WITAM. OD NIEDAWNA JESTEM POSIADACZEM BELLI 147 I CAŁY CZAS MRUGA MI LICZNIK PRZEBIEGU.CO TO OZNACZA I JAK TO WYŁACZYC? DZIEKI POZDRAWIAM
Printable View
WITAM. OD NIEDAWNA JESTEM POSIADACZEM BELLI 147 I CAŁY CZAS MRUGA MI LICZNIK PRZEBIEGU.CO TO OZNACZA I JAK TO WYŁACZYC? DZIEKI POZDRAWIAM
prosze popraw tego posta- wyłącz CAPS LOCKA!
oks.sorki juz sie poprawiam
dzieki, a te posty kasuje co by sie smietnik nie zrobił :)
ok.. pozdrawiam
Mi również mruga licznik kilometrów i nie wiem dlaczego tak z dnia na dzień zaczął mrugać. Jak to naprawić bo wyżej nic nie pisze na ten temat a nic nie znalazłem więcej.
mi mruga tylko od czasu do czasu, ale nadal nie wiem od czego to zależy i jak się tego pozbyć, jak narazie mam tylko jedno rozwiązanie. Staję na poboczu przekręcam kluczyk na off i spowrotem na on i juz jest ok:) ale napewno to nie jest dobre rozwiązanie to że mruga coś oznacza ale nadal nie wiem co:(
U mnie w 147 puki co nic nie mruga...Gdyby się tak działo to was poinformuję albo jak znajdę na to lekarstwo. Najlepszą metodą chyba na chwilę obecną jest przekręcenie kluczyka tak jak robi to Pitus25 :)
tylko to co robię to tak naprawdę oszukiwanie silnika i komputera coś nie działa autko nas informuje a ja olewam to ;//
U mnie zauważyłem że mruga jak jest odłączona jakaś rzecz np kostka w drzwiach. Więc może jest to oznaka że coś może być nie podłączone lub spalona żarówka w schowku :) Nie wiem ale jak się dowiem to dam znać.
http://www.forum147.com/viewtopic.php?t=694&start=30
GENEZA PROBLEMU
Jak wszystkim wiadomo przyczyną migania licznika km jest błąd wykryty przez bodycomputer samochodu. Ten błąd to podłączenie nieznanego urządzenia teleinformatycznego, który potem paradoksalnie bodycomputer bardzo dobrze obsługuje. Wszystkie błędy sieci CAN wykrywane są niezwłocznie po załączeniu zapłonu - przekręceniu kluczyka. Wtedy do connectu dochodzi napięcie "z kluczyka". Pytanie brzmi, jak obejść kontrolę wstępną sieci CAN?
ROZWIĄZANIE
Na kabelek zakłada się przekaźnik z opóźnionym zapłonem (4-6 sekund). Powoduje to, że w chwili kontroli sieci CAN samochód nie wykrywa żadnego nieznanego urządzenia bo przekaźnik nie przepuszcza napięcia. Connect włącza się po kilku sekundach (automatyka przekaźnika) kiedy cała procedura kontroli jest zakończona i jest po sprawie! Sprytne i proste. Jedynym efektem ubocznym będzie włączanie radia 5 sekund później ale myślę że to mniejszy problem niż migający licznik
u mnie w miejscu przejechanych kilometrów pojawiły się kreski. Mechanik po sprawdzeniu na kompie naprawi za 200 zl. Czy nie przesadził z ceną za robotę. Co jest przyczyną braku wyświetlonych kilometrów?
Miałem podobny problem z migającym licznikiem i wystarczyło poprawić przekaźnik w drzwiach od strony kierowcy (ta kontrolka otwierająca szyby i sterująca lusterkami). Kabelki przez drgania samochodu się poluzowały więc mechanik to polutował. Po jakimś czasie problem wrócił i doszło jeszcze do tego że nie otwierały się również szyby, bagażnik i na zegarach nie pokazywało temperatury. Zamontowaliśmy nowy przekaźnik i wszystko wróciło do normy.
