Jeździ ktoś na takich sprężynach? Cena zdecydowanie atrakcyjna patrząc na produkty kayaby lub monroe.
Printable View
Jeździ ktoś na takich sprężynach? Cena zdecydowanie atrakcyjna patrząc na produkty kayaby lub monroe.
Miałem do czynienia z tym wyrobem tyle że do Astry i byly jaja, chciala przodem startować :) a byly dobrane dobrze do wersji silnikowej wg ich katalogu :) a tak poza tym to wyrob z mojego miasta, klepia na resorowni dawnej fabryki FSC Lublin swego czasu Daewoo Lublin.
Czyli w przypadku Astry były za miękkie i bujało? Wiem, że ktoś już na forum pisał, że zakładał te sprężyny do 156tki. Cena atrakcyjna bo 50zł za sztukę.
Za twarde i za wysoko stała przodem.
Ja mam je od ponad roku w 156 Sw na tyle z seryjnym zawiasem i jest dobrze wysokość w sam raz twardość również.
Lejek20 ile na nich już przelatałeś?
Może jeszcze ktoś ma je złożone u siebie i się wypowie? Przy okazji przeprowadziłem rozeznanie co do rozmiarów tych sprężyn a wyglądają one tak w stosunku do serii:
Ori sedan: FI ZWOJU-11,5mm / 5 ZWOJÓW / H-330mm / FI SPRĘŻYNY-150/110mm
D&D sedan: Wysokość [mm]:343.00 / Średnica drutu [mm]:11.50
Ori SW: FI ZWOJU-12mm / 6 ZWOJÓW / H-380mm / FI SPRĘŻYNY-150/110mm
D&D SW: Wysokość [mm]:368.00 / Średnica drutu [mm]:12.25
Rozmiar to nie wszystko, jaka jest ich twardość?
Zrobione na nich mam około 25 tysięcy km
Odgrzeję trochę temat, ale może komuś się przyda moja informacja. Włożyłem na tył, jeździ się ok, ale UWAGA!!! Przerwa między oponą (205/55/16) a błotnikiem wynosi ok 8-10 cm
Czyli zalozyles springi od sw? Jak sie jezdzi, jest sztywniej? Bo tez mnie czeka wymiana, tez mam lpg i mysle jaka opcje wybrac. Masz moze foto jak auto wyglada na tych springach z boku?
Na pewno tył stoi kilka cm wyżej niż przód ale nie aż tak aby cała dłoń weszła. Dzisiaj sprawdziłem:) Jak na razie jestem zadowolony. Prowadzenie się poprawiło ponieważ w zakrętach auto już tak bardzo się nie przechyla w porównaniu z sprężynami, które były do tej pory - jeszcze z pierwszego montażu. A były one już wysłużone.
Poniżej zdjęcia mojej na D&D do SW z tyłu, tak jak pisałem jeździ się ok, ale wygląda nie ok :)
Załącznik 84311Załącznik 84312
W związku z pytaniami na priv w sprawie wysokości tyłu auta zamieszczam zdjęcia porównawcze przed wymianą i po wymianie sprężyn. Przed założeniem sprężyn od SW tył siedział o 1,5 cm niżej niż przód wiec dlatego wygląda jak obniżony/oklapnięty.
a ja bym miał pare pytań bo od dłuższego czasu przeglądam neta w poszukiwaniu sprężyn na przód do mojej belli z uwagi na wcześniejszą wymianę sprężyn tylnych na wysokie (D&D). ojciec mi je kupił no i stwierdziłem że z przodu też bym mógł kupić wyższe bo mam obecnie od pakietu sport pack i moim zdaniem jest za nisko w stosunku do tyłu, nawet jak już się w miarę ułożył... czy jest możliwość kupienia gdzieś taniej sprężyny normalnej na przód do 2,4 jtd 156 w cenie niższej niż 124 zł/sztuka? troche drogie przyznaje jak na zwykle spężyny... a używanych też nie ma zbyt wielu a jak są to w kiepskim stanie... wiecie czy można dostać i gdzie można dostać sprężyny d&d na przód do 156 SW 2,4 jtd? bo na alledrogo nie ma ani jednej oferty;)
Koledzy wraz z nadejściem wiosny zamierzam podnieść bellę do serii. Ciągle mam dylemat, jakie sprężyny wstawić z tyłu. Rozważam również te z tego topica, bo cena jest mocno atrakcyjna. Mam prośbę do użytkowników tych sprężyn w nadwoziach SW. Czy moglibyście powrzucać zdjęcia jak wysoko stoi tył auta po założeniu tych sprężyn i ich ułożeniu się?
