A więc tak , moja bella 166 potrzebuje nowego serca. Czy silnik 3.0 v6 z alfy GTV będzie pasował do 166 ?? Czy będą jakieś problemy z przełożeniem , co może spowodować problem, a może bez problemu da się to zrobić??
Printable View
A więc tak , moja bella 166 potrzebuje nowego serca. Czy silnik 3.0 v6 z alfy GTV będzie pasował do 166 ?? Czy będą jakieś problemy z przełożeniem , co może spowodować problem, a może bez problemu da się to zrobić??
Sam silnik jest taki jest taki sam, będziesz musiał przełożyć podstawę filtra oleju, uchwyt pod prawą poduszkę silnika, łapę mocowaną do prawej głowicy, kolektor dolotowy, o kole dwumasowym chyba pisać nie muszę.
inne wzniosy krzywek wałków zakładając że mówisz o silniku 24 zaworowym by były też 12... generalnie charakterystyka 24 zaworowca ciut bardziej sportowa ale to są niuanse
A widziałeś 12-zaworowe V6 w 166? :)
Albo pomyliłeś 164 z 166 albo zrobiłeś swap silnika. W obydwu przypadkach nie liczy się ;p
Reasumując wywody kolegów możesz ładować serce z gtv
Hello? Ogarnij się. Mówimy o wolnossących V6.
Ogarnijcie się!
W AR 166 był montowany V6 12V a że z Turbo to co z tego? Liczy się fakt że było sześciocylindrowe coś z dwunastoma zaworami.
Zasada prosta nie wiesz nie pisz! Siejesz tylko zamęt i inni nabijają posty.. Tak jak z tymi wałkami w 24V ktoś wypalił...
Sam się ogarnij i zacznij czytać ze zrozumieniem
Tutaj pyta user czy silnik z gtv bedzie pasował do 166.
W gtv były też 12v
Tutaj user uścislił pytanie odnośnie o jaki silnik chodzi czy 24v czy 12v
A Ty wyskakujesz ni z gruszki ni z pietruszki ,że w 166 nie było 12v.
Co nie jest prawdą.
Także zanim zaczniesz udzielać rad gdzie i kiedy ktoś się ma ogarnąć naucz się czytać ze zrozumieniem tekstu pisanego.
Kolego, proponuję żebyś przeczytał ze zrozumieniem tytuł tego wątku. Jeśli chcemy przekładać 3.0V6 z GTV do 166 to nie potrzeba wysokiego IQ, żeby zorientować się, że mówimy o 3.0V6 24v prawda? Więc jeśli piszę, że nie było 12-zaworowego V6 w 166 to jest oczywiste, że mowa o wolnossącym 3.0V6.
Masakra wychodzi jak tak zaczynacie wszyscy pisać i czytać ze zrozumieniem..... :offtopic:
Wałki rozrządu w pierwszych 3.0 cf2 były zamienne z wałkami z rozrządu 3.0 cf1 (alfa 164/kappa), następnie po '98 wałki rozrządu w 3.0 cf2 stały się zamienne z wałkami z silnika 2.5 v6 24v, nie ma żadnych różnic w krzywkach ponieważ oryginalne blokady nie pasowały by do któryś wałków, a są takie same do wszystkich silników od cf1 do cf3 (2.5/3.0).
Podpierałem się numerami wałków w eperze.
Jedyna różnica w starych i nowych wałkach do 3.0 to umiejscowienie kołka na wałku wydechowym prawej głowicy(bynajmniej tak mi się wydaje:P)
No i d..a wychodzi ,że mam niskie IQ:)
No i dalej są sprzeczne informacje. QBA w sumie mocniejszych argumentów użył. Ciekawa sprawa.