Co panowie lejecie zima do swoich Belli do Napedówki , niektorzy polecaja preparat Skydd a wy ?
Printable View
Co panowie lejecie zima do swoich Belli do Napedówki , niektorzy polecaja preparat Skydd a wy ?
A ja polecam paliwo z markowej stacji benzynowej... od zawsze w rodzinie lejemy normalne paliwko i nawet w najgorszą zimę auto odpalało bez większych problemów.
Co my, Syberia jaka?
Na Dolnym Śląsku jest względnie ciepło :) nie wiem jak Górole lub Podlasie :)
Moje auto garażuje pod chmurką, w trakcie ostatnich mrozów nie miałem żadnych problemów z odpaleniem. W zasadzie to nawet lepiej zapalała, niż teraz ;) Tankuję zawsze na "markowych" stacjach o dużej przelotowści, zwykłego diesla.
Na wszelki wypadek, w piątek kupiłem Skydda i zamierzam dolewać przez zimę. Strzeżonego Pan Bóg strzeże.
Jeśli rafineria się spóźni i będzie sprzedawała słabe paliwo to Skydd nie pomoże. Dlaczego? Otóż skydd obniża jeden z parametrów paliwa: temperaturę blokady zimnego filtra. Nie ma wpływu na parametr dotyczący temp. mętnienia paliwa (ten parametr nie jest możliwy do poprawienia dodatkami do paliwa). Biorąc to pod uwagę wychodzi na to, że na kilkudziesięcio-stopniowe mrozy (i większe) pewnym rozwiązaniem jest tylko ropa arktyczna – która pochodzi z innej dystrybucji niż zwykły ON (który w praktyce na każdej stacji jest z tego samego źródła). Jeśli trafisz na ropę, która temp. mętnienia ma w okolicy -5 stopni i temp. blokady zimnego filtra -25 stopnie (a takie paliwa zdarzają się na stacjach nawet w grudniu) to nie masz gwarancji, że odpalisz i pojedziesz autem przy -17 stopniach. I Skydd i temu podobne nie pomogą.
A paliwo arktyczne ma po prostu dużo lepsze oba parametry, w Polsce dostępne jest chyba tylko jako Diesel Gold na Statoil i to nie na każdym. Statoil zawsze publikuję listę stacji, na której będzie to paliwo dostępne. Oczywiście to co piszę dotyczy tylko siarczystych mrozów – w praktyce do -15 raczej zwykła ropa nie robi problemów, masowe problemy to dopiero po -25. Sporo zależy też od konstrukcji samochodu (miejsca gdzie jest filtr paliwa, czy jest podgrzewany itd.)
wiem ale mam dostep do paliwa i nie tankuje na stacjach , paliwko jest z Orlenu dlatego pytam jesli juz cos zalac to co konkretnie ...
a wiec jednak Skyyd jest dobry , sam zakupie niedlugo i zobacze :)
na wiosnę, lato, jesień "Diesel Power eco max", na zimę Skyyd
podepne sie pod temat.Ostatnio u siebie na shellu widzialem cos takiego jak V-Power Racing i byl nie tani bo 6.69 za litr.Jakies doswiadczenia z tym paliwem.Jest ono jakies lepsze,w zimie bedzie sie lepiej sprawowac??
V-Power Racing Diesel jest tak drogi, ponieważ jest to jedyny olej napędowy na polskim rynku, który jest robiony z ropy importowanej z zachodu - ropa brytyjska ze złóż Morza Północnego. Wszystkie pozostałe dostępne w Polsce ON to ropa rosyjska.
@Jahu - na zimę Statoil zmienia nazwę swojego ON premium z Diesel Gold na Arctic Diesel. Uwierz mi, że nie różni się on niczym od np zimowego diesla BP Ultimate czy Verva Diesel. Ja ropie rosyjskiej mówię: "spasiba".
Myszkin ale wiesz wiecej o tym V-Power Racing??Sa z nim problemy w zimie??Warto go zalac??
Co so shella to w zeszłym roku przy mrozach - 25 i więcej po wyjściu z nocnej zmiany ( odkryty parking po którym wiatr mocno chulał więc odczuwalna temp była trochę niższa niz ta która wskazywał termometr) byłem praktycznie jedynym osobnikiem posiadającym auto z silnikiem disela który odpalił za pierwszym razem ( wtedy jeszcze 166 2.4 JTD ) auto zalane własnie shellem V power
Zeszłej zimy ropa arktyczna była dostępna tylko na niektórych stacjach Statoil. Jest to spowodowane właśnie tym, że pochodzi ona z innej dystrybucji niż zwykła ropa, osobne "magazyny", dystrybucja spoza sieci Lotos/Orlen. Oczywiście nie mam 100% pewności, że tak jest, ale opieram moją wiedzę na informacjach prasowych, które były dość szczegółowe. Teraz trudno mi wyszukać odpowiednie materiały w google, tutaj przykład:
http://www.autoland.com.pl/aktualnoc...iwo-od-statoil
http://www.paliwa.pl/news/arktyczny-...a-silne-mrozy-
Mnie to przekonuje, na najsilniejsze mrozy będę lał to paliwo – oczywiście na jednej z dwóch stacji we Wrocławiu, będącej na odpowiedniej liście.
