Widuję czasem na aukcjach alfy, które w tytule mają opis "elegante", domyślam się, że jest to wersja wyżsa od impression, ale nie bardzo wiem co ona zawiera. Coś wam wiadomo o tej wersji? Jakiś bajerów w niej można się spodziewać?
Printable View
Widuję czasem na aukcjach alfy, które w tytule mają opis "elegante", domyślam się, że jest to wersja wyżsa od impression, ale nie bardzo wiem co ona zawiera. Coś wam wiadomo o tej wersji? Jakiś bajerów w niej można się spodziewać?
Witaj. Nie było takiej wersji. Jeżeli wystawiający auto pisze teksty typu " Wersja Giugiaro Design", "Elegant" itp, tzn że jest zwykłym handlarzem i pisze pierdoły. Zanae mi wersje wyposażenia to : Impression, Progression, Distinctive, TI ( ale TI to akurat pakiet obejmujący kilka dodatków typu obnizone zawieszenia, koło TI 19", chromowane lusterka itp ). Pozdrawiam
Na różnych rynkach wersje mogły się nazywać różnie, ale to określenie coś za bardzo w stronę niemieckiej motoryzacji ciągnie...
Też mi się wydaje, że to mogły być wersje na inne rynki. Na mobile.eu jest kilkadziesiąt takich: http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod/...chEnabled=true.
Stawiam, że to były wersje typu Buisness w Citroenie C5, np. dla przedstawicieli handlowych, gdzie była to praktycznie podstawa, ale miała navi i ksenony.
a ja mam wersję HIGH :)
A ja mam wersję oznaczoną ELEGANTE/SPORT (EX HIGH). I myślę, że nie jest to wersja dla przedstawicieli handlowych: z navi, grzanymi skórami, Blue&Me, hill holderem, czujnikami deszczu itd, dodatkową nagrzewnicą powietrza, elektr składanymi lusterkami itd. Więc myślę, że jest to jedno z lepszych wyposażeń. Fakt, brak ksenonów..
a ja w ksiazce serwisowej mam wpisane buisnes pro i nie mam bladego pojecia co to oznacza:) a wg. eper jest to wersja E4 HIGH. mozecie mi cos powiedziec na ten temat?? dodam ze auto jest z holandii
Zgadza się, samochód stoi w niemieckim Autohusie, jest poleasingowy czyli mogl to byc jakis pakiet dla flot. Z waszych odpowiedzi wynika ze do konca nie wiadomo co on ma, czyli jesli pojade to sie dowiem. Dzieki.
Witam. Zastanawiam sie nad zakupem właśnie tej wersji wyposażenia. http://kupuzywane.moto.onet.pl/alfa-...C28538418.html
Chcę zapytać o awaryjność tych udogodnień. Pojazd piękny. Ale po sprawdzeniu VIN mam wątpliwości (brak wpisów o historii auta oraz akcjach serwisowych) pozdrawiam
po rozkodwniau vinu u mnie jest HIGH a w papierach znalazlem alfa 159sw selective
A ja mam Lusso :D
Ja również posiadam wersję ELEGANTE.
Nie mam ani hill-holder'a, ani nawigacji, tak to wyposażenie raczej wyższe (alfatex, czujnik deszczu, automatyczne odparowywanie szyb, fotochromatyczne lusterko etc.)
Wydaje mi się, że nie ma nigdzie jakiś "ram" wyposażenia dot. wersji Elegante.
Kolejna rzecz: Elegante to nie tylko rynek Niemiecki, moja jest z Włoch.
Pozdrawiam
Załącznik 91030 Moja to wersja Virus Inside, o szczegóły do Cinka ;)
witam, czyli dobrze rozumiem ze wersja HIGH to inaczej DISTINCTIVE tak?
raport: https://www.autodna.pl/vin/ZAR939000...ink-do-raportu
Elegente jest to wersja wyposażenia która była oferowana tylko na rynku Włoskim a późniejsze wersje poliftowe rynek Niemiecki i Austryjacki
odkopuję temat akurat mi się wygoolował - do poszukania informacji o Elegante natchnęło mnie to że przy sprzedaży mojej TBi okazało się że we wlepce w książce serwisowej było właśnie Elegante, choć kupiłem ją we Włoszech z ogłoszenia jako Distinctive i jako taką ją ePer też identyfikuje (umknęło mi to elegante wcześniej). z tego co pamiętam wyposażenie pokrywało się z Distinctive z katalogów na zachodnią europę z podobnego okresu (alfatex, panele alu, lusterka elektrochromatyczne, multifunkcja, czujniki zmierzch/deszcz, tempomat itp; ale nie było navi, bo to był wyjątek na polskę akurat Distinctive to miał od liftingu).
