Witam mam pytanie czy taki olej moze byc do silnika jtd?
http://www.bplubricants.com/pl/produ...i-fleet-15w-40
chodzi o to ze mam taki olej za darmo i nie wiem czy moze byc
Printable View
Witam mam pytanie czy taki olej moze byc do silnika jtd?
http://www.bplubricants.com/pl/produ...i-fleet-15w-40
chodzi o to ze mam taki olej za darmo i nie wiem czy moze byc
Przeznaczenie?
Produkt przeznaczony do stosowania w szerokiej gamie pojazdów użytkowych, w większości marek pojazdów ciężarowych, autobusów i pojazdów dostawczych, co czyni go idealnym wyborem dla zastosowań przy flocie mieszanej.
Vanellus Multi-Fleet 15W-40 jest zatwierdzony przez producentów do stosowania przy wydłużonych okresach między wymianami.
Szkoda Ci na olej do afly? Przecież to jest olej mineralny ... Zalecany do jtd to olej 10W40. Ja nigdy bym czegoś takiego nie zalał do swojej alfy, a po drugie temat olejów był na tym forum 100000000 razy jak nie więcej.
A jakbyś miał czerwonkę za darmo to też byś ją zalał zamiast ropy, bo za darmo?
Tak tylko zapytalem wiec najlepiej 10w40 ?nie szkoda mi na olej tylko mam go za darmo a pozatym to nie mam pojecia co wlal poprzedni wlasciciel
A ja Ci tylko odpowiedziałem :P Ja zalewam Valvoline MaxLife Diesel 10W40. Tutaj masz lekturę
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...polecacie.html
Ja obecnie śmigam na oleju półsyntetycznym 10W 40 Mobila, a mam przebieg ok 280tys. km. Jest ok.
Ale olej mineralny to zbrodnia dla tego silnika
Spoko czyli kupie polsyntetyk 10w40 a ile wchodzi oleju do 1.9 8v
Tak jak koledzy wcześniej napisali lej olej półsyntetyczny 10w40 a marka zależy od zasobności twojego portfela.
U mnie jest niby 216tys a da sie sprawdzic przebieg fesem?
Według tabeli około 5l.
Anet a wlasnie na numerach z bochni kupilem ta alfe
- - - Updated - - -
Czyli trzeba kupic 5litrów i zostanie na dolewke w razie czego
A kiedy dokładnie? I jeśli możesz podaj te numery.
Od was ktos sprzedwl ja z 5miesiecy temu a ja ja kupilem w kielcach nie przerejstrowana na numerach KBC 19283
A właściciel był z samej Bochni czy okolic?
Ostatnio wlałem valvoline max life 10w40 po poprzednich wymianach gdzie lałem shela teraz już nigdy nie wleje tego oleju może jest dobry ale nie do naszych 1.9 jtd Valvoline da się poznać od pierwszego odpalenia wszelkie nierówności lecz minimalne znikają od razu się wie że alfie coś wcześniej niepasowało wyciszenie pracy zero przenikania oleje na zewnątrz i ani dymka z rury . Kiedyś gdyby mi ktoś to opowiadał bym się wahał na ile to możliwe dziś polecam jak ktoś leje już półsyntetyk a będzie wymieniał olej to tylko ten ,chyba że są jeszcze lepsze niewiem ale wystarczający jest na pewno.
- - - Updated - - -
Ostatnio wlałem valvoline max life 10w40 po poprzednich wymianach gdzie lałem shela teraz już nigdy nie wleje tego oleju może jest dobry ale nie do naszych 1.9 jtd Valvoline da się poznać od pierwszego odpalenia wszelkie nierówności lecz minimalne znikają od razu się wie że alfie coś wcześniej niepasowało wyciszenie pracy zero przenikania oleje na zewnątrz i ani dymka z rury . Kiedyś gdyby mi ktoś to opowiadał bym się wahał na ile to możliwe dziś polecam jak ktoś leje już półsyntetyk a będzie wymieniał olej to tylko ten ,chyba że są jeszcze lepsze niewiem ale wystarczający jest na pewno.
wlasnie w sobote bede wymienial i bedzie zalany olejem lotos 5w40
No i ok powinno być dobrze,jeśli silnik nie wykazuje oznak nadmiernego zużycia.
lotos????
masakra....
Kolego mylisz się,a gdzie jest rozlewny i z czego tak popularny Mobil super s 10w40,to jest olej pakowany w rafinerii gdańskiej na tej samej linii produkcyjnej co lotos 10w40,nigdy nie docenialiśmy swoich wyrobów,a może powinniśmy,naprawdę nie wszystkie są złe.
powiem tak jak mialem ts to jezdzilem na lotosie 10w40 i nigdy nie bylo problemów a do jdt wleje 5w40.powiem szczerze ze nawet nie wiem czym jest zalany teraz bo niedawno go kupilem ale auto nie dymi oleju nie ubywa dlatego bedzie 5w40
Kolego lej niczym się nie przejmuj to Twoja bella.Pozdrawiam ANET.
mysle ze syntetyk jej nie zaszkodzi:) niby ma 214tys ale nie wiem czy prawdziwy przebieg.podobno da sie sprawdzic fesem przebieg?
ja bym Ci radzil ostroznie z tym syntetykiem tym bradziej ze nie wiesz co bylo lane ;)
ale co moze sie stac jak wleje syntetyk a powiedzmy byl polsyntetyk
Nic złego się nie stanie. Ja też kupiłem nie dawno, nie wiedziałem co było lane i zalałem Total 9000 5w40. Bella wciąż na chodzie :) Oleju jak nie żarła tak nie żre :) Nie wiem jak w v8 ale u mnie idzie ponad 4l oleju także 5l butelka mile widziana :)
Mój pasek jezdzi od 6 lat na polsynt Lotosie i mu nie smakuje chyba olej, bo nie zre go :)
Witam ja też o lotosie złego słowa nie powiem,chociaż jest pewny że nie jest podrobiony jak inne oleje jak castrol itd i wtedy to nie wiadomo na czym się jeździ.Jeździłem na lotosie poprzednimi autami i powiem że nawet mniej oleju pobierały,ale każdy ma swoje zdanie.Syntetyku nie można lać jak ktoś nie wie co było lane wtedy najpierw półsyntetyk a potem pełny syntetyk,ja jeżdżę na półsyntetyku i jest ok.
Zalewając silnik Lotosem ma się pewność że nikt go nie podrabia,a z innymi markami różnie bywa.
API : CD ACEA : B3
Można te wartości zastąpić :
API : CF ACEA : B4
Marka jaka komu pasuje.
no i zalany lotos 5w40:)
Na pewno będzie jeżdzić bez najmniejszych problemów.Pozdrawiam ANET.
jezdzi normalnie i narazie nie zauwazylem zeby go ubywalo
No i niech tak zostanie,na pewno będzie dobrze wbrew opiniom to nie jest zły olej.Jeszcze raz pozdrawiam ANET.
jedyne co zauwazylem to ciszej chodzi mniej klekota albo mi sie wydaje
No tylko się cieszyć!
Tesciu mi przywozi za free