Jeśli faktycznie padł przekaźnik to będzie wydatek:/ ja za "regeneracje" tego przekaźnika zapłaciłem ok 70 zł, ale później jak już całkiem to padło to koszt nowego przekaźnika to ok 650 zł.
Najlepiej wziąć auto na komputer i tam powinna wyjść przyczyna migającego licznika lub kresek w tym miejscu
pozdrawiam
Kiedyś też miałem taki problem i wyczytałem że jest to wina nasza czyli kierowcy po przekręceniu kluczyka należy odczekać aż wszystkie kontrolki pogasną i wtedy dopiero mozna odpalać bynajmniej ja tak mam w swojej 1.9 JTD
ja zawsze czekam az wsyzstko zgasnie bo to chyba normalne ze na kontrolkach nie wolno zapalac zadnego auta.. :P
generalnie mam swoja belle juz kawalek czasu.. i licznik mruga non stop.. myslalem ze to jest tak oryginalnie :|
weź auto na komputer bo może jak coś wymieniałeś z elektryki to trzeba to skalibrować... chyba, że już jesteś przyzwyczajony do tego migania ;-)
przyczyna pulsowania licznika km jest pojawienie sie kodu usterki wykrytego przez body komputer,celem naprawy nalezy podłaczyc urzadzenie diagnostyczne, odczytac kod błedu, usunąć przyczyne i wylasowac błąd.
ja dosc długo jeżdziłem z magajacym licznikiem ,w autoryzowanym serwisie nie potrafili sie z tym uporac, a wystarczyło połaczyc sie z bodykompem i skasowac nie aktywne kody.
pozdrawiam
Jak dawno temu miałem diesla, to czekałem, aż świece żarowe zgasną... od czasu jak jeżdżę benzyną, nigdy nie czekam - odpalam od razu. Jeżdżę tak alfą już 2 lata (nie licząc poprzenich samochodów) i nic niepokojącego nie zauważyłem?
Może ja czegoś nie wiem...
pozdrawiam,
~tomaz
to jest inspekcja, migajacy licznik informuje cie o tym ze do serwisu musisz jechać na coroczny przegląd,
tez tak mialem :) klema ( + ) przy akumulatorze była poprostu luźna i cos tam nie stykalo. Dokrecilem kleme i jest ok:)
i co ? po dokręceniu klemy niby licznik przestał migać ?
u mnie przyczyną migania licznika km było nie oryginalne radio. Od momentu kiedy włożyłem oryginalne radio licznik już nie miga
no tak, ale miganie licznika to równiez termin inspekcji, tak jak np w vw jest kontrolka serwis, to w alfie miga licznik
u mnie wystarczy odlaczyc akumulator i dystans do serwisu sie resetuje, bodajze na 20,000km
no wiesz, ale ty masz już wersje fl.... w mojej to nie nastapiło i musiałem podpiac pod kompa kablem i tam skasowac inspekcje ...
no to widzisz, ja mam widocznie inny body computer pewnie z opla albo wv i mi miga licznik przebiegu non stop +informacja przy odpalaniu .. i odpięcie aku nie resetuje tego
Licznik miga również, gdy przełożymy zegary z innego samochodu do naszego. Trzeba wtedy w ASO nowy licznik osiować.
ale mój miga tylko gdy w menu jest opcja, inspekcji i jest odliczanie, od 20tyś, gdy spadnie do 0km , licznik miga, po podłączeniu pod kompuer i kasacji inspekcji, znów nabija sie 20tyś km i tak w kółko...
Tak przestał migać. U was przyczyny mogą być różne ale podalem swoja przyczyne , moze komuś pomoge.
Miganie licznika nie ma nic wspólnego z terminem inspekcji serwisowej. Miganie oznacza niezgodność jakiegoś "elementu" z oryginalnym stanem. Najczęściej chodzi o radio ale nie tylko. Jeżeli przebieg km na wyświetlaczu jest inny niż zapisany w sterowniku silnika to również może wystąpić migotanie. W FIAT ECU SCAN od wersji 2.7.2 dodano dla 147 opcję: PROXI Alignment Procedure, która umożliwia pozbycie się migotania.
