pytanie, czy ktoś przeszczepiał z innego auta zaciski z tyłu?? potrzebuje zaciski na orginalną tarczę i na orginalną linkę - ze 147 nie wchodzi linka. uchwyt zwrotnica - zacisk nie bedzie problemu
Printable View
pytanie, czy ktoś przeszczepiał z innego auta zaciski z tyłu?? potrzebuje zaciski na orginalną tarczę i na orginalną linkę - ze 147 nie wchodzi linka. uchwyt zwrotnica - zacisk nie bedzie problemu
ze 156 są podobne, ale na 100% nie potwierdzę, ze podejdą, czemu chcesz wymieniać zaciski??
bo denerwuje mnie reczny a dokladnie jego brak. zaciski w obu alfach u mnie z tylu nie zlicze ile razy byly robione
ja wymieniłem linkę, regenerowałem zaciski i cieszę się ręcznym ...
dostać te zaciski to kiepska sprawa..
zaciski robil mechanik. wymienione wszystkie gumki. tloczek oraz yen pierdzielnik od recznego gladki i bez wzerow. linka wymieniona wyregulowana. recznego brak
mnie regeneracje robił maciek_czer .. wiem, że łatwo nie było bo dopiero za drugim razem podpasował zestaw naprawczy.. wcześniejszy niby dobry (wg. katalogu) ale ręczny nie działał... roboty przy tym miał sporo..
zapodaj mu pocztą to Ci zrobi i będziesz miał spokój ..
Próbowałeś szukać nowego zacisku do 164? Podczas regeneracji zacisku trzeba sprawdzić zużycie tulejek po których ślizga się ramię oznaczone na niebiesko oraz stan symeringu zabezpieczającego przed wodą.Jeżeli te elementy są sprawne i złożone na odpowiedni smar to problem z ręcznym jest rozwiązany na długie lata.
szukałem ale nie znalazłem, simering oznaczony na niebiesko wymieniony a ten "sworzeń" gladki i bez wżerów za simeringiem, przed na zewnątrz nadgryziony zębem czasu.
Moim zdaniem mechanik zle zmontowal uklad tlok-sruba z samoregulacja.Wtedy dzwignia recznego wypycha tlok bardzo pozno.
a co tam mozna zle zlozyc?
Swoje naprawialem bardzo dawno i nie pamietam szczegolow.Ale wiem ze byly z tym problemy.
problemem jest to, że u mnie ręczny po zaciągnięciu go nie hamuje tylko spowalnia samochód,tak jak by była za mała siła przenoszona na zaciski, klocki feroddo premier a tarcze mikoda gt
Widzę że kolega ma taki sam zestaw. Może pozostali koledzy pochwalą się na jakich zestawach jak zachowuje się ręczny podczas hamowania.
w drugiej jest mikoda zwykła plus trw i też nie hamuje
Użytkownicy 164 napiszcie jak zachowuje się ręczny w waszych autach wtedy zobaczymy czy takie zachowanie ręcznego to norma w tym modelu.
trzeba by sporej siły jak byś chciał podczas jazdy zaciągnąć ręczny żeby koła się zatrzymały - pamiętajmy - tam jest tarcza i linka. jak zaciągne to tak na max to ruszę ale już z małymi problemami..
ręczny przecież nie jest od tego, żeby na nim jeździć ... jak chcesz sportowo to inwestuj w hydraulikę ;)
ale aby z prędkości 50 km/h zahamować na odległości 300 m to jest za dużo - odległość chyba nawet zaniżyłem, jutro sprawdzę. nawet jak by to było 300 m to o wiele mniej mi zejdzie hamując biegami
Zaciski z AR 147 wersja na tarczę 251 pasują bez przeróbek( delikatnie trzeba podgiąć osłonę tarczy aby wsunąć jarzmo). Teraz po zaciągnięciu ręcznego nie ruszę z miejsca.
Mam pytanie czy ten zacisk z 147 będzie też pasował do 164 2.0 TS. Tarcze w 3.0 i 2.0 są takiej samej średnicy? Też mam podobny problem z ręcznym rozebrałem cały prawy zacisk i ten działa (ostrzegam ,że ciężko jest później złożyć jeden pierścień segera), a drugi wcale, ale przegląd przeszła. Linka ręcznego też nowa. Poczekam jeszcze jak się ociepli i rozbiorę lewą stronę jak się wyraźnie nie polepszy to będę się rozglądał za regenerowanymi z 147 na alledrogo są za 189zl. Pozdrawiam
U mnie też był robiony ręczny,wymiana linki,rozruszanie zacisków,wymiana uszczelnień,ręczny był dobry w tej chwili łapie bardziej na lewe koło,zaciski Lucasa ktore są zamontowane w naszych Alfach przysparzają dużo kłopotów.
