są "charakterystyczne" odgłosy pracy wtryskiwaczy. Nie wiem jak je opisać.Zawsze mam takie średnie zapalanie samochodu. Co ciekawe alfa nigdy nie dymiła,ale przy jakieś próbie chiptuningu pojawiał się dym oznajmujący zużycie wtrysków, ale są teraz ustawione parametry tak ,że tego dymu nie ma podczas jazdy.:)
Przed nowym rokiem nie mam wyjścia i będę musiał kupić nowe:mad:
Kiedy wybierasz się do Michała ??
Widze ze zadowoleni wszyscy z usług michala :) ja tez jestem jak najbardziej zadowolony
ja może na wiosne, zobaczymy, narazie mam ważniejsze wydatki, u mnie pali idealnie, zobaczymy jak zima :) zresztą Michał mi zdiagnozuje :) ja mam ponad 300 nalatane i ciekaw jestem kondycji mojej jtd, bo nie mam sie co czepić silnika czy osprzetu :)
Ja też jestem ciekaw ile moja wypluje , parametry wszystkie trzyma idealnie , idzie i zbiera się też całkiem nieźle jak na te 105km mam nadzieje ze seria bd :)
Czy ktoś z zadowolonych klientów Michała dysponuje może wykresikiem z hamowni i mógłby go wrzucić?
Ceny u niego są bardzo konkurencyjne, a jeśli dodatkowo bardzo dobrze wykonuje swoją robotę i zna się na rzeczy, to tylko dobrze dla nas!
Ja jadę w sobotę na wgranie wirusa w swojej 147 do Michała. Wezmę ze sobą pendrive'a i poproszę o wykresy z hamowni.
Załącznik 72127
Obiecany wykres z hamowni (+42 Nm, +27KM). Ogólnie zaskoczyła mnie seria.Jeśli chodzi o odczucia po wirusie to auto płynniej przyspiesza, silnik jest troszkę bardziej elastyczny i ma lżej przy wyższych prędkościach. Co do spadku spalania - póki co nie stwierdziłem.
largo, bardzo ładnie wygląda ten wykres! Życzę dużo radości z jazdy! ;)
Jestem coraz bliższy wizycie w Pabianicach...
Dzięki. Ja oczywiście Michała polecam - zna się na swojej pracy. Zrobiliśmy z 7 pomiarów by wybrać optymalny mapping dla mojej alfci no i kierowcy :)
Hej,
Jakiś czas temu też byłem na chipie u Michała z Pabianic właśnie:) Śmiało polecam, przy okazji za free wyłączył mi w kompie EGR, bo miałem zaślepiony i przez to średnie odczyty wychodziły. Efekt końcowy to 147km, 320Nm...i 220km/h w trasie ;) Zna się naprawdę na rzeczy, koduje też kluczyki...generalnie ma masę dobrego sprzętu, najlepiej spytać Go samego co potrzeba. Wiem, że niektórzy co chipowali w Zduńskiej Woli jeździli do Niego na poprawki...:)
ja swoja z michalem 11 razy poprawilismy :P Ma chłop cierpliwosc :)
A mi ktoś powiedział że żeby zrobic taki chip to musi być nowy rozrząd , olej z filtrami,dwumasa,sprzęgło kompletne podobno jakies wzmacniane ;/ To nie mogę pojechać do niego z rozrządem który ma niecałe ok.40tys km , dwumasą według TMiN w super stanie i sprzęgłęm nowym kompletnym valeo wymienianym z 3 tys km temu , no i olejem i filtrami które mają 2 tys km, szczerze powiedziawszy uwaząm to za głupotę i nie chce mi się w to wierzyć ale wolę zapytać ludzi którzy wiedzą coś o tym . chce zrobić alfę na 130km i 310nm albo na te 135km zależy jaka seria wyjdzie i ile bd bezpiecznie no ale optymalnie te 130km 310nm
hmmm, powiem tak, te rzeczy ktore wymieniłeś są to el. eksploatacyjne, najważniejsze jest w jakim stanie masz jednostke napędową wraz z turbo i wtryskiwaczami. Wzmacniane sprzegła przy tej mocy co celujesz sa zbedne, najwyzej Ci się szybciej zużyje jeżeli bedziesz upalał swoja alfinke za czesto :D wiadomo ze po chipie, mozna by rozrzad wczesniej wymienic i serwis olejowy też ciutke wczesniej, Widze że masz taki motor jak ja, kiedy planujesz modyfikacje?
miałem sprawdzane parametry silnika i było wszystko było w należytym porządku jak powinno być , więc uważam że turbo jak i wtryski są w stanie bdb (odpukać) , cały czas myślę nad tym w sumie fajna sprawa i zaczynam powoli myśleć nad zrobieniem wirusa , lecz raczej nie będzie to szybciej zrealizowane niż na sezon chyba ze coś mi strzeli i zmienie plany
Jeszcze zapomnieli dodać o sportowych hamulcach i zawieszeniu... Chipowanie polega na większym podawaniu mieszanki, więc musisz mieć zdrowe wtryski i turbo.
Przy większych modyfikacjach (>50kM) zgodzę się z powyższymi tezami. Po prostu sprzęgło by się ślizgało, rozrząd dużo szybciej zużywał, itd. więc części powinny być już dostosowane do wyższej mocy a nie do serii.