- nie jestem tak do końca przekonany o tym fenomienie ale ...Kod:Jeżeli przebieg km na wyświetlaczu jest inny niż zapisany w sterowniku silnika to również może wystąpić migotanie.
- Body komputer (BC) po magistrali CAN zadaje pytanie "ktoś ty" do sterownika urzadzeń podczas testów po właczeniu kluczyka.
- takie odpytywanie urzadzeń w celu stwierdzenia czy wszystkie są aktywne.
- ecu sterownika po wewnętrznej diagnostyce swojej funkcjonalności odpowiada kodem jaki ma wpisany w swoim eepromie.
- jeśli odpowie kodem innym niz zapisany w BC, to BC powoduje że licznik zaczyna mrugać.
- procedura Proxy Alignment koryguje wpis w eepromie danego urzadzenia.
- taka procedure może wykonać FES oraz program AlfaOBD.
- poniżej zrzut z eepromu sterownika drzwi, kod odzewu sterownika to - PEACEESI, -
--
http://img853.imageshack.us/img853/6...rownik2.th.jpg
--
witam , mam podobny problem , lecz troche inny , u mnie caly czas miga licznik , wymienilem zegary stare sie usmazyly a pozniej wymienilem na fabrycznie nowy panel sterowania szybami bo od poczatku chodzily skokowo . w chwili obecnej wszsytko dziala jak nalezy , lecz licznik caly czas miga , problem jest nastepujacy bylem juz na dwoch serwisach auto bylo podpinane pod examiner II i w zaden sposob nie da sie tego wyosiowac wyskakuje blad systemu i koniec , teraz mam pytanie jak to obejsc ? bo juz szlak mnie trafia jak to miga
Jeśli są błędy w jakiejś centralce to i nie da się prawidłowo zrobić proxy.
Mi np uniemożliwiał zrobienie proxy błąd czujnika poziomu oleju w jtd.
Tak więc kasowanie błędów i usuwanie wszystkich usterek a dopiero potem proxy.
Zresztą każdy mechanik który bierze za to kasę powinien to wiedzieć. ASO to już w ogóle.
ok ale da sie to jakos obejsc ? nie da sie zrobic zeby licznik swiecil na stale ?
Były takie systemy opóźniające podanie napięcia - czyli już po wewnętrznym sprawdzeniu sieci CAN które uruchamia się przekręceniem kluczyka.
Tyle tylko że po pierwsze kosztowały 200-300zł, po drugie dostępne za granicą, po trzecie do niefabrycznej instalacji connecta (navi) która nie była fabrycznie zdefiniowana w sieci can - liczniki są
"Były takie systemy opóźniające podanie napięcia - czyli już po wewnętrznym sprawdzeniu sieci CAN które uruchamia się przekręceniem kluczyka.
Tyle tylko że po pierwsze kosztowały 200-300zł, po drugie dostępne za granicą, po trzecie do niefabrycznej instalacji connecta (navi) która nie była fabrycznie zdefiniowana w sieci can - liczniki są "
nie rozumiem tego ostaniego -liczniki sa ? a ma ktos schemat instalacji elektrycznej albo pod ktory pin sie to podlacza i gdzie ? a co jest podawane na licznik ze zaczyna migotac ? przerywany sygnal masa jakis impuls ?
Auta z fabryczną navi miały zdefiniowaną navi w sieci can - pozostałe nie, dlatego gdy dokładałeś niefabrycznie navi to migał licznik.
Zegary były zdefiniowane w każdym aucie.
W przypadku navi, myk polegał na tym że przewody can a i can b otrzymywały napięcie już po procedurze wewnętrznego sprawdzenia sieci can.
Taka procedura ma miejsce za każdym razem gdy przekręcisz kluczyk do pozycji mar.
No ale ta procedura czyli can check nie szukała navi bo jej nie miała w systemie, za to zawsze szukała zegarów i gdyby ich nie znalazła lub znalazła inne - pojawia się miganie.
ale czy moze mi ktos podpowiedziedz ,gdzie mozna podpiac te napiecie , ktory kabel jest sygnalowym itp ?