a jo tam leja tyn sam "gnój" co cały rok
i problemów brak
żadnych "specyfików" nie doleawam
a na S V power to mie ino wiyncy spoliła ( nie zaleja tego już nigdy )
no chyba że bedzie ze -40 to pomyśla o czyms
A ja całą ub. zimę przejeździłem na zwykłym ON z BP bez żadnych dolewek i nie było problemów nawet przy -26 początkiem lutego.
http://www.youtube.com/watch?v=jgXnxBLcg_Q
Mieszanki tam do tego nie lyj! Z mieszanki ci się bedzie demić jakbyś choiną przykładoł
Pare lat temu miałem Land Rovera Freelandera jedynkę 2.0 w dieslu i przy największych mrozach odpalał na muśnięcie mimo jakiegoś paliwa z wiejskiej stacji. Wtedy się przekonałem że paliwo to nie wszystko
Nigdy to co jest jeszcze takie istotne przy odpalaniu??Napisze mi ktos cos odnosnie V-Power Racing a nie zwyklego V-Powera??
ja wymienilem aku na nowy,wtryski i rozrusznik mam OK ,wymienilem komplet swiec ale i tak mialem problemy z rozruchem przy tych wielkich mrozach
Tak trochę na marginesie: co sądzicie o stosowaniu takich podgrzewaczy paliwa: http://allegro.pl/nowy-podgrzewacz-p...695161052.html ??
sam bym sobie takie cos zamontowal ale z tego co pamietam to nie kazde takie cus podejdzie do naszych alf
roznica jest tylko w nazwie i cenie w niczym innym ....
Tutaj trochę informacji:
http://www.motofakty.pl/artykul/czy-...ze-paliwa.html
mozliwe ale wydaje mi sie ze jest problem z dlugoscia tej grzalki.Tak mi sie cos wydaje ze ktos pisal zeszlej zimy o tym.
- - - Updated - - -
patrzylem juz na ten artykol.Nie chodzi mi o zwiekszenie mocy silnika,a o odpowiedni rozruch i prace w wwarunkach zimowych,a dokladniej wysokie mrozy
Ja dosyć często leję Racing i powiem Ci, że jeśli chodzi o odplanie to nie ma różnicy. Bardziej widoczna jest podczas jazdy.
Co do odpalania to pomimo Racinga dolewam przy mrozach pon. -10% dodatkowe wspomagacze.
Ja do poprzedniego auta (również JTD) zalałem zimą super extra vpower...
Było trochę ponad -20C rozsadziło mi przewody przed filtrem paliwa:mad:
Od tamtej pory tankuję tylko na jednej stacji(Bliska) i ZERO problemów.
Nie tankowałem nigdzie na mało uczęszczanej stacji, tylko na trasie Piotrków-Warszawa.
a gdzie parkowales auto ? bo to tez ma olbrzymie znaczenie. Jak sie garazuje auto to inna historia, choc nawet przy garazowaniu warto dolewac dodatki. W ASO i mechanicy poza ASO, kazdy to powie ze warto, bo liczac na naszych dostawcow nawet paliw premium mozna sie niezle zdziwic. Skydd kosztuje smieszne pieniadze, a silnikv/rozrusznik / aku / alternator nie mecza sie tak przy odpalaniu, szczegolnie jak zdarzy sie zostawic auto na noc pod chmurka przy -26 stopniach lub jedziesz gdzies w gory.
W tym temacie samochód porównałbym z ekspresem do kawy, jak wsypiesz tam byle co, to nawet najbardziej wypasiona maszyna nie zrobi cudownej kawy... Ale nie dajmy się oszukać, "dobra" nie znaczy "najdroższa"...
zgadzam sie , nie musi byc za 7 zeta za litr zeby byla dobra
Z wlasnego doswiadczenia. Przez pierwszy rok lalem V-Power Diesel nigdy mnie nie zawiodl - przy -25st C palilo auto na ryz.
