Witam zastanawiałem się nad założeniem sensoru deszczu do mojej AR 156, czy jest to możliwe i jakie finansowo?
Printable View
Witam zastanawiałem się nad założeniem sensoru deszczu do mojej AR 156, czy jest to możliwe i jakie finansowo?
Hehehe ja tak samo ;) Wszelkie wskazówki mile widziane ;)
Dołożenie wiąże się z inną wiązką i sterownikiem od wycieraczek.
Wysłane z mojego GT-I9000
możliwe napewno jest
Co gdzie kupić i robimy? To znaczy co trzeba dokupić.
W polifcie mam coś takiego to pewnie się da to dorobić.
Ale pewnie będzie mega rzeźba.
a szyby nie trzeba zmieniać?
Dlaczego mega? Czujnik wiązka i centralka. Kable koło przekaźnika i instalacja do czujnika. Ciekawy pomysł. BTW widząc to że kolega z CG zainteresował się tematem to niebawem pewnie zobaczymy tutorial :)
Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2
U mnie też dziś lało :)
Czujnik jest przy lusterku. Ogrzewanie przedniej szyby to tak naprawdę skierowanie na nią nawiewu :D
to tak na prawdę dużo nie wiesz :)
może nie w AR ale w wielu autach w szybę jest wpuszczona "mikro siatka" którą widać jak się dobrze przyjrzy.
Może i nie wiem, ale w Alfie nie ma tej siatki :P
Ale jesteśmy na forum Alfy a nie innych aut :P W alfie podgrzewania takiego nie było a szkoda.
A co do wycieraczek to oprócz sterownika, wiązki, czujnika jeszcze dochodzi manetka bo jest dodatkowa pozycja AUTO. U mnie jak mam pozycję auto, pada i wbiję wsteczny to tylna wycieraczka załącza się sama, także też gdzieś pod tylną wycieraczkę trzeba się podpiąć. Widziałem że są na allegro zestawy uniwersalne, ale oryginał to oryginał :D
http://allegro.pl/samochodowy-czujni...645025372.html
http://allegro.pl/czujnik-sansor-des...675254394.html
Fakt , zapomnialem o manetce.. ale te uniwersalne tez spoko. Moze ktos ma ?
Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2
ciekawy temat jak ktoś miałby ten zestaw uniwersalny to niech się odezwie :)
Też chętnie bym widział taki gadżet u siebie ;) Chyba kupię i zamontuję, bo się nie doczekamy :D
Gadżet prosty do zrobienia i to bez żadnych centralek dodatkowych i manetki innej, w trybie off po wykryciu wody będą same pracować. Lecz najtrudniejsze jest to gdzie go dacie?? bez zmiany szyby sie nie obejdzie, fabrycznie jest on schowany a w zwykłej szybie trzaby dokleic coś co bd sie rzucać w oczy z daleka.
Łatwiej byłoby to ze śrotu wsiąść z byle jakiego auta, jestem w tej kwesti tylko teoretykiem bo nigdy z tym do czynienia nie miałem i nie wiem np czy przy silniejszym opadzie wycieraczki same przyspieszają.
- - - Updated - - -
Choć z innej perspektywy pytając wujka wyszło by takie coś http://www.denken.com.pl/index.php?p134,czujnik-deszczu-do-samochodu-automatyczny-wlacznik-wycieraczek
Też trochę problematyczne bo trzeba się po kieszeni szarpnąć:)
Czujnik jest dość mądrze pomyślany,bo nie jest wbudowany w szybę, tylko w takie etui ,a to do szyby jest przymocowane. Przy wymianie szyby nie trzeba za niego dodatkowo bulić.
Czujnik był juz w wersji `02 przy okazji liftu wnętrza. (razem z czujnikiem zapachu i zaparowania szyby - pakiet zima).
Centralka dzięki sygnałom podawanym z czujnika sama ustala szybkość działania wycieraczek, czyli im większy opad tym szybsza praca, a i jeśli nagle coś Ci zaleje szybę to z automatu się włączają.
Ja u siebie praktycznie cały czas mam manetkę w pozycji Auto i Bella sama sobie reguluje pracę wycieraczek. Jedynie czasami sam je włączę na jedno "przejście".
Znalazłem takie małe wyjaśnienie. Na aleedrogo jest kompletne lusterko z czujnikiem. Wychodzą tam trzy kabelki. Plus, gleba i... do wycieraczek? Jest szansa że to p&p, czy jednak jakąś cenralke potrzebuje? może już ten czujniik wysyła impulsy i prosi o reakcje? fajnie jakby ktoś kto ma po kabelkach poszedł...
edit: no i znalazłem jeszcze takie wyjaśnienie link, dzięki czemu sam sobie odpowiedziałem na pyt..
Czytam ten temat z zaciekawieniem, bo denerwuje mnie ciągłe przełączanie prędkości wycieraczek w zależności od co chwile zmieniającej się intensywności deszczu i prędkości auta.
hej, mam takie cudo u siebie i tak na prawdę to nie takie wcale cudo :) działa gdy manetka jest w przesunięta raz w dół, z delikatnym opóźnieniem i nie zawsze adekwatnie. Jeden bajer jaki mi się podobał, chodź wcale nie wiem czy to dzięki temu sensorowi :) to w momencie kiedy chciałem zaparkować tyłem, wbiłem wsteczny i ... ku mojemu zaskoczeniu zaczęła pracować tylna wycieraczka :)) bardzo mi się to spodobało :)
Z tą tylną wycieraczką dobry bajer, ale jest opatrzony olbrzymim błędem pomiaru i nie zawsze będzie się sprawdzał, Co do momentu załączenia to co kto lubi w trybie że sam się załączy to też trochę nie tak, niekiedy cosik kapnie na szybę i to się załączy niepotrzebnie. Sprawa druga jak sie to zachowuje przy mgle, szadzi czy na mrozie??
Temat z mojej strony do rozpracowania ale raczej dopiero na wiosnę, teraz średnio widzę grzebanie w aucie przy takiej temperaturze
Z tym uruchamianiem tylnej wycieraczki po wbiciu wstecznego przy włączonych przednich wycieraczka to myślałem, że to jest standard. W mojej 147 też coś takiego jest, a sensora opadów deszczu to ja nie mam. Wiem wiem 147 to nie 156.
W nowszych autach jest tak że włączasz przednie to i tył chodzi, z wstecznym biegiem chodzi że jak wbijasz wsteczny czyli parkujesz czy coś i oczyści szybę żeby był lepszy widok, natomiast problem taki że przy małych opadach wycieraczki mogą drzeć o sucha szybą co bardziej się tyłu tyczy bo szyba jest pod mniejszym kątem niż przednia, przez co mniej łapie.