- - - Updated - - -
Ale tak na pocieszenie nie tylko my mamy ten problem,jest to jeden z bardziej popularnych zacisków montowanych w pojazdach innych marek.
- - - Updated - - -
A tak dokładnie rozwiązanie technologiczne.
u mnie było wszystko ok, dopóki linka nie dała dupy :] Na tarczach zimmermana i klockach trw
dzień dobry!
tylne tarcze są jednakowe 2.0 i 3.0.
ja na swojej alfie 164 postawił tylne hamulcy Lancia kapi, bardzo dobrze pracują.
tylne hamulcy od 164 też dobrze pracują jeśli smarować powód ручника.
trzeba dziennie korzystać ręcznym hamulcem
przepraszam za krzywe tłumaczenie
Użycie dobrego smaru na pewno pomaga ale czy zabezpiecza do końca to juz inna bajka i przyznaję rację przedmówcy by ręcznego używać w czasie postoju do tego przecież służy.
Anet zorientuj sie jakie załozyc brembo do 164 na przód np czy z 166 czy gtv masz dojscie do katalogu???
Ale chcesz takie jak przychodzą oryginalne? Czy chcesz dopasować coś większego?
- - - Updated - - -
ORG.09.5180.10 przód
- - - Updated - - -
Klocki P 23 041 też Brembo.
Coś większego
na oryg w q4 po 3 hamowaniach z 200 do zera masakra - płyn nowy , tylne ham super , ale przednie bym wolał wieksze
Masz całkowitą rację hamulce w 164 to jedna ze słabszych stron tego modelu.
- - - Updated - - -
Tylko co wykombinować,jarzmo ma określone wymiary i nie puści większej tarczy.
jakies mocowanie dodatkowe - pomysle
Rafał przy hamulcach dodatkowe mocowanie nie będę Ci doradzać nie chcę mieć na sumieniu niewinnej duszyczki!
znalazłem rozwiązanie - a raczej przyczyne słabych knefli w q4 - PRZEGNITE przewody ham. z tyłu - na oko wyglądało super , ale po testach po prostu przewód pękł. wymieniam cały zestaw przewodów na nowe. z recznym radze sobie tak ze smaruje przed i po zimie i działąją.
Trzeba zawsze pamiętać o starej zasadzie która mówi kto smaruje ten jedzie.
- - - Updated - - -
I stan przewodów metalowych tez trzeba wnikliwie sprawdzać!
a ja wymienilem w obu na zestaw z 147/156 na tarczach 251. do szczescia trzeba zaciskow klockow i jarzm. teraz zostaly jeszcze linki i powiem jakie wrazenia
No to czekamy czy wszystko działa poprawnie,pisz jak tylko wszystko zmontujesz!
Użytkuję zaciski kompletne od 147(kupiłem komplet z klockami i tarczami) od kilku miesięcy.Pasują bez żadnych przeróbek, tarcze zostawiłem od 164( Mikoda nacinane i nawiercane), klocki od 147 oryginał.Przy zaciągniętym ręcznym nie ma szans na ruszenie. Teraz poluję na jarzma do 276mm + tarcze 276mm.Linka do ręcznego pasuje bez przeróbek.
Bardzo ciekawe info na pewno komuś się przyda,ja mam oryginały i tez są ok!,ale może ta przeróbka daje lepsze efekty!
Na Alledrogo trafiłem świetną okazję za 90zł kompletny zacisk z tarczą.Wszystko w idealnym stanie ,zero rdzy,tarcze bez rantów , równomiernie zużyte.Więc warto szukać i nie spieszyć się.
dziś jak się pogoda nie popsuje będzie zmieniana linka w czarnej, a za tydzień albo dwa w zielonej. zaciski sprawują się wyśmienicie. zostaje tylko u mnie kwestia ręcznego - w obu do wymiany linki. ja trafiłem na okazję i kupiłem po 30 zł szt komplet - zacisk jarzmo i klocki. trzeba szukać cierpliwie. przy wymianie zacisków wymieniłem w zielonej jeszcze przewód między korektorem a zaciskiem lewym oraz płyn