Z czasem jedank zaczalem tankowac gdzie popadlo i zaczely sie problemy z odpalaniem. W zeszlym roku w grudniu zatankowalem Ultimate na BP, przy temperaturach ok +5C. Po jakims czasie byly mrozy ok -15C i auta nie dalo sie odpalic - pomogl zewnetrzny akumulator dostarczony przez wlasciciela parkingu przy lotnisku na ktorym wtedy zostawilem samochod i ok 20 prob grzania swiec i odpalania. Auto chodzilo jak traktor, wszystko w aucie sie telepalo a pare minut pracy i ze 40 km jakie przejechalem niewiele pomoglo-juz tak nie telepalo ale auto chodzilo nienormalnie. Zjechalem na stacje (akurat Lukoil) kupilem Skydd i dolalem ich paliwa, po paru kilometrach auto w koncu zaczelo normalnie pracowac.
Od tego czasu
1.Nie tankuje na BP
2.W zimie leje skydd i tankuje tylko VPower
I znowu zero problemow
Szewi: auto parkowane przeważnie pod chmurką. Sporadycznie w garażu (ok +7). Nie raz musiałem odpalać o 6 rano autko parkowane 8h pod firmą praktycznie w szczerych polach.
a ja leje to http://calka.com/sklep/files/castrol...-do-diesla.gif i nie miałem rok temu problemów z odpaleniem więc pewnie i teraz nie bedzie :) no i auto stoi pod chmura cały czas
Od czasu mojego poprzedniego posta w tym temacie, były już mrozy ok -12C, miałem zatankowanego V-Powera, ale zapomniałem dodać SkyDD. Musiałem z 5 razy grzać świece bo nie chciała alfa odpalić.
Dziś zrobiłem mały research jeśli chodzi o zimowego i arktycznego diesla. Z tego co poczytałem, to zimowe paliwa mają głównie obniżoną temperaturę zablokowania zimnego filtra (CFPP) poprzez dodanie dodatków (podobnych jak samemu można dolać), niestety temperatury mętnienia nie da się już zmienić - zależy od składu paliwa. W praktyce CFPP ma wartości znacznie poniżej -20C ale CP często powyżej -10C. Problemy ze startowaniem czy jazdą będą gdzieś pomiędzy tymi wartościami, może i bliżej CP jeśli coś jest nie tak z autem(np świece).
Z ciekawości podjechałem na Shella, którego dotychczas tak bardzo kochałem i poprosiłem o specyfikacje paliw jakie aktualnie mają w zbiornikach(wyniki z laboratorium dla konkretnej partii). Zwykły diesel dziś u nich miał CFPP -28C ale CP tylko -8C(BTW, certyfikat z Lotosu). V-Power Diesel miał CFPP-28C a CP nie wiele lepiej bo -9C (tu certyfikat wystawiony był przez jakąś nieznaną mi firmę).
Podjechałem też z ciekawości na Lotos, bo czytałem że Lotos produkuje też ropę arktyczną którą w sprzedaży hurtowej oznacza się IZ40:
http://www.lotos.pl/handlowy/produkt...oleje_napedowe
Zwykły diesel u nich miał CFPP/CP chyba dokładnie takie jak zwykły diesel na Shellu, natomiast druga karta którą Pan mi pokazał, i powiedział że jest o oleju Dynamic, miała CFPP aż -42C a CP aż -22C, czyli parametry paliwa arktycznego.
NIe wiem czy jest tak zawsze w zimie, że np. Dynamic będzie miał parametry paliwa arktycznego, czy zależy to np od prognoz temperatury na najbliższy czas. Zeby mieć pewność co się tankuje to chyba wypadałoby przed tankowaniem w zimie prosić o specyfikację paliwa i sprawdzić. Dodam że np. specyfikacja na stronie Lotosu dla paliwa Dynamic jest trochę niejasna.
Gdzieś przeczytałem że na wybranych stacjasch Statoil jest dostępny arktyczny Diesel.
Trzeba jeszcze pamiętać że parametry CFPP/CP są badane przy świerzym paliwie, jeszcze pewnie przed dostawą. Z czasem (chyba szczególnie w baku, albo jeśli mamy doczynienia z jakąś niepewną stacją) parametry mogą się pogorszyć- np przez zmieszanie z paliwem gorszej kategorii które jeszcze było w zbiorniku. Trzeba pamiętać też że przez wytrącanie/skraplanie się pary wodnej na ścianach zbiornika przy zmianach temperatury dostaje nam się woda do paliwa a to może powodować różne problemy.
Poniżej link do strony z której głównie czerpałem podstawową wiedzę o paliwach (polecam też komentarze pod artykułem):
http://maciejmikula.pl/2012/02/czy-k...e-sie-zmienic/
Zimą leje tylko arktyczne ze Statoila w Wodzisławiu Śl i nie miałem jeszcze problemu nawet jak było w styczniu i lutym po -26,-28 ;nie mam garażu.