-
Wymiana wahacza dolnego
Witam chciałem dziś zmienić wahacz dolny niestety poleglem na wybiciu sworznia ze zwrotnicy siedzi i nie chce wyjść posiadam sciągacz taki łapkowy lecz niestety tez nie daje rady czy po podgrzaniu palnikiem gniazda sworznia i kolejniej próby ze ściągaczem bedzie lepiej /?
-
46. raz to samo...
jak wymieniasz na nowy to chyba możesz walnąć młotkiem w sworzeń od spodu???
jest wiele prostych technik, ale sam sobie tu poszukaj...
-
Takie metody nie pomogły sworzen opukany z kazdej strony + od dołu duzym młotem i nic
-
polewarować wahacz
stukać dalej...
-
Było robione wahacz obity z kazdej strony.
-
rozwidlony przecinak...http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/11/178.jpg
nic na siłę- weź większy młotek ;]
-
Chyba tak zrobie :) ale najpierw palnik i wtedy bedzie sie dzialo
-
kolację zjedz, bo chyba za słabo tłukłeś... :P
-
Tłuczone było bardzo mocno. Kolacje no fakt dziś nie jadłem ;d
-
Kolego ale z tego co widzę chcesz go ściągnąć na rozprężonej sprężynie,spróbuj ją raczej ścisnąć bo tak to go na pewno nie wybijesz.
-
a właśnie
widełki amora odłączyłeś od dolnego przed "waleniem"?
-
Nie ma problemu z wybiciem, mówię na przykładzie 156 i 166 bo rozbierałem.
-
A metody na "dwa młotki" próbowałeś ?
-
Tak odłączyłem widełki. Tą metode na 2 młotki takze . Gdybym nie próbował wszystkiego nie pisał bym na forum :D
-
Spróbuj jeszcze podłożyć jakiegość klocka pod zwrotnicę żeby to zawieszenie nie wisiało tak w powietrzu i wtedy próbuj uderzyć.
-
ja bym zrobił tak : poluzował maksymalnie nakrętkę sworznia tego wahacza (ale nie odkręcał do końca) , lewarek podłożył pod ten sworzeń i podniósł bym (całe obciążenie zawieszenia poszło by na ten sworzeń) , uderzył młotkiem w zwrotnicę przy sworzniu , i na pewno by poszło
-
kolego sedici masz rację u mnie taka metoda też pomogła. Wtedy cały ciężar przenosi się tylko na sworzeń i nie ma bata żeby po uderzeniu młotkiem nie puściło.
-
koledzy kazda metoda była robiona :) mówie wam ze to piekielny sworzen jakiś ani mm nie poszedł. Podnoszenie lewarem walenie w zwrotnice. jeszcze czekam na palnik to moze wtedy :D
-
Tylko nie upal zwrotnicy podczas grzania.
- - - Updated - - -
A tak naprawdę to bardzo dziwne ze tak mocno siedzi w tej zwrotnicy.
-
może najpierw odkręcisz nakrętkę... ;]
-
-
Jeśli żaden młotek ani dźwignia nie pomaga, polecam ściągacz. O taki: http://allegro.pl/proline-sciagacz-d...739132983.html
Pożycz, jak masz od kogo, ewentualnie pozyskaj drogą kupna, a robota pójdzie szybko, bez niepotrzebnych bluzgów.
Pozdrawiam.
-
Proboweles podlewarowac wahacz i opuscic całe auto?
Wysłane z mojego HTC One S
-
witam, ja też wczoraj walczyłem ze sworzniem dolnego wahacza i tez mam problem. Ściągacz (w tym przypadku YATO) polecany wyżej poległ śmiercią połamania. Ja będę wyciągał całą kolumnę bo wymieniam też sprężynę i amortyzator i chyba uruchomię szlifierkę, sworzeń przetnę a co zostanie w zwrotnicy wybiję na stole bo i tak będę wyciągał wszystko.
Uparty ten sworzeń na maksa, także rozumiem frustrację kolegi i nie zawsze co wydaje się proste takie jest. Teoretycznie gorszą rzecz (wyciągnięcie całego stabilizatora z przodu) zrobiłem w 2 godziny a ze sworzniem walczyłem 1,5 godziny i poległem. Ale chyba w nocy miałem natchnienie i uruchamiam szlifierkę;)
pozdrawiam
-
Nie wiem czy szlifierka jest dobrym rozwiązaniem,jak zostanie Ci sworzeń w zwrotnicy to będzie go bardzo ciężko wypić może się okazać że zostanie tylko rozwiercanie a to będzie długa i mozolna praca.
-
Rób jak chcesz, ale koleżanka ma racje. Utniesz sworzeń będzie wielki problem z jego wybiciem. Zaopatrz się lepszy ściągacz tego typu. Dokręć śrubę ściągacza, uderz parę razy młotkiem w zwrotnice na wysokości sworznia. Jeśli nie wyskoczy, dokręć bardziej śrubę ściągacza i jeszcze raz uderz, i tak aż do skutku.
Powodzenia.