od czego "psuje się" rozrząd?
Ja w sprawie rozrządu – znowu z pytaniem pewnie z serii mało ambitnych. Ale nie daje to mi spokoju. Od czego "psuje się" rozrząd? Tzn.: czy styl jazdy, mocne deptanie gazu czy coś innego powoduje, że on pada po 40 tys a nie jak powinien po 60 tys? I co zrobić, żeby wiedzieć czy już należy go wymienić. Wiem od mechanika, że nie ma jako takiej profilaktyki rozrządu… Tak więc sobie pomyślałam, że z rozrządem jest jak z gumą w majtach – nie wiadomo kiedy pęknie…
Re: od czego "psuje się" rozrząd?
Ja mam TS i "full" rozrząd był robiony po prawie 5 latach użytkowania przy przebiegu 97tys.
Kurcze odważny gość był... Drugiego takiego nie znam.
Cytat:
Napisał cysio
Ja mam TS i "full" rozrząd był robiony po prawie 5 latach użytkowania przy przebiegu 97tys.
Kurcze odważny gość był... Drugiego takiego nie znam.
Nie wiem jaki jest zalecany wiek, ale gdy szwagier kupował swoja 145 1.6 TS zalecanym przebiegiem do wymiany było 120kkm, gdzie ASO nieoficjalnie zalecało wymianę przy 90kkm. Mniemam, ze zarówno on jak i większość jeżdżących tymi autami zmieniało rozrząd w okolicach 100kkm, a na pewno niejeden przy 120 i jakoś jednak dało się. Czemu teraz paski potrafią się zerwać już przy 50kkm? Kiepska jakość części zamiennych względem oryginałów z Iszego montażu?
moim zdaniem od sposobu jazdy , i oczywiście w alfie od silnika TS