Cena atrakcyjna - to fakt. Z tego co piszą koledzy a także z moich obserwacji wynika, że D&D w wersji do SW sprawia, że kombi stoi wyżej niż np. coś droższego;)
Nielot, chyba tylko na tył produkują.
no faktycznie na tył;). jak znajdę chwilę to moge zrobić foty na równym;). z tyłu mam d&d a na przód właśnie kupułem monroe;) ale czekan na pierwszy przypływ wiosny z zakładaniem... bo jak na razie to za zimno na dłubanie;D
Wrzuć fotę jak to stoi na równym - głównie chodzi mi o tył ;)
no ok to teraz małe pytanko: jak wstawić tu zdjęcia?;) bo mam porobione ale nie wstawiałem nigdy jeszcze;).
Na pasku (tam gdzie czcionka, emotki itd.) masz ikonkę obrazku (obok tej z taśmą filmową) - klikasz na nią, a następnie wybierasz opcję From Computer, Wybierz pliki i dodajesz zdjęcia.
no to w moim autku tył wygląda tak jak na zdjęciach;). przepraszam że taki brudas;D ale czeka na pierwszy powiew wiosny...;)
- - - Updated - - -
jak by co to te felgi będą czarne;P(przed zimą szybko kupione;) ) a na lato i tak mam alusy;D
Ja jestem już po wymianie wszystkich sprężyn i amorów. Na tył poszły oczywiście D&D od SW. Póki co jestem zadowolony z zachowania auta w trakcie jazdy i nareszcie od momentu zakupu auta tył stoi nieco wyżej jak przód a nie odwrotnie jak to było do niedawna. Dla zainteresowanych mogę porobić foto jak wygląda sedan na springach od SW.
Ja u siebie miałem nivo - standardowe. Zakupiłem zawieszenie sportpack od alfy sedan i do amorów sportpackowych założyłem sprężyny D&D SW i tył stoi wyżej niż przód ale nie ma takiej tragedii jak u kolegów wyżej. Jeśli chodzi o zachowanie auta to nie mam nic do zarzucenia. Jak będę pamiętał to zrobię fotkę.
Tak organoleptycznie pomiędzy nadkolem a kołem z tyłu mieszczą się 4 palce, a z przodu 2,5 :)
No i jeszcze z tyłu mam niższą oponę o 8,4mm niż z przodu także przerwa się zmniejszy jak założę letnie oponki. Jeśli wrzucę coś do bagaja to auto się wyrównuje, a że w czerwcu zostanę tatą to raczej będę jeździł załadowany na full :)
kolego teraz to już u mnie nie ma tragedii;) bo było o wiele gorzej;D
nic nie robiłem, tylko jeździłem;). mi już przestało to przeszkadzać;)
po około 4 miesiącach 5 cm, wiem jest to drażniące... ale zawsze można obciążyć tył na jakiś czas i też powinien siąść o kolejne 5cm (tak sądzę);)
właśnie zdjąłem przednie zawieszenie iiii masakra... obie stare sprężyny przednie pęknięte :/. na szczęście mam monroe dwie nowe;). już przynajmniej wiem co on taki niestabilny był z przodu;D
hej a gdzie moge zamowic sprezyny dd na tyl?
Na Allegro ;)
siemka
PRE2ES
skróciłeś te sprężyny tylne bo też się zastanawiam kupiłem d&d i auto wygląda jak resorak jed zwój można przyciąć
Długo już je masz? Jeśli nie to raczej poczekaj, bo pewnie jeszcze usiądą.
dopiero założyłem wątpie żeby siadły przeswit między kołem a błotnikiem jakies10cm
Jeżeli je dopiero założyłeś to na pewno usiądą z co najmniej 3cm.