Z tymi wersjami to było różnie w zależności od roku i rynku. Z tego co kiedyś przeglądałem katalogi pdf z Holandii, Włoch, UK, Niemiec itp u nas w 2 połowie 2010r były np Sport i Sport Plus, a na innych rynkach ciągle Progression/Distinctive z pakietem Sport albo Tech o ile dobrze pamiętam (ciut mogłem przekręcić ale sens chce przekazać tylko).
W UK były Lusso, a gdzieś na niektórych rynkach widziałem też Executive - ona miała np skóry w standardzie i pewnie jeszcze parę innych dodatków ponad Distinctive.
Ti przez niektóre lata było osobną wersją, a potem w katalogach występowała jako Distinctive z pakietem Ti.
Włosi tak lubią mieszać. Popatrzcie np na Giuliettę - w 2013 była seria Veloce - u nas to był tylko silnik 1.4 120HP 17" felgi, materiałowe siedzenia, w UK tylko 1.4 170HP, siedzenia skórzane (albo skóra + alcantara, nie pamiętam), 18" felgi i wiele innych dodatków. Najlepsze że od 2016r Veloce to 1.75TBi 240HP...
A dzisiaj coś uporządkowali myślicie? Zobaczcie sobie czym różni się konfiguracja podstawowa Giulii Veloce na rynek niemiecki porównując do polskiego - różnic za kilkanaście tysięcy conajmniej z tego co pamietam (czujniki pDC przód, navi, łopatki), ale cena jest mniej więcej odpowiednio wyższa. W UK wersja Super ma navi w standardzie itp itd. Ciężko się w tym połapać.
We Włoszech przedliftowy odpowiednik Distinctive nazywał się Exclusive. Miałem takie dwie :)
tak no to wlasnie taka masz, "wysoka" specyfikacja - reszta to opisy i tu z moich doświadczeń nie ma bardzo jednolitego i precyzyjnego schematu opisow. wewnetrznie AR uzywa kodow jeszcze LL0-LL2 bodajze w przypadku 159, a np dla Giulii maja LL0-3 ( LL3 = Veloce) i jeszcze LL15=quadrifoglio. eper tez te oznaczenia gdzies w gorze ekranu wyswietla jak wpiszesz VIN. a tak naprawde to zwal jak zwal, liczy sie konkretne wyposazenie
Bo wszystkie te Impression, Progression, Distinctive/Elegante/Lusso/Sportiva to tylko marketingowe naklejki na określenie minimalnego poziomu wyposażenia danej wersji naklejane na techniczne nazwy używane w fabryce: Basis, Medium, High. Co więcej, każdy importer dla swojego kraju określał co roku, jakie wyposażenie znajdzie się w standardzie pod daną naklejką i wyznaczał cenę za takie wyposażenie standardowe na dany rok i dlatego przy porównywaniu tej samej wersji wyposażenia w autach produkowanych na różne rynki mogą występować spore różnice. Oczywiście, do każdej wersji można było zamówić dodatkowe pakiety i opcje, ale cenowo zwykle nie opłacało się zamawiać np. wersji Progresion z większą ilością dodatków, niż miała wersja Distinctive. Do tego dochodziły różne wersje specjalne (nie zawsze figurujące oficjalnie w katalogach) np. wersja Business, która w przypadku 159-ki sprzedawanej w PL w latach 2007-2008 była niczym innym, jak wersją Progression z ksenonami i czujnikami parkowania w standardzie oferowanymi w nieco niższej cenie. Ten sam manewr cenowo-wyposażeniowy zastosowało teraz FCA Poland odnośnie Giulii/Stelvio Business. Jak ktoś chce się dowiedzieć, z jakim wyposażeniem rzeczywiście wyjechało jego auto z fabryki, to musi rozkodować po VINie wszystkie opcje i pakiety, bo określenia Basis/Medium/High dają tylko orientacyjną wiedzę.
Dobrze to podsumowałeś. Jedna uwaga, w ePerze nie ma wyszczególnionych pakietów, tylko osobno same opcje które w ich skład wchodzą - bez różnicy ale tak tylko sprostowuje :) Oczywiście nazwy opcji są często dość tajemnicze, trzeba rozkodowywać wg katalogów i 3 literowych symboli opcji (np opisy są typu specyficzna podsufitka (tu akurat czarna w Giulietcie żony tak jest opisana), specyficzne felgi nr 23 itp itd)
Tak, wiem, bo sprawdzałem swoją Veloce, a wynika to z tego, że na różnych rynkach zawartość tego samego pakietu może być inna i zależy tylko od importera.