Witam panowie jakie polecacie sprezyny do 155 tak zeby zachowac w miare oryg wysokosc
Printable View
Witam panowie jakie polecacie sprezyny do 155 tak zeby zachowac w miare oryg wysokosc
Temat już był wałkowany,ale ja u siebie w TS16V mam suplex sport.bardzo fajnie się lata z tym zestawem:D
no własnie Artek twoje springi są optymalne, gdzie wyhaczyłeś te suplexy?
Rafi załatwił mi je człowiek od którego biorę części i powiedział że będzie dobrze.kupiłem,założyłem i jest zajebiście:o zresztą widziałeś jak wygląda.
Salatin jak chcesz obniżać to tylko z odpowiednim amorem,inaczej będziesz darł michą po glebie oczywiście jeżeli masz 16V.MTS i spółka bardzo mocno siadają z seryjnym amorem i robi się niebezpiecznie,no chyba że po stole jezdzisz;)
podlaczam sie pod temat bo w najblizszym czasie tez bede miec ten dylemat ale narazie jestem po zakupie amortyzatorow na przod bilstein b6 a na tyl zwykle kayaby jestem ciekaw jak ten mix bedzie chodzic przy standardowych sprezynach zastanawiam sie nad eibachem co sadzicie?
Powiem tak nie chce obnizac bo mialem idealnie springi z wersji sport, ale juz musze wymienic bo siadly po 15 latach z tylu i szukam.Tez nie chce by samochod poszedl do gory a mam obawy ze zwykla KYB moze znaczaco podnies samochod. Napisalem do Andrzeja bo on chyba ma KYB w swojej 2.5 zobaczymy co powie
KYB K-flex bardzo szybko mi siadły z tyłu.Oceńcie sami.Zaraz po wymianie.Opona 205/50/15Załącznik 73577
Jerry czyli co nie polecasz KYB jak ci sie na tym jezdzi? przeswit miedzy opona a blotnikiem ok, ja sie obawialem ze znaczaco KYB podniesie auto.A powiec mi jak masz teraz komplet pasazerow z tylu to obciera czy nie ?
Prześwit na pusto miedzy oponą a krawędzią błotnika ma ok 50mm przy oponie 195/55/15
Przy komplecie osób nie przyciera.Wcześniej na dużych nierównościach to się zdarzało.
Wg mnie wysokość jest ok.Załącznik 73580Załącznik 73581
Amortyzatory tez zmieniałem na kyb excel g.
Przód jeszcze nie ruszany,ale na pewno kwalifikują się do wymiany i springi i amory.
Powiem tak
Ja bym już nie założył seryjnych srpingów do 155 - jazda po zakretach bardzo niepewna chyba że ktoś sobie ceni wygodę i niezapirdziela po zakretach jak wariat
Przepraszam, że się wtrącę, ale mnie też nieco interesuje temat sprężyn oraz amortyzatorów, bo czuję, że w przyszłym roku będą do wymiany.
W wersji Formula co jest zamontowane seryjnie? Bo podejrzewam, że mam oryginalne, ponieważ auto świetnie się prowadzi i rewelacyjnie trzyma w zakrętach.
Nadal nie wiem na jakie modele amorków i sprężyn mam zwrócić uwagę, aby przyczepność pozostała taka jaka jest obecnie :) Chyba trzeba będzie po prostu wymontować i odczytać oznaczenia, gdy już nadejdzie moment wymiany.
formula ma fajne zawieszenie, sprężyny niższe o 1,5-2 cm i grubsze, stabilizatory grubsze (przód o 1mm, tył o 2mm). Ja mam tył od formuly i na torze w czasie zlotu przód latał gdzie chciał a tył trzymał
Sprężyny Artasa są optymalne do normalnej szybkiej jazdy i z wyglądu.
Jaką grubość mają staby p/t z Formuli??
