Próbował ktoś z Was kiedyś zastąpić oryginalny aparat aparatem od starych opli R6 lub pierwszych v6 ? bo orginał w dobrym stanie ciezko zdobyc i cena... a oplowskie są tanie... może jakoś by to się dało pożenić ;) ?
Printable View
Próbował ktoś z Was kiedyś zastąpić oryginalny aparat aparatem od starych opli R6 lub pierwszych v6 ? bo orginał w dobrym stanie ciezko zdobyc i cena... a oplowskie są tanie... może jakoś by to się dało pożenić ;) ?
Podpowiem inaczej trochę, wtrysk to auto posiada, czujnik położenia wału również, zainwestować w Ecumastera DET3, do tego moduł EDIS z jakiegoś 6 cylindrowego Forda, podwójne cewki od Forda bądź nawet z Fiata Punto i zrobić sobie bez rozdzielaczowy zapłon Wasted Spark i zapomnieć raz na zawsze o aparatach, kopułkach, palcach rozdzielacza. Namówiłem Bimskiego na taki układ w jego 75 turbo i chłopak zadowolony, zaczepiać go powie co i jak.
To dobry pomysł... mi zależy na tym aby w przyszłości elektronikę całkiem wywalić zostawić sam aparat zapłonowy i zakupić 3 pionowe dellorto :)
Fajnie by było ale nie, 12v trigger wheela nie posiada.
Z analogowym L-jetronic'iem można zrobić 2 rzeczy, większa przepływka z 535i, lub się bawić w jakieś wlutowywanie chipów w kompa. Sztuka zapomniana tak jak ludwisarstwo.
Albo jedynie sensownie jakiś stand alone, z pozostawieniem kopułki lub bez, wtedy najczęsciej albo coil packi z VR6, lub adaptacja jakiś cewek (chyba z gsx-ra???)
PitereQ jaki problem dorobić trigger wheel na kole pasowym?
Jasne, że nie ma problemu. Zresztą w tych autach trzeba połowę rzeczy dorabiać :D Więc jak ktoś myśli o jako takim modzeniu to chleb powszedni. Odnosiłem się tylko do stwierdzenia, że w tym silniku jest czujnik położenia wału, którego de facto nie ma (swoją drogą mędrcy w boschu próbowali mi to mówić, próbując wyjaśnić czkawki jakie męczyły moją gtv6. Sprawdzenie skorodowanych styków idących do rezystora zapłonu przerosło ich możliwości ;P )
Widać trochę za młody jestem i stąd założyłem że L-jetronic tak jak LH-jetronic ma już trigger wheel ;] Ale mniejsza o to. Szczerze L-jetronic to by było pierwsze czego bym się z takiego auta pozbył ;]
Ostatni rocznik Alfy 75 mial czujnik polozenia walu. Mam alfe 75 3.0QV z 92r i ma czujnik.
Tak jest, ostatnie roczniki 75 miały już M-tronica. Zresztą taką Alfę ma kolega z W-wy, który był swojego czasu we Wrocławiu na zlocie i przeżył rozczarowanie mocy swojego silnika po próbach na hamowni. Jest jednak prostsze rozwiązanie. Przełożyć koło pasowe ze 164 po lifcie ( od 93 r) plus wiązka, centralka i moduł zapłonowy. Nie sądzę, żeby były to jakieś straszne pieniądze tym bardziej, że parę razy widziałem na Allegro takie auta na części.
Jest też dużo bardziej rozwojowe rozwiązanie o którym pisał Grzesiek. Ecumaster + trigger wheel 36-1 + cewka z forda v6 z modułem edis6 (nawet do wyrwania na szrocie za grosze). I mamy nowocześniejszy, w pełni sterowalny zapłon elektroniczny bez rozdzielacza. To dla ludzi, którym chce się bawić i myślą o ewentualnych upgrade'ach w przyszłości.
Witam. Troszkę odgrzeję temat, jak przerobić zapłon w alfie 164 v6 turbo, taki z kopułką na elektroniczny bez rozdzielacza?
Ukłon w stronę kolegi bimsky.
Gdyby się dało to byłaby to dobra alternatywa do obejścia Immo..Z tego co się orientuję to ceny powinny być nawet porównywalne do cen części zapłonu kopułkowego. Czyli gra warta świeczki.
Czegoś nie rozumiem . Miałem Fiata Argęentę 2,0 potem Poloneza 2,0 z zapłonem elektronicznym i do puki nie zgnił mi przewód od małej cewki znajdującej się w aparacie zapłonowym , który szedł do modułu zapłonowego , to kompletnie nie miałem z takim zapłonem problemu. Czy w Alfach 75 są faktycznie takie problemy , czy przerabiacie układ zapłonowy tylko dla własnego spokoju?