witam. czy ktos wymienial olej w q tronic samidzielnie?? Jesli tak to czy moglby podrzucic jakas instrukcje? Czy trzeba z tym jechac do fachowca?? pytam bo u mnie w okolicy nie ma zadnego i wolalbym to zrobic sam.
Printable View
witam. czy ktos wymienial olej w q tronic samidzielnie?? Jesli tak to czy moglby podrzucic jakas instrukcje? Czy trzeba z tym jechac do fachowca?? pytam bo u mnie w okolicy nie ma zadnego i wolalbym to zrobic sam.
a to to co :P http://www.midparts.pl/ pozatym sam bym sie niezabierał za cos o czym nie mam pojęcia
wiem ze 70km dlatego ci napisałem sam najwyzej statycznie wymienisz olej czyli ok 50% całości jak chcesz cały to musisz dynamicznie a tego sam nie zrobisz
taki troche plaster na dupe lepiej robic raz a pożądnie,ale kazdy robi to co lubi
biorac pod uwage to, ze alfa nie przewiduje wcale wymiany oleju w qtronic to 50% to chyba i tak dobrze:-)
a automacie sie wymienia co 50tys olej kolego poczytaj sobie trochę o automatach a ze alfa nieprzewiduje tego to wiadomo dlaczego ,tylko i wyłącznie po to zeby przy wymianie oleju zaraz skrzynie przy okazji wymienic,:P
Kolego to wiesz czy nie wiesz jak wymienic ten olej?? bo przeciez takie chyba bylo moje pytanie:confused:
spuszczasz olej przez miske a wlewasz prze miarke
dzieki! a nie kojazysz moze czy gzdies na forum juz ktos to przerabial?? Bo wydaje mi sie ze juz kiedys o tym czytalem ale niestety nie moge nic znalezc. Opcji "szukaj" juz uzywalem ale bez rezultatu. bede wdzieczny za pomoc i dzieki za info o zakladzie w Nowogrodzie, w razie czego napewno skozystam
ponawiam pytanie.
A wiec sam cos wyszperalem:) Chlopaki z vecraklub.pl wymieniaja olej na obydwa sposoby i to sami. dla zainteresowanych wklejam link http://forum.vectraklub.pl/index.php...oleju-w-af-40/ . A tutaj link z ciekawym watkiem odnosnie oleju do asb http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/i...abela=2&id=540 . mam nadzieje ze komus sie to przyda.
Pozdrawiam Krzysiek
Nie wiem czy jest sens sie samemu w to bawic. Wlasnie wrocilem z wymiany, koszt 70 zl + olej i w nic nie wnikasz. Olej byl juz czarny jak smola. Za nastepne 1000 km jade na ponowna wymiane.
i jak odczucia po wymianie??
Lepiej, o wiele, olej byl czarny jak smola, poszarpywal przy ruszaniu na D, teraz nic. Za okolo 1000 km wymienie jeszcze raz, mam nadzieje ze bedzie ok, teraz biegi wchodza mi o wiele lynniej. Lalem olej spelniajacy norme T-IV
Prosze jakiegos uzytkownika Qtronika o kontakt 501168483,mam jedno pytanko,dziekuje:)najlepiej jakby byl przy aucie podczas kontaktu:)
Ja jadę dzisiaj na wymianę dynamiczną w Q-tronic'u zobaczymy jak będzie...zastanawiałem się nad statyczną ale krzyczą po 600 zł więc nie ma sensu.
A gdzie robisz wymianę ? Bo też jestem ze Szczecina. I ile Cię wyniosła jeżeli można wiedzieć ? Pozdrawiam .
to ze statyczną zejdzie ze 4 litry, a dynamiczna to całość.
Robię u Kisielnickiego, woła 1000 zł. Musi sprzęt dorobić bo w alfach niby inaczej jest niż np. w Vectra albo Saab
O kurde 1000 zł trochę dużo . Też niestety będę musiał zrobić .
też tak myślę, ale raz na te 60-70 tkm. Poza tym za statyczną krzyczą 600 zeta. Naprawa trochę droższa hehe
no i jestem po zmianie oleju w ASB. Moje odczucia po zmianie bardziej płynna praca, mniej szarpnięć.
Czyli można tam spokojnie oddać auto ? A kiedy CI skrzynia szarpnie ? Masz może też czasami takie lekkie szarpnięcie z 2/3 ? Nie wiem w sumie czy można to nazwać szarpnięciem bardziej takim nagłym zejściem z obrotów ?
Wiesz co myślę, że można. I tak ci oleju nie zmienią jak będzie coś nie tak. Robią diagnozę przed jak wszystko cacy to wymieniają. Z tym szarpnięciem to zależy czy mocno gaz wciśniesz? Ciężko powiedzieć. Z obrotów ci schodzi bo bieg zmienia.
No właśnie nie schodzi z obrotów bo bieg zmienia tylko schodzi z obrotów na tym samym biegu takie jak by zawahanie czy już zmienić czy jeszcze nie tylko wtedy jak sie powoli jedzie i ledwo ledwo naciska pedał gazu . Przy szybszej jeździe nic takiego nie występuje .
Gdzie w okolicy Kielc + ewentualny dojazd do 200km można znaleźć jakiś zaufany warsztat do wymiany oleju w qtronicu?