23/19 mm
Dzięki Rafał, porównam sobie bo nie wiem czy warto będzie inwestować w Eibacha a trochę kosztuje.
edit:
Jednak warto, różnica znaczna bo 26/22mm a w razie czego to na tył można jeszcze dorwać 24mm.
po analizie kosztow i jakosci wybor padl na eibach pro-kit ,dzieki za pomoc w temacie
sa dostepne na allegro z przesylka 840zl a takze na stronie www.eibach.pl tez w tej samej cenie
Witam kolegow zeby nie otwierac nowego tematu zapytam tutaj:
czy ktos z was posiada w swojej 155 amortyzatory bilstein B6 zolte sportowe jezeli tak to chcialbym sie upewnic czy to napewno to dzisiaj przyszla do mnie paczka a w niej takie cudoZałącznik 73817to zdjecie akurat z neta ale moje wygladaja identycznie pytam bo mechanik twierdzi ze bilstein B6 maja grubsze tloczysko:rolleyes:
Zerknij na ta fotke http://www.regals-motorsport.co.uk/s...-v36-4037.html ciezko powiedziec .Z drugiej strony na allegro sa b6 ale do 166 i wszystkie maja cienkie tloczysko chyba ze w 155 jest inaczej
no wlasnie na tej stronie bylem i na tej fotce tloczysko faktycznie jest grubsze ale z drugiej strony mogli pojsc na latwizne i wrzucic wszedzie takie same zdjecia wpisujac nr ktory jest na amortyzatorze wyskakuje niby ze to jest sport ale pewnosci nie mam
- - - Updated - - -
na forum ktos chcial sprzedac b6 do 156 i tez mialy cienkie tloczysko prawdopodobnie alfa tak ma:)
raczej tez tak uwazam, bo na tej stronie co podalem to do 166 tez widze grube tloczysko a w rzeczywistosci jest cienkie, ile zaplaciles jesli mozna wiedziec ?
wiem ze jestem szalony ale 1300:eek:za sam przod. Tak jak wczesniej pisalem z tylu narazie beda kayaby nieporownywalnie tansze
- - - Updated - - -
dobrze ze moja kobieta wie ze komplet 4 szt kosztowal 800:P;)
myslelem ze jak zaplaciles bardzo tanio to moze byc lekki przekret ale w tym przypadku zaplaciles tyle ile trzeba, one sa cholernie drogie do 155 zwlaszcza przod, tyl jest juz troche tanszy pozostaje mi zyczyc milej jazdy
dzieki mam nadzieje ze beda warte tej kasy
no właśnie warto było...???)jakie wrażenia do poprzednich...;)lepiej ,gorzej...:)????
leza jeszcze w kartonie jak tylko zamontuje to napisze jak sie spisuja napewno bedzie lepiej niz jest bo w tej chwili mam 4 trupy.Andrzej poki co glowa cala ale jak beda na aucie to bedzie bezpieczniej;)
Witam sprzet zamontowany juz na aucie roznica ogromna ale tak jak pisalem wczesniej mialem 4 trupy moze tez stad wrazenie tak duzej zmiany.Auto swietnie bierze ostre zakrety i mozna je pokonywac z naprawde duzymi predkosciami i nie czuc zeby zbytnio sie przechylala nie moge sobie niestety obecnie zbyt duzo poswirowac bo opony kiepskie,nie wytrzymuja napiecia i strasznie kwicza ;)amortyzatory ladnie wylapuja najmniejsze nierownosci ale moim zdaniem nie odbija sie to na komforcie jazdy jezdzilem wczesniej alfa 155 na sportowym zawieszeniu (sprezyny)obecnie brakuje jej silnika bo posluzyla jako dawca i powiem wam ze obecna na seryjnych sprezynach radzi sobie lepiej Duzo Lepiej i komfort jazdy jest tez duzo wyzszy takze zastanowilbym sie czy warto zmieniac na sportowe springi bo do codziennej jazdy wystarczy a po obnizeniu zawieszenia napewno komfort na naszych cudnych drogach sie pogorszy
Cholernie drogie ?
5 lub więcej lat temu placilem p 600 pln za sztukę na przód, więc cenę trzymają taką samą cały czas.
Jedna ważna uwaga którą można by było zweryfikować.
Bilstein'y słynne są z tego że są fabrycznie przystosowane do regeneracji, wykonuje to o ile dobrze pamiętam Zerkopol.
problem w tym ze w 155 przednie amory nie sa regenerowalne, o czym przekonałem się osobiscie i musiałem zanabyc drugi komplet
natomiast regeneracja tylnych jakies 3 lata temu kosztowała 150pln sztuka, czyli połowę ceny nowego amora.
jezdziło się natomiast na